Elis-Erika MaasiFoto: Tiina Kõrtsini
Noortebänd
27. september 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist Elis & Öö Klubi: 18aastane neiu sai pärast isa surma üleöö täiskasvanuks (1)

18aastane Elis-Erika Maasi, artistinimega Elis & Öö Klubi kuulub tänavu Noortebändi konkursi poolfinalistide hulka. Noor artist on elu jooksul palju läbi elanud: isa kaotus tegi neiu rohkem täiskasvanuks, kui oli varem. "Mu isa suri. Me elasime temaga kahekesi maamajas Paide lähedal. “Maja ei saanud päris üksi jätta ja nii see läks,” räägib Elis-Erika, kuidas algas tema elu päris üksinda.

Üles kasvas Elis-Erika peres, kus kumbki vanematest ei olnud muusikud. Küll aga oli neiu isa suur Queeni ja Urmas Alenderi fänn. Need muusikalegendid on mõjutanud ka Elise loomingut. "Reedeõhtuti võttis isa mõnikord natuke konjakit ja võis laulda terve öö Urmas Alenderit ja Queeni," naerab ta.

Muusikarajale astus Elis-Erika juba kuueaastaselt. Põhikoolis avastas tema lauluande muusikaõpetaja, kelle käe all hakkas tüdruk oma lauluoskust lihvima. "Tänu temale avastasingi hästi noorelt, et võiksin tegeleda muusikaga," sõnab artist.

Pisut mässumeelse loomuga 18aastane Elis-Erika tunnistab, et ei ole suurem asi õppija. On proovinud küll õpetaja käe all kitarri õppida, aga tulutult. "Mulle ei meeldi kindla suuna järgi õppida!" sõnab ta kindlalt, eelistades pigem omaette nokitseda ja õppida. "Oskan natuke kitarri sõrmitseda ja olen isegi rahul” Ka klaverit on Elis-Erika püüdnud õppida: "Ei tea, kas pole püsivust või aega, aga ei oska veel."

Soe tuba ei inspireeri

Elis-Erika kirjutatud pala "I don´t dance", mis valmis koostöös ambient-muusik Kaido Kirikmäega, toodi välja rahvusringhäälingu kultuuriportaalis kui päeva video "Kaido on mentaalne tugi. "I Don ́t Dance" poleks kultuuriportaali jõudnudki, kui oleksin selle teinud üksinda," on Elis-Erika kindel.

 

Kaido õpetab produtseerimist ja elektroonilise muusika tegemist Paides tegutsevas Uue Muusika Koolis. Seal Elis-Erika temaga tutvuski ja nad hakkasid koos ühiseid muusikalisi projekte looma. 

Noortebändi konkursist võtab Elis-Erika osa siiski sooloartistina. Idee sellel osaleda oli neiul mõtteis mõlkunud juba mõnda aega. "See oli minu initsiatiiv – teadsin juba ammu, et tahan tulla, aga päris üksinda otsustada ei julgenud," lausub ta. Kui aga Kaido neiu lugudele taustade produtseerimises abikäe ulatas, süstis see temasse enesekindlust juurde.

Elis-Erika loomingus on rohkem melanhoolseid meloodiaid kui rõõmsaid. "Positiivsed kogemused ei inspireeri mind, sellest olen aru saanud. Kirjutan masendavatest teemadest. Kaidost on ka seepärast palju abi, et ta suunab meeleolude poole, mis ei ole ainult masendavad," lausub ta. "Mind inspireerib kõik see, mis on kurb. Arvan, et kõigil on nii. Keegi ei taha kirjutada muusikat soojast toast ja sellest, et sul on söök laual. See ei inspireeri eriti kedagi."

Kaverid ei kutsu

“Ainult kavereid teha on nõme, see on sült!" avaldab Elis-Erika julget arvamust. Noorele eale vaatamata on ta jõudnud kellegi teise kuulsaks lauldud lugusid esitada nii koolis kui ka mujal maakonnas .”Väiksena tegin seda ja olin õnnelik, kui mind kuhugi kutsuti. Aga mida vanemaks olen saanud, seda rohkem olen mõistnud, et kaveritega ei jõua päris sinna, kuhu isiklikult jõuda sooviksin: Mida ma teen nendega?" naerab ta. Elis-Erika on seetõttu öelnud nii mõnelegi esinemispakkumisele "ei".

Nägemus, mismoodi Elis-Erika ennast artisti ja muusikuna ette kujutab, on tal praegu veel poolik. "Aga see on kindel, et ma ei taha lihtsalt firmapidudel käia ja lõõritada 50 aastat samu laule," teatab ta. "Tahan lihtsalt, et suudaksin ühel päeval elada muusikas ja ära elada muusikast. Isegi sel juhul, kui see tundub äärmiselt keeruline. Tanel Padar elatub või keegi selline, kellel on hästi palju firmapidusid ja pubiesinemisi, aga minule see ei meeldi. See oleks enda maha müümine, kui aus olla.”

"Kõlab võibolla materialistlikult, aga tegelikult on iga muusiku soov teha muusikat oma tööna," on Elis-Erika kindel. "Kuna muusikategemine mulle väga meeldib, ei tahaks ma seda teha niisama hobina. Ma lihtsalt ei oska midagi muud peale muusika.”

Elis-Erika õpib praegu Paide täiskasvanute keskkooli lõpuklassis. "Olen töötanud kohvikutes ja riidepoodides ja olen täielik sodikäpp," naerab ta. "Ma lihtsalt ei sobi sellisele tööle. Ei sobi ka kooli, et midagi paremat õppida. Käin suure valuga, aga mulle ei meeldi."

Noortebändi poolfinaali pääsemine on Elis-Erika jaoks tähtis verstapost: "See on kogemus ja kauaaegse eesmärgi täitmine."

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.