Nömmi: vasakult Marten Vaas, Rasmus Roos, Andres RõmmelgasFoto: Robin Roots
Noortebänd
7. oktoober 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist Nömmi: mida muud Järva-Jaanis teha, kui mitte muusikat! (1)

Noortebändi poolfinalistide hulka pääses tänavu muusikakollektiiv Nömmi, kes tuleb Kesk-Eesti metsade vahelt Järva-Jaanist. "Lähtume hästi palju spontaansusest. Me ei mõtle eriti palju ette," räägib Rasmus Roos, kes teeb bändi koos koolivendade Andres Rõmmelga ja Marten Vaasiga. 

"Praeguse seisuga oleme vist ainuke bänd sealtkandist," sõnavad nad. Järva-Jaanis musitseerivad nad kultuurimajas, kus jagavad bändiruumi eakamate härradega puhkpilliorkestrist. "Saame kenasti läbi ja suudame oma valdusi jagada," ütlevad noormehed. 

Kõik algas pungist

Nömmi laulja Rasmus ja bändi bassimees Andres olid klassivennad. Trummar Marten õppis neist aasta võrra nooremas klassis. "Oleme lapsepõlvest saati koos olnud," nendib Rasmus.

Muusikaloomiseni jõudis bänd lihtsalt. "Kuna oleme pärit sellisest väiksest kohast, siis ei olegi suurt midagi teha. Meil oli ühine huvi muusika vastu," räägib Rasmus. "Panime pead kokku ja hakkasime vaikselt keevitama. Nüüdseks oleme mänginud umbes seitse aastat."

Muusikaliselt on noormehi mõjutanud Ameerika kultusbänd Red Hot Chili Peppers. Rasmuse iidoliks on aga kitarrigeenius Jimi Hendrix.

Nömmi viljeles bändi algusaastail rohkem punki, mis on liikmete sõnul seotud ehk nooruse uljusega.  "Ilmselt on see puberteediea viha, mida tahad välja elada. Punkmuusika on selline, milles saab end käredalt ja vihaselt väljendada," naeravad nad.

Nömmi loomingu autor on suures osas Rasmus, kes soovib eelkõige edasi anda häid emotsioone. ""Minu loomingus on ka selliseid laule, kus on väga konkreetne sõnum. Aga ma üritan seda hägustada – et inimesed leiaksid ise tõlgendades enda jaoks selle sõnumi. Muusikat kuulates on oluline selle sisse minna ja luua oma seosed," leiab ta.

Tahe on peamine

Noored bändimehed on iseõppijad, haarates teadmisi teiste muusikat kuulates ja kaasa mängides. "Kuna me oleme nii palju koos mänginud, siis see on saanud loomulikuks elu osaks – kui oleme koos, siis mängime tavaliselt muusikat," ütlevad nad. 

Trummar Marten lisab, et oluliseks osaks bändi tegemisel ongi improvisatsioon ja nii-öelda jämmimine. "Meil ei ole ühtegi proovi, kus me ei jämmiks niisama," täiendab bändi laulja. "Mõnikord teemegi proovi, kus ei mängi ühtegi laulu, vaid kolm tundi mängime ja improviseerime. See ongi kõige puhtam eneseväljendus. Võid teha ükskõik mida ja kuidas."

Nömmi proovis Noortebändi konkursile pääseda juba eelmisel aastal, aga siis ei olnud bänd veel piisavalt küps. "Meil ei olnud nii head materjali, mida jagada," möönab Rasmus.

Eelmise aasta ebaõnn aga noormehi ei heidutanud ja nad soovisid end parandada. "Järelikult saime sellega hakkama. Nägime päris palju vaeva, et see lugu kokku panna," räägib Rasmus.

Aasta jooksul on noormehed märgatavalt arenenud. Tartu Kunstikoolis disaini õppiv Rasmus usub, et oma osa konkursile pääsemises on muusikavideol, mis valmis tema kursusekaaslaste abiga. "Arvan, et see andis palju juurde," lausub Rasmus. Edasipääs oli noormeeste jaoks siiski paras üllatus.

 

Lähedased elavad kirglikult kaasa

Kui rääkida noormeeste plaanidest, siis esimese mõttena käib Rasmus välja albumi tegemise. Bändikaaslased on mõelnud, et see võiks valmida isekeskis nokitsedes, mitte stuudioseinte vahel. "Tahame tunda albumi tegemisest rõõmu ja mitte lasta sellel manduda. Teeme muusikat ikkagi enda pärast," lausub Marten.

Rasmus lisab: "Me oleme kindlasti avatud kõigele. Lähtume hästi palju spontaansusest. Me ei mõtle eriti palju ette. Tahame kogeda elu sellisena, nagu see tuleb, mitte teha mingeid suuri plaane. Vaatame, kuidas elu jookseb. Kindlasti on meil mingid eesmärgid, aga me ei pane neid paika liiga karmilt."

Soolokontserte ei ole Nömmi veel andnud, aga esinemiskogemus on olemas. Suurimateks fännideks on noormeeste lähedased sõbrad ja tuttavad, kes annavad neile hoogu juurde, et nad muusikat ikka edasi teeksid.

Salamisi on noormeeste üheks eesmärgiks suvine Intsikurmu muusikafestival, mis on neile jätnud meeldiva mulje. Kuna Nömmi kompab funky-indie muusikastiilide piire ja teeb eestikeelseid lugusid, on nende eeskujudeks kohalikud nimed nagu Miljardid ja Vaiko Eplik. "Kindlasti on nemad meiega ühes paadis," naeravad noored tegijad. 

"Ei taha väga palju mõelda selle peale, aga kuulsus ja au on paratamatu osa, kui teed midagi," arvavad noormehed.

Kuna Marten tegeleb igapäevaselt kontserditehnikaga, siis satub ta sageli pealinna ning saab mentoritelt abi küsida. "Mingi põhi on mul muusika produtseerimises olemas. Siis proovimegi kamba peale ära teha – see on kõige põnevam osa, " lausub ta.

Rasmus õpib Tartu kunstikoolis disaini. "Olen väikesest saati mingil määral loominguga tegelenud. Muusika ongi võibolla see esimene suur pisik, mis andis tõuke kunstikooli minna ja loominguga kogu aeg tegeleda."

Andres õpib Maaülikoolis puidutöötlemist. Kuigi noormehed käivad igapäevaselt eri radu, seob neid muusika.

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.