Kirill Serebrennikov pälvis tänavu aprillis oma lavastuse "Väikesed tragöödiad" eest Kuldse Maski auhinna. Foto: Artyom Geodakyan/TASS/Scanpix
Inimesed
12. september 2019, 11:09

Ligi kaks aastat koduarestis hoitud Vene lavastaja võib süüdistusest vabaneda

Vene kohus saatis prokuratuuri tagasi nimeka teatri- ja filmilavastaja ning teatrijuhi Kirill Serebrennikovi vastu esitatud hagi, milles kohtualust süüdistati laialdases riigiriisumises. 

Moskva linnakohus saatis kümme kuud menetletud hagi  prokuratuuri tagasi, kirjutab Moscow News. Süüdistajatel on kümme päeva aega otsust edasi kaevata. Serebrennikovi poolehoidjad avaldavad lootust, et juhtum ei jõua enam kohtusse tagasi, kuna on alusetu ja poliitiliselt motiveeritud. 

Filmist „Õpilane“ tuntud Serebrennikov (50)  vahistati 2017. aasta augustis 1980. aastate alguse Peterburi undeground-rokiskeenest rääkiva muusikalise linateose „Leto“ võtete ajal ning mõisteti riigiriisumises süüdistatuna koduaresti. Prokuratuuri väitel varastasid Serebrennikov ja tema kaaslased riigilt teatriprojektiks eraldatud 68 miljonit rubla, hiljem aga räägiti juba 133 miljonist (1,84 miljonit eurot).

Teatrijuht nimetas süüdistusi väljamõelduks. Vahistamise põhjust peeti poliitiliseks - Serebrennikov on tuntud võimukriitilisuse poolest. Süüdistuse väitel polnud üks lavastustest, milleks tema firma Seitsmes Stuudio riigilt raha sai, etendunudki. See aga ei vasta tõele. Näidend jõudis lavale ning selle kohta avaldati ka arvustusi. 

Filmi monteeris Serebrennikov juba koduseinte vahele vangistatult, tohtimata näitlejate ja tiimiliikmetega suhelda. Ka oma balletietenduse „Nurejev“ esilinastusele ei tohtinud Serebrennikov minna. Serebrennikovi vabastamist süüdistuse alt nõudsid paljud Vene ja Lääne kultuuritegelased, nende seas Hollywoodi täht Cate Blanchett.

Serebrennikov ning kaassüüalused Sofia Apfelbaum ja Juri Itin vabastati koduarestist alles tänavu aprillis. Neljas süüalune Aleksei Malobrodski vabanes mullu mais. Toona sai lavastaja loa oma kodust lahkuda ja töötada, kuid Moskvast kaugemale ta minna ei tohtinud.