KADUNUD TALENT: kui 2019. aasta Eesti filmi- ja teleauhindadel sai Esse "Radaris" tehtud loo eest parima ajakirjandusliku loo auhinna, siis nüüd juhib naine hoopistükkis Kanal 2-s kahte meelelahutussaadet.Foto: Madis Veltman/ Ekspress Meedia
Tele
6. september 2019, 21:30

ARVUSTUS | „Tõelised kangelased“: ma ei mõista, kuidas uuriva ajakirjanikuna töötanud Essest sellise palaganisaate autor sai?! (95)

Täna õhtul oli Kanal 2 eetris Eeva Esse uus saatesari “Tõelised kangelased”. Ma ei teagi, kas mul on rohkem kahju Eeva Essest, kes väga potentsiaalsest uurivast ajakirjanikust sellise saate tegijaks degradeerus, või televaatajatest, kellele reede õhtuse prime-time’i ajal sellist meelelahutust pakutakse.

Esimese saate kangelanna oli lauljatar Lenna Kuurmaa, kes läks kitsetallu tööd tegema. Okei, kui ma nüüd mõtlen sellele, kas keskmisel televaatajal oleks huvitav vaadata, kuidas üks tuntud kodumaine staar mingit sellist tööd teeb, siis jah, võib-olla ideel pole iseenesest vigagi ning juba uudishimust viskaks paljud televaatajad saatele pilgu peale. Kuid keskmiselt heast ideest saateks ei piisa. 

Eeva Esse arusaamatu otsus

Esiteks pean ma kirja panema selle, kui imestunud ma olen, et Eeva Esse üldse sellise saate tegemisega nõus on. Essest ja Esset kuulsin ma esimest korda, nagu ilmselt palju teisedki, Raadio 2 eetris. Tema selge diktsioon ning mesimagus, kuid ametlik hääl sobis raadiosse nagu valatult. 

Kui Esse hakkas figureerima ka ETV eetris, nii saate “Uudishimu tippkeskus” kui “Igaühe õigus” saatejuhina, oli mul ta üle hea meel. Ta sai ka teleekraanil kenasti hakkama ning saadete teemad, esimese puhul teadus, teise puhul inimõigused ja ühiskonna valupunktid, tundusid olevat Essele sobivat.

Kui Esse avalik-õigusliku tööandja erakanali vastu vahetas ning “Radarisse” suundus, tundus see olevat tema karjääris samm edasi. Head ja kvaliteetset uurivat ajakirjandust ei ole kunagi liialt palju ning Esse, kui noor ja väga lootustandev kõvade teemade ajakirjanik, tundus sellisesse saatesse väga kenasti passivat. 

Aga jah, siis sai “Radar” läbi. Enamus saate toimetusest leidis endale töökoha väärikates väljaannetes. Kui kuulsin, et Esse jääb Kanal 2-te ning hakkab seal kahte saadet juhtima (lisaks "Tõelistele kangelastele" juhib ta nüüd "Kuldvillakut"), mis mõlemad on meelelahutussaated, ei mõistnud ma, miks ta sellise valiku tegi. Mulle tundub, et tema teadmiste ja oskuste juures on see ühe andeka ajakirjaniku vääriti ära kasutamine.

Eriti jäi see tunne hinge närima pärast “Tõeliste kangelaste” nägemist. Esse osalus selles saates on minimaalne - ta vilksas ekraanilt läbi vaid saate alguses ja lõpus ning luges sisse vahetekstid. Ausalt öeldes eeldasin ma, et see saade on täiesti teistmoodi üles ehitatud - kuna saate tutvustuses rõhutati, et kuulsused pannakse ameteid vahetama igapäevaselt oluliste, kuid nähtamatute töökohtade väärtustamiseks ja tunnustamiseks, eeldasingi, et Esse räägib meelelahutusliku sisu kõrvale ka harivat juttu - miks mingi amet tähtis on, kui palju inimesi sellist tööd teevad - ehk miks me siis seda ametit väärtustama peaks? See puudus saatest aga täiesti. 

Seda saadet viitsiks vaadata maksimaalselt pool tundi

Nüüd aga saatest endast. Noh jah… Mis selle kohta ikka kosta on. Eks ta selline täitesaade on. Nagu ma ülal mainisin, siis idee sellist saadet teha ei ole otseselt väga halb, kuigi selliseid saateid on minevikus tehtud küll ja veel. Asi, mis selle idee oleks päästnud, olekski olnud hea teostus. Kahjuks ka see puudus.

Esiteks: tund aega selle saate jaoks on liiga, liiga palju. Oleks üks episood pool tundi pikk, siis võib-olla kannataks televaatajad veel kuidagi ära. Kuid tund aega järjest vaadata, kuidas üks Eesti populaarsemaid naislauljaid teise imetaja tisse katsub, põrandat pühib ja kitsi ühel või teisel moel sandistab on liig mis liig. Videomaterjal sellest, kuidas Lenna kitse lüpsab, võinuks olla vabalt osa “Reporterist” ning saada eetriaega maksimum seitse minutit.

Teiseks: kogu see saade oli lihtsalt… igav. Mina viitsiks sellise saate materjali vaadata maksimaalselt kümme minutit järjest. Pärast seda oleks ikka täiega kopp ees, sest mitte midagi ei toimu. Vahelduvad vaid samad kaadrid: kitse udarad! ehmunud Lenna! kõkutav farmipidaja! 

Kolmandaks: see kuradi taustamuusika…Oh, seesama sada korda saadetes kasutatud ja ära leierdatud taustamuusika, mis on monteerija poolt valitud muidugi targasti niivõrd tempokas ja rõõmsameelne kui võimalik, et miskigi vaatajat kauem ekraanil hoiaks. Aga samas on see arusaadav, sest ma ei kujuta ette, kuidas keegi suudaks ilma sellise taustamuusikata kauem kui paar minutit vaadata kaadreid, kuidas keegi põrandat pühib ja s*tta kokku lükkab.

Ja lõpuks: ilmselt on see vaid selle episoodi teema, kuid ma ei mõista miks müüakse meelelahutussaate pähe saadet, mis sisaldab suures osas kaadreid, kus loomad valust röögivad. Saates näidati kaadreid sellest, kuidas kitsedele kõrvadesse “kõrvarõngaid” ehk kõrvamärke tehakse. Jah, see tegevus on intensiivse suurfarminduse paramatu osa, kuid see ei muuda seda, et looma jaoks ei ole see üldsegi mitte meeldiv kogemus. Mina isiklikult ei suutnud neid kaadreid vaadata ning samas ma ei mõista, miks meelelahutussaates selliseid kaadreid näidatakse, sest need ajavad lapsed nutma ning suurema empaatiavõimega inimestel südame pahaks.

Ausalt öeldes meenutas saate avaosa veidi “Malluka suve”, mis oli Kanal 2 suvesaade, kus populaarne blogija Mariann Treimann oma perega mööda Eesti talusid ringi sõitis ning talutöid proovis. “Malluka suve” tegi aga hulga huvitavamaks naturaalsem ja vahetum suhtlus talupidajate ja Treimannite vahel ning muidugi Malluka abikaasa Kardo, kes kõige igavamad olukorrad oma lapsiku ja lihtsa huumoriga päästis.