Rainer VakraFoto: Robin Roots
Tele
9. september 2019, 21:00

Rainer Vakra Nõmmele rajatavast krematooriumist: kindlasti saaks visata kivi linnajuhtide kapsaaeda (39)

Nõmme elanikud kutsusid Katrin Lusti möödunud nädalal enda juurde, sest nende õuele on saabunud suur mure – surnuaia vastu plaanitakse ehitama hakata krematooriumit, mille ehitusest polnud nad teadlikud enne, kui kopp maasse löödi.

Valdeku tänava inimesed väidavad justkui ühest suust, et linnulennult jääb uus krematoorium nende majadest vaid paarisaja meetri kaugusele, mis on elanike arvates liiga lähedal. Rahvas kogunes protestiks juba kaks nädalat tagasi, kuid Nõmme Linnaosa Valitsusest ei tulnud kedagi kohale. Seekord otsustati kaasata „Kuuuurija“ ning kohal oli ka Nõmme elanik ja endine linnaosavanem Rainer Vakra.

Vakra ütleb, et kui ajada näpuga seaduse pügalates järge, on kõik õige. „Kindlasti saaks visata kivi linnajuhtide kapsaaeda – kas ametnikud teevad täpselt nii palju kui vaja, et inimesi teavitada või teevad nad seda hinge ja südamega. On selge, et siin on rohkem emotsioone ja kui tulekahi on põlema läinud, üritatakse seda kustutada, aga tegelikult oleks mõttekam olnud inimesed enne kokku kutsuda,“ räägib ta, et see on klassikaline reegel, mille vastu on taas eksitud.

„Arvan, et keskkonna mõttes on krematoorium igas mõttes mõistlikum lahendus kui inimesi lihtsalt maha matta. Ka mina isiklikult valiksin viimase teekonna läbi tule ja põlemise. Nüüd on küsimus, kas koht on õige, kas inimesi on teavitatud, kas nad on asjast õigesti aru saanud ja arvan, et siin on väga palju vigu tehtud. Hirmul on suured silmad ja täna on sellel hirmul lastud liiga suureks kasvada,“ arvab poliitik.

Nõmme linnamajanduse osakonna juhataja Rein Pilt ütleb, et nad on projekti läbi vaadanud ja kooskõlastanud, puudusi ei leitud ning asukoht on sobiv, jäädes elumajadest piisavalt kaugele. „Loomulikult kahetsusväärne, et inimestele jõudis see hiljem kohale, kuigi meie avalikustasime selle teabe varem.“

Algselt pidi krematooriumi asemel tulema Nõmmele hoopis uus ärihoone. „Põhimõtteliselt teadsime, et see on kirjas kui ärihoone, mis oli mõeldud gaasifirmale. Pärast muutus omanik, kes muutis ka ruumikasutust,“ selgitab Pilt.