TOLERANTNE TEGELANE: Peale soolaste ja magusate küpsetiste sobib suvikõrvits suurepäraselt ka suppidesse, pajaroogadesse, salatitesse ja magustoitudesse. Foto: Panthermedia
Toiduuudised
12. september 2019, 14:57

Suvikõrvits: lisab mahlakust ja kärbib küpsetiste kalorsust

Kui hakklihaga täidetud suvikõrvitsaid ja kõikvõimalikke köögiviljahautisi on juba küllalt söödud, on aeg küpsetama asuda. Lisaks sellele, et suvikõrvits aitab küpsetiste kalorsust kontrolli all hoida, muudab ta need ka mahlakamaks ega lase neil järgmiselgi päeval kuivama hakata. Oma delikaatse – et mitte öelda pea olematu – maitsega sobib ta suurepäraselt kõigi teiste maitsetega. Need suvikõrvitsad, mis küpsetades üle jäävad, võib aga meemarinaadis purki panna.
Mahlane suvikõrvitsakeeks Foto: Mari-Liis Ilover

Mahlane suvikõrvitsakeeks 

Sobib hästi hommikukohvi juurde. Järgmisel päeval on keeks muutunud veel niiskemaks. Soovi korral võid keeksilõigud ka rösterist läbi lasta ja siis soojale keeksile võid peale määrida. Keeks iseenesest on üsna lahja, rasvainena on lisatud ainult 1 dl õli ja lisaniiskust annab tervislik Kreeka jogurt.

Vaja läheb: 2,5 dl jämedalt riivitud suvikõrvitsat (selleks kulub umbes 160 g suvikõrvitsat), 5 dl nisujahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 1,5 tl vanillsuhkrut, 1,5 tl kaneeli, 0,5 tl soola, 1 dl suhkrut, 3 muna, 1 dl õli, 1 dl Kreeka jogurtit. Pealeraputamiseks 2 sl hakitud mandleid või Kreeka pähkleid.

Valmistamine: Sega omavahel kõik kuivad ained. Teises kausis klopi kergelt lahti munad, lisa õli ja jogurt. Vispelda ühtlaseks. Sega kaks kausitäit kokku ja lisa ka riivitud suvikõrvits. Võita keeksivorm (umbes liitrise mahutavusega) ja vala tainas vormi. Puista peale hakitud mandlid või pähklid. Küpseta 165kraadises ahjus umbes tund aega. Lase 10–15 minutit vormis jahtuda, seejärel tõsta välja.

Nipp! *Tainasse võib lisada ka hakitud pähkleid ja/või rosinaid või kuivatatud jõhvikaid. 

*Noort ja krõmpsu suvikõrvitsat pole enne riivimist vaja koorida ega ka pehmet seemnekoda eemaldada. Samas saab keeksis hästi ära kasutada ka ülekasvanud kõrvitsaid. 

Allikas: Mari-Liis Ilover, mariliisilover.com

Suvikõrvitsa-kodujuustu pirukas Foto: Jaan Heinmaa

Suvikõrvitsa-kodujuustu pirukas

Efektne pirukas, mille saad eriti ilusa, kui kasutad vaheldumisi eri värvi suvikõrvitsaid. Pirukas jääb kaunim, kui kõrvitsaviilud on võimalikult õhukesed, aga mahlasem ja maitsvam, kui nad on veidi paksemad.

Vaja läheb: 4 muna, 400 g hapukoorega kodujuustu, 140 g sulatatud võid, 2 dl rukkijahu, 400 g suvikõrvitsat, soola ja musta pipart.

Valmistamine: Klopi munad lahti, lisa kodujuust, 100 g sulavõid ja rukkijahu. Maitsesta tainas soola ja pipraga. Lõika suvikõrvitsad koos koorega pikkadeks õhukesteks ribadeks (2–3 mm) või siis paksemateks (4–5 mm). 

Pane tainas võiga määritud 24 cm pirukavormi. Lao suvikõrvitsaviilud ringiratast pirukale, raputa peale soola ja pipart, nirista üle 40 g sulavõiga. 

Küpseta 200kraadises ahjus 40–45 minutit või kuni pirukas on pealt kuldpruun ja krõbe ning seest läbiküpsenud.

Nipp! Õhukesi ribasid on hea tõmmata juustunoa või juurviljakoorijaga, paksemaid noaga.

Allikas: Pille Enden, toidutare.ee 

Suvikõrvitsasalat meemarinaadis Foto: Jaan Heinmaa

Suvikõrvitsasalat meemarinaadis

(u 1,8 liitrit)

Seda krõmpsu ja särtsu salatit on lihtne valmistada ning ka algaja hoidistaja saab sellega hõlpsasti hakkama. Keeta on vaja ainult marinaadi, mis tuleb riivitud suvikõrvitsale ja selle kaaslastele purki lihtsalt peale valada, kaaned kinni keerata ja paar päeva maitsestuda lasta. Hea lisand lihatoitude kõrvale ja einevõileiva maitsestajaks.

Vaja läheb: 1 kg suvikõrvitsat, 3 keskmist sibulat (kokku 240 g), 6 küüslauguküünt, 2 dl hakitud tilli. 

Marinaad: 2 dl vett, 1,5 dl valget veiniäädikat, 250 g mett, 1 tl soola, 1 tl sinepiseemneid, 0,5 tl rohelise või valge pipra teri. 

Valmistamine: Riivi suvikõrvits ja kooritud sibulad. Purusta küüslauguküüned ja lisa ka hakitud till. Sega kõik läbi ja jaga puhastesse purkidesse.

Mõõda marinaadiained potti ja kuumuta keema. Vala leem purkidesse salatile ja keera kaaned peale.

Lase toasoojas maha jahtuda, seejärel tõsta külmkappi. Lase enne söömist paar päeva maitsestuda. Säilita külmkapis.

Allikas: Tiina Lebane, toidutare.ee

Põhjata suvikõrvitsapirukas suitsukanaga Foto: Jaan Heinmaa

Põhjata suvikõrvitsapirukas suitsukanaga 

Sellele pirukale pole vaja valmistada põhja, mistõttu kulub tegemisele vähem aega ja küpsetis sisaldab ka vähem kaloreid. Suitsukana asemel võib pirukasse panna ka sinki. Maitse ja mahlasuse lisamiseks võid kõrvale pakkuda hapukoore-küüslaugukastet. 

Vaja läheb: 2 sibulat, 700 g suvikõrvitsat, 1 paprika, 2 sl õli, 350 g suitsukana, 4 muna, 1 dl täisteranisujahu, 2 dl kohvikoort, 200 g riivjuustu, 1 dl hakitud basiilikulehti, 4 tomatit, soola ja musta pipart.

Valmistamine: Koori sibulad ja suvikõrvits, poolita paprika ja eemalda seemned. Haki sibulad ning tükelda paprika ja suvikõrvits väikesteks kuubikuteks. Kuumuta köögivilju pannil õlis 4‒5 minutit või kuni need hakkavad pehmenema. Sega hulka tükeldatud suitsukana. 

Klopi munad lahti ja sega hulka jahu. Lisa kohvikoor, riivjuust ja hakitud basiilikulehed ning sega. Maitsesta soola ja pipraga. Vala segu 26 cm läbimõõduga kõrgemate äärtega vormi ja lao peale tomativiilud. Küpseta 180kraadises ahjus 40‒45 minutit või kuni pirukas on kuldpruun ja küps. Lase enne serveerimist pisut jahtuda. Serveeri värske salatiga.

Allikas: Pille Enden, toidutare.ee

Pikad kõrvitsaribad jäävad salatites märksa efektsemad kui kandilised kuubikud. Foto: Pixabay

Tolerantne tegelane

*Peale soolaste ja magusate küpsetiste sobib suvikõrvits suurepäraselt ka suppidesse, pajaroogadesse, salatitesse ja magustoitudesse. Tõeline kõrvitsaklassika on soola ja pipraga maitsestatud ning koos tilgakese õliga ahjus röstitud kõrvitsarõngad.

*Lisaks marineerimisele sobib rullkõrvits hästi ka soolamiseks ja hapendamiseks. Väikesi kurgisuurusi vilju võibki hapendada nagu kurke, suuremaid võib viilutada.

*Külmutamisel muutub suvikõrvitsa viljaliha pehmeks, sestap tuleb kõrvitsaviile enne paar minutit blanšeerida.

*Suvikõrvitsa nimetusega tekib sageli segadus, sest tegu pole omaette kõrvitsaliigiga, vaid see koondab enda alla rullkõrvitsa ehk kabatšoki, taldrikkõrvitsa ehk patissoni ja spagetikõrvitsa. Segadust suurendab see, et kabatšokil on omakorda palju eri suuruse, kuju ja värvusega sorte.

*Enamikus retseptidest võib suvikõrvitsa asendada hariliku kõrvitsaga. Ka nende toiteväärtus on peaaegu sama: kui 100 g kõrvitsat annab keskmiselt 28 kcal, siis rullkõrvitsa puhul on see arv 26 kcal. 

OHTULEHT.EE