Inimesed
3. oktoober 2019, 07:00

VIDEOINTERVJUU | Selgeltnägijasaate Ervin Hurt: „Aasta 2017 tuleproov läks minu jaoks natuke veriseks.“ (8)

TV3 ekraanil saab ka sel hooajal näha televaatajate üht lemmiksaadet "Eesti selgeltnägijate tuleproov". Ligi 200-st kandideerijast kutsuti katsetele poolsada, kellest ülesannetega selekteeriti välja 12 eriliste võimetega selgeltnägijat, šamaani, nõida, maagi ja ennustajat, kes alustasid võistlust kristallkäe ja rahalise auhinna nimel. Osalejad pidid saatesse pääsemiseks läbima kolm vooru: musta kasti voor, ümbrikus olevate fotode äratundmine ning pagasnikuülesanne. 

Saa tuttavaks osalejaga, kes on ka varem "Selgeltnägijate tuleproovis" oma võimeid proovile pannud - Ervin Hurt (57) 

Bioenergeetik Ervin Hurt Foto: Tiina Kõrtsini

Bioenergeetik Ervin on vana tegija ja ta on ka varem "Eesti selgeltnägijate tuleproovis" osalenud, ning seda edukalt. Tema toonase teekonna finaali katkestas hilisem saatesarja võitja, selgeltnägija Alisa. Kuid nüüd on Ervin tagasi, et kõik oma varasemad kogemused ja uued oskused mängu panna ja võit koju tuua. Ervin on viimasel ajal käinud ennast täiendamas India meistrite juures ja see annab talle topelt enesekindluse, et seekordne teekond saates saaks olema edukas. Sama meelt on ka Ervini tohutu fännklubi, kes oma lemmikule pöialt hoiavad.

Ervin, kuidas katkestas sinu võidukäigu aasta 2107 selgeltnägijatesaates Nõid-Alisa?

Aasta 2017 "Eesti selgeltnägijate tuleproov" läks natuke veriseks. Ma ei räägi ainult sellest, mis Alisa endaga juhtus - ta lõikus ennast enne finaali ja sattus psühhiaatriahaiglasse. Viimastes saadetes tundsin, kuidas mind võimsalt torpeteeritakse. Muidugi ei saa ma sajaprotsendiliselt kinnitada, et süüdi oli selles ainult Alisa.

Mis täpsemalt juhtus?

Ärkasin eelviimase saate hommikul üles ja tundsin kuidas mu rinnus on valu. Esimese hooga mõtlesin, et järsku on infarkt. Sellest hoolimata tulin Tallinnasse ja tegin selle võttepäeva ära, aga langesin kahjuks välja. Seejärel võtsin kohe ühendust oma perearstiga, kes tegi kiirelt uuringud ja ütles et mul pole mitte midagi viga. Paari päeva pärast oli ka valu rinnust kadunud.

Sa kahtlustad siis teisi nõidu sinu kiusamises?

Tundub küll. Meil oli saates väga palju rituaalnõidu. Mina olen nende suhtes olnud sinisilmne ja see on mulle kõvasti ka kätte maksnud. Mina ei kasuta kunagi musta maagiat. Mina liigun puhtalt oma tunnetuse baasil. Kui see mul ükskord otsa peaks saama siis mina küll ei võta kätte mõnd nõiaraamatut või "Moosese seitsmendat raamatut", ega hakka sealt loitsusid maha lugema. See on liiga karm. Minu jaoks see ei sobi.

Seekordsesse selgeltnägijate saatesse sattusid juhuslikult? Läksid lihtsalt saatesse pürgijaid uudistama, kuid justkui möödaminnes lahendasid ka kõik avasaate katsed. Tšakarad olid sul täiega lahti. Mis toimus?

Äkki ongi elus nii, et kui me millelegi väga keskendume, siis me blokeerime end kinni. Ma läksin kohale väga avatult ja lihtsa meelega. Läksin lihtsalt tänavusi võistlejaid uudistama. Aga mõned ankeedid olid üle jäänud ja ma lõbu pärast võtsin ka ühe ja mõtlesin, et noh, eks proovime. Uskumatu, aga ma tõesti kirjutasin paberile suurte tähtedega HUNT. Pärast olin ise ka šokeeritud, et mustas kastis olidki hundid. Olin oma täppipanemises tohutult üllatunud ja vaagisin tõsiselt, kas minna edasi või mitte.

Aga pean nüüd tagantjärgi nendima, et selles hooajas on õnn väga palju minu poolel olnud. Esimese lumeni peaks mind kindlasti teleekraanil nägema. 

Kas ka tänavuses saates tunned, et keegi püüab sulle nuga selga lüüa?

Aastal 2017 olid osalejad omavahel väga ninnu-nännu, kui võrrelda seda tänavuse hooajaga, kus mõni inimene pole nõus istuma isegi toolile, millel on juba mõni teine selgeltnägija istunud. Hästi tugev enda kaitsmine ja blokeerimine käib. Mingit sõbrutsemist tänavu omavahel pole. Kõik võitlevad ainult iseenda eest. Konkurents on äge. Tegijad on väga eripalgelised.

Kui avasaated olid väga lustakad ja helged, siis saate saatelt lähevad asjad palju süngemaks. Ette tuleb väga keerulisi olukordi. Eriti rasked olid publiku ees esinemised. Bioskaneerimine, kus sul pannakse kolm tundmatut eset lauale, pole sugugi lihtne.   

Milline oli sinu jaoks kõige raskem ülesanne tänavu?

Kõige kohutavam oli see, kui meid viidi ühte põlenud majja ja me pidime ära rääkima, mis seal täpsemalt juhtus. Läksin sinna ühe tuhahunniku juurde ja rääkisin, et tunnen kahe surnud inimese energiat. Aga saate tegijate sõnul oli sealt peale tulekahju leitud vaid üks laip. Mina jäin siiski endale kindlaks.

Mõned päevad hiljem läks maja omaniku tütar seda tuhahunnikut sealt koristama ja tal jäi vigla otsa surnud inimese jalg, mida polnud keegi varem leidnud. Kuid mis kõige hullem, mõni päev hiljem helistas mulle sõber ja ütles, et see oli tema isa. See ahelreaktsioon oli hullumeelne. Aga ma olin seda kohal olles tunnetanud. Õnn, et ma saates ise seda jalga sealt viglaga välja ei tõstnud. Sellised hulle lugusid oli meil saates päris mitu. 

Ma ei saa aru, kuidas meie väikeses Eestis üldse selliseid asju saab juhtuda! Meil oli seal veel päris mitu kriminaalset asja. Kilingi-Nõmmest tuleb ka hästi masendav lugu peale mida olin lausa kaks nädalat rivist väljas. 

Kas saates osalemine on seda väärt, et näha ja lahendada selliseid jubedaid juhtumeid?

Mina nimetaks selle saate ümber "Selgeltnägijate olümpiamängudeks". Sa saad selgeltnägijana sealt tohutu kogemuse. Mina pean seda väga tugevaks nõiakooliks. Meil on ju praegu iga kolmas inimene Eestis juba selgeltnägija, tervendaja või ravitseja. Saade ongi see koht, et ole mees ja tee siis ära. Näita, milleks sa võimeline oled. 

Esimesse saatesse aastal 2017 läksin isegi tohutu eelarvamusega. Arvasin, et ah, teles saab ju kõike teha - lõikad midagi välja, mängid ümber, jne. Tegu on justkui šõuga. Paljud arvavad tänaseni, et selles saates käib mingi susser-vusser. Mina võin küll käe südamele panna ja öelda, et seda kohe kindlasti ei ole. Tsirkust seal ei tehta. Selles saates hoiti meid lahus isegi võttemeeskonnast ja jälgiti väga pingsalt kellega ja kuidas me suhtleme. See muutus mingil hetkel lausa raskeks taluda.   

Tänavune hooaeg on väga pingeline, aga äge. Selgub, et ka väga rasketele asjadele võib läheneda vahel läbi huumoriprisma. 

"Eesti selgeltnägijate tuleproov" on TV3 ekraanil igal neljapäeval kell 20:00.

Bioenergeetik Ervin Hurt ja inglitüdruk Enela Foto: Tiina Kõrtsini