Jüri RatasFoto: Robin Roots
Eesti uudised
3. september 2019, 22:55

Jüri Ratas: punased jooned on võimsad pealkirjad, mis kukuvad tundidega kokku (75)

Peaminister Jüri Ratas tõdes teisipäeva õhtul "Esimeses stuudios," et koalitsioonil tuleb teha tööd ning nad ei saa panna jaanalinnu kombel pead liiva alla ja öelda, et nemad keeruliste ja raskete teemadega ei tegele.

Ratas tõdes, et eelmisel nädalal riigikogu ees seismine ning umbusaldusavalduse ajal enda kaitsmine on osa poliitikast ning nii koalitsioonilkui ka opositsioonil on oma töö, mida peavad tegema. Peaminister tõdes, et reedel esitati talle muuhulgas ka palju sisulisi ja õigeid küsimusi, ning oluline on see, kuidas inimesed kriitikat taluvad.

Peaministri hinnangul pakkusid opositsioonis olevad parteid teineteisest natukene üle, sest Sotsiaaldemokraadid lubasid pärast Elmar Vaheri skandaali lahvatamist avaldada umbusaldust Mart ja Martin Helmele, ent Reformierakond üritas teda kangutada. Ratas ka lisas, et opositsiooni suurima erakonna süüdistused tema suunas, nagu valitsus ei toimiks ega teeks midagi, ei pädenud, sest just tollel nädalal olid nad vastu võtnud mitmeid otsuseid.

Keskerakonna liider lükkas ümber meedias lävinud väited nagu ta oleks läinud Martin Helme suvilasse sooviga, et üks minister lahkuks ametist. „Seda soovi ei olnud mul sinna minnes, seal olles ega sealt ära tulles.“

Kui saatejuht Andres Kuusk üritas korduvalt peaministrilt küsida, kas ta pahandas EKRE liikmete tegutsemiste peale, vältis Ratas küsimusele vastamist.

„Minu eesmärk peaministrina on tegelikult ju üks: pead hoidma koalitsiooni töisena, et langetada otsuseid, aga teisalt pead tegema kõik selleks, et kaitsta õigusriiki, hoida Eesti õigusriigi põhialuseid, ja loomulikult säilitada või taastada töörahu. Eks need kolm olidki peamised.“ vastas Ratas esimest korda.

„Peaminister alati vastutab selle eest, mis toimub valitsuses. See on tahes tahtmata peaministri õlgadel. Ja nagu ütlesin riigikogus oma kõne lõpetades – olen kannatlikult edaspidi valmis seda vastutust kandma,“ vastas Ratas järgmisele küsimusele, kas ta pahandas sise- ja rahandusministri tegude peale, mille eest vastutab tema.

Saatejuht küsis järgmiseks, kas ministrite katseaeg on läbi. „Jah. Arvan, et sellel valitsusel on katseaeg läbi, aga sel valitsusel polegi katseaega olnud. Töö algas üldse tugeva surve all esimestest hetkedest, kui koalitsiooni hakati moodustati,“ vastas Ratas. Peaminister ka tõdes enda kogemustele Euroopa Liidu juhtidega sama laua taga istumisele viidates, et vaidlustele ja kompromissidele tuginedes sünnivad parimad lahendused.

Ratas sõnas uuesti, et igasugused halvasti ütlemised ja solvamised koalitsioonipartnerite poolt pole õige. Kas Jüri Ratasel on oma punased jooned siiski olemas? „Tean, et peale ja enne neid valimisi käis jutt punastest joontest. Arvan, et punased jooned on võimsad pealkirjad, mis kukuvad tundidega kokku. See ei ole see, mis Eestit edasi viib. Loomulikult on väga selged põhimõtted, millest me ei saa taganeda, aga igal teemal tõmmata nii-öelda punane lipp püsti, öelda „Siit me mingisugust kompromissi ei otsi“, pole mõeldav,“ vastas peaminister.

Peaminister kinnitas ka, et ei solvunud 19. augusti kohtumisel president Kersti Kaljulaidiga ning too jutuajamine polnud põhjuseks, miks ta puudus taasiseseisvumispäeval Roosiaias toimunud pidulikul vastuvõtul. „Mul oli väga armas ja ilus 20. augusti õhtu oma pere ja paari lähedase sõbraga. Kinnitan, et oli väga tore.“

Ratas ei andnud otsest vastust küsimusele, kas on kahetsenud koalitsiooni EKRE-ga. Ta vastas, et praegune koalitsioon on teatud ühiskonnagruppidele kindlasti väga üllatav. „Olen mõelnud, et kogu programmiliste seisukohtade ja põhimõtete kõrval on Eesti ühiskonnas oluline see, et kui kõrgem võim valib riigikokku erinevad erakonnad, siis kõik viis erakonda peavad olema võimelised olema kas koalitsioonis või opositsioonis.“ Peaminister tõdes, et on ise erakonnast, keda kümme aastat välistati ega pea sellist käitumist õigeks.

Ratas kinnitas ka, et ei näe praegu ühtegi põhjust, miks peaks võimul olev koalitsioon muutuma ning lükkas ümber Siim Kallase väited nagu Keskerakond vihkaks Reformierakonda. „Opositsioonist koalitsiooni tulla on väga keeruline, aga koalitsioonist opositsioonist minna on vist veel keerulisem,“ kommenteeris Ratas oravapartei liikme öeldut.

Küsimuse peale, kas Keskerakond on mures reitingute pärast, vastas peaminister, et neile on praegu antud rohkem aega oma tegevustest ning koalitsioonilepingu elluviimise näitamiseks. „Koalitsioonil tuleb teha tööd ja koalitsioon ei saa panna jaanalinnu kombel pead liiva alla ja öelda, et meie sellega ei tegele. Koalitsioon peab alati tegelema, reeglina keeruliste ja raskete teemadega,“ sõnas Ratas.

Peaminister ütles veendunult, et 2021. aasta KOV valimistel ei kaota Keskerakond Tallinnas ainuvõimu ning töö suurima häälesaagi nimel käib pidevalt. 

Keskerakonna suuremast valimislubadusest, erakorralisest pensionitõusust rääkides tõdes Ratas, et selle vastu pole ükski koalitsioonierakond. "Küsimus on selles, mis aastal on rahaline kate selleks olemas," vastas peaminister ning ütles, et kümne eurone pensionitõus pole nende ambitsioon.

Kas peaministri sõnum summeerides on see, et erakorraline pensionitõus tuleb, aga kui palju, ei saa praegu öelda? "Valitsuskabinet näeb suvist majandusprognoosi selle nädala neljapäeval. Selle põhjal näeme rahandusprognoosi, selle põhjal tegelikult sünnib ka 2020. aasta eelarve," ütles Ratas.