Noodle Charity: vasakult Nikolay Jakimov, Sten Paul Sternhof ja Karl Jürgen KivimaaFoto: Robin Roots
Noortebänd
1. oktoober 2019, 08:00

Noortebänd Noodle Charity: Eestis on pop-punk surnud, seega konkurente on meil vähe

Noortebändi 12 poolfinalisti seast leiab põneva nimega bändi Noodle Charity. Noortel muusikutel on suur ambitsioon: äratada ellu Eestis varjusurma vajunud pop-punk muusikastiil.

Noodle Charity on viieliikmeline Tallinna noortebänd, kuhu kuuluvad Nikolay Jakimov, Aleksander Vedom, Karl Jürgen Kivimaa, Sten Paul Sternhof ja Beno. 

Kui teiste poolfinalistide kohad olid selgunud juba juulis, siis Noodle Charityle avanes see võimalus 13. augustil. Bänd pääses võistlustulle tänu sellele, et ansambel Fropp otsustas viimasel hetkel poolfinaalikohast loobuda.

"Kell 22.27 sain teada, et oleme pääsenud Noortebändi. See oli päris tore üllatus ja ju see pidi siis nii juhtuma," räägib trummar Sten Paul, kel on juhtumisi samal päeval sünnipäev

Bändi kitarristi ja lugude autori Nikolay sõnul oli ta sellel õhtul bändikaaslase käest saanud lausa seitse sõnumit, et ta telefonile vastaks. "See teade tuli ka mulle ikka väga ootamatult," tunnistab noormees.

Noodle Charity Foto: Robin Roots

Meeletult lahe kogemus

Otsa koolis helinduse erialal õppiv Sten on Noortebändiga kokku puutunud juba varem, olles abiks konkursi helitiimile. "Olen näinud, milline meeskond seal töötab, ja loomulikult on meeletult lahe sellest ise osa võtta," sõnab ta.

Nikolay on ennast proovile pannud erinevates bändides ning ka esinemiskogemust on tal piisavalt. Lisaks kitarrimängule vastutab Nikolay bändi loomingu eest – enamik lugusid on tulnud just tema sulest. Ise armastabki Nikolay end nimetada pigem muusikakirjutajaks kui muusikuks.

Kui Nikolay ja Aleksander olid eelnevalt juba musitseerinud ühes bändis, siis trummar Sten ja bassimees Karl Jürgen leidsid tee Noodle Charity juurde  interneti kaudu. "Gümnaasiumis õppides kuulasin palju pop-punk muusikastiili ja sellest ajast tuli ka unistus ühel päeval mängida niisuguses bändis," räägib Sten. Juhuslikult sattus ta muusikaportaali Rada7 foorumis kuulutuse peale, kus otsiti trummarit. Nii leidiski Sten endale bändikaaslased. 

Äratavad ellu varjusurmas olnud pop-punk muusikastiili

"Muusika aitab palju: see mõjub teraapiliselt nii tegijatele kui ka kuulajatele," räägib Nikolay ning lisab, et muusika tegemine on ainus, mida talle meeldib teha. "Minu unistus on teha seda, mida armastan – nagu enamikele," lausub ta naerdes. Nikolay loodab, et ühel päeval kasvab tema hobist välja täiskohaga töö. "Arvan, et me ei võta bändi tegemist praegu tööna ega pane sellele suuri lootusi. Kindlasti paneme aga oma hinge sinna sisse," räägib Sten.

"Arvan, et Eestis on pop-punk surnud," ütleb Nikolay muusikastiili kohta, mis oli elujõuline veel kümme aastat tagasi. Samas leiavad bändiliikmed, et see on hea pinnas silma paista, kuna konkurente on neil Eestis vähe.

Kuna inimene muutub igal ajal, siis on ka Noodle Charity kindel, et nende muusika on pidevas progressis ja ühte kindlasse muusikastiili nad ennast niivõrd lahterdada ei soovi. "Muusika on juba praegu erinev sellest, mida kirjutasin viis aastat tagasi," sõnab Nikolay.

Iseõppija Sten on trummimänguoskust lihvinud muusik Rauno Pella käe all. Lisaks huvitub ta produtseerimisest. "Kui Nikolay saadab mulle mingi loo, siis mõtlen sellele produktsiooni peale. Tal tuleb nädalas ikka mitu lugu – ei jõua järge pidada," naerab Sten.

Bändi värskeim liige Karl Jürgen Kivimaa meenutab äratundmist basskitarriga. "Nägin Simple Plani muusikavideot ja tundus, et neil on väga lõbus, ja ka mina tahan seda teha," meenutab ta hetke kuuendast klassist. Tema parim sõber hakkas umbes samal ajal mängima trumme. Siis hakkas ka Karl Jürgen muusikat lähemalt uurima.

"Minu muusikatee algaski soovist lihtsalt bändis mängida," tõdeb Karl Jürgen, kes kaks aastat käis küll kitarriringis, aga nimetab end pigem iseõppijaks. "Internetis on lihtsalt nii palju informatsiooni. Kõik teadmised olen saanud teiste lugude pealt või internetist muusikateooriat otsides."

Noormehed leiavad, et nende muusika mängimiseks ei ole Eestis piisavalt klubisid, rohkem on popmuusikat toetavaid esinemispaiku. "Mänedžeri olemasolu on väga tähtis," leiab Nikolay. "Muusikud on tihti rohkem muusika tegemise keskel, mitte ei tegutse rahateenimise eesmärgil."

Kuigi sotsiaalmeedia ei kiha veel Noodle Charity loomingust, arvab Sten, et see on ainult aja küsimus, millal nad pildile jõuavad. "On keeruline kokku tulla. Isegi intervjuu ajaks," naerab Nikolay ja suunab tähelepanu sellele, et Õhtulehega vestlema tuli viieliikmelisest bändist kolm muusikut.

Sten sõnab, et sotsiaalmeediast on nad seni teadlikult eemale hoidnud. Esialgu on noormeeste eesmärk olnud kogu energia suunata muusikategemisele ja harjutamisele stuudioseinte vahel. Küll siis millalgi ka end avalikumaks muudetakse.

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.