"Hommikusöök staariga" gurmeerestoranis Patarei Burger: Peeter Võsa, Anu Saagim ja restorani omanik Kirill Saidkhan.
Inimesed
11. september 2019, 17:58

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Peeter Võsa teab, mis ajab eesti rahva jooma (21)

Kutsusin Peeter Võsa ehk rahvasuus Võsa-Petsi hommikusöögile põnevasse gurmeerestorani Patarei Burger, mis asub nooblis Noblessneris, kiviviske kaugusel Patarei vanglast. Koha teevad omapäraseks sisustuselementidena kasutatud ehtsad kongiuksed, mis on Patarei vanglast pihta pandud. 

Peeter Võsa (52) on endine eesti teleajakirjanik ja poliitik, XII riigikogu liige. Tema juhitud überpopulaarsed saated on olnud "Võsareporter", "Politseinädal", "Kriminaalkroonika", "Politseikroonika", "Baar", "Saaga", "Võimalik vaid Eestimaal". Ta on kuulunud Isamaa ja Res Publica Liidu ridadesse ja Keskerakonda. 2014. aastal süüdistati Keskerakonna fraktsiooni liiget Peeter Võsa rassismis ja ta saadeti partei aukohtu ette. Samal aastal avaldas Võsa arvamust, et Eesti poliitika on räpasem, kui ta oletas.

Võsa on paistnud silma värvikate ja rahvalike sõnavõttudega. Nii on ta immigratsiooni ja pagulaste teemal ütelnud: "Igatahes, olge valmis – mustmiljon hämarat tegu võib olla meie poole teel. Praegu on need plaanid kõik veel võib-olla peidus hallides ajurakkudes pruunide silmade taga mustade mõtete laekas."

Oma tuntuse tippaastatel on politsei teda korduvalt kainenema viinud ja ta on joobes peaga avalikes kohtades vahele jäänud. Joobes telemeest on ka pekstud ja röövitud. "Võsareporteri" kuldaegadel vandus Peeter, et kui tema saade kogub pool miljonit vaatajat, jookseb ta Tallinna Raekoja platsil püksata ümber jõulukuuse kolm ringi. Õnneks seda ei juhtunud. 

Kui uurida mehelt, kas ta kavatseb kunagi ka elulooraamatu kirjutada, siis on vastuseks resoluutne "EI!". "Kui, siis võib-olla 90aastaselt, siis pole enam vahet, kes mida arvab. Siis võin raamatuesitlusel ka ümber kuuse kasvõi püksata kolm tiiru teha," naerab Võsa. 

Võsa on tegutsenud väikest viisi galeristina, baaripidajana ja proovinud eri tööotsi Hispaanias ja Saksamaal. Samuti pole mehele sugugi tundmatu koht ka Soome. Enda sõnul on ta teinud seal lihtsamaid töid – olevat olnud seal lausa ehitaja, aga mitte ainult. Muudest tööotsadest ei viitsi ta eriti pajatada. 

Mingil ajal on Võsa mõlgutanud mõtteid ka Eestist ära kolimisest. Praegu peab ta end selleks juba liiga vanaks ja tahaks hoopis rahulikku pensionipõlve pidada. Mees on kolinud maale ja kavatseb järgmisel aastal hakata vaikselt tegelema ka põllumajandusega – kapsaste ja juurikate kasvatamisega. 

Aga noortel soovitab Peeter küll Eestist jalga lasta. Võsa arvates peletavad Eestist minema juba ainuüksi hädine arstiabi ja töötajavaenulik töölepinguseadus: “Arvan, et ega siia vist varsti enam jäägi muud kui vanamutid ja invaliidid, keda peab ülal pidama.”

Peeter tunnistab, et kuulsus on kunagi pannud isegi tema lapsed kannatama. Nimelt andis Mustamäe kooli direktor talle selgelt mõista, et lapsed Merily ja Ville pole seal enam teretulnud. Õnneks leiti teine ja mõistlikum kool ja tänaseks on lastest sirgunud tublid inimesed, kes teinud Võsa-Petsist ka õnneliku vanaisa.  

2018. aasta intervjuus rääkis Võsa-Pets "Reporterile" oma esimesest raamatust "Kadunud Eesti", milles käsitletakse "Politseikroonika" aegseid lugusid, ehk teisisõnu kirjutas Võsa prostituutidest ja politseist.

Nüüdseks on skandaalse mehe sulest ilmunud teinegi raamat "Eesti rahva appikarje", kus räägitakse tühjenevast Eestist. Sellest, et külad ja alevikud hääbuvad, inimesed lahkuvad kodudest, et leida paremat elu mujal. Need kes jäävad, peavad sageli toime tulema vähesega, trotsides vaesust ja teinekord ka ametnike ükskõiksust. Sestap otsitaksegi Peetri arvates taolises lootusetus olukorras tihti tuge alkoholist, mis omakorda tekitab loomulikult uusi probleeme. 

Pikemat intervjuud Peeter Võsaga loe juba reedese Õhtulehe veergudelt.

Meie intervjuu toimus põnevas gurmeerestoranis Patarei Burger, mis asub nooblis Noblessneris. 

Patarei Burger on burgerite gurmeerestoran Noblessneri sadamalinnakus, aadressil Staapli 3. Menüüs on põhirõhk burgeritel, kuid pakutakse ka erinevaid friikartuleid, salateid, mereande, snäkke ja magustoite.

"Kõik meie burgerid on tehtud hispaania söeahjus kus temperatuur on üle 250 C," pajatab restorani omanik Kirill Saidkhan. "See annab lihale eriti mahlaka maitse. Ja iga päev on meil ka uued lõunapkkumised. Aga kui nälg ei näpista, siis tulge ja proovige meie merevaatega terrassil erinevaid jooke. Kindlasti sooviksin rõhutada, et ka kiirtoit saab olla ka täisväärtuslik."

Meie mekkisime Peetriga musta burgerit Alcatraz ja San Vittore ning söögikoha endanimelist laagerdatud õlu, mis maitses imehea. Krõbedatest friikatest kukeseenekastmes ei hakka rääkimagi, sest need viisid keele alla.

Vaata videot!

"Hommikusöök staariga" gurmeerestoranis Patarei Burger: Peeter Võsa, Anu Saagim ja restorani omanik Kirill Saidkhan.