Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses avati Eveliina Talvitie ja Jyri Pitkäneni näitus "Püüa mind"Foto: Arno Saar
Galeriid
13. september 2019, 14:30

GALERII | Dokfoto keskuses avati näitus puuetega laste kodusest elust

Kirjanik Eveliina Talvitie ja fotograaf Jyri Pitkänen avasid neljapäeval Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses näituse "Püüa mind". See on osa projektist „Erilaiset“ („Erinevad“), mis on olnud töös pea neli aastat. Fotod ja tekstid viivad vaatajad erinevatesse riikidesse külla puuetega laste kodudesse, näidates nende igapäevaelu sellisena, nagu see on, ilma haletsuse või kangelaslikkuse vaatevinklita.

Meie ümber võib märgata erakordsust, millel on tohutu potentsiaal. Sel näitusel kohtab peresid, kelle suhted on näide sellest, kuidas saada jagu hirmust tundmatu või ebatavalise ees.

Lugude ja piltide põnev põiming toob välja nii erinevusi kui ka ühisjooni, esitades samas rea küsimusi. Kas normist erinev peab kohanema ühiskonnaga või peab ühiskond kohanema erinevustega? Kas erinevusi austav arusaam inimväärikusest võiks olla midagi universaalset, hoolimata erinevatest kultuuridest ja uskumustest?

Näituse avamisel olid teiste seas kohal Evelin Võigemast, Rain Tolk, Andres Maimik, riigikogu liige Anti Poolamets ja õiguskantsler Ülle Madise. Samuti võttis avamisest osa kaks peret, kelle elust on võimalik näitusel osa saada.