Foto: MEELIS TOMSON
Eesti
4. september 2019, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eesti võitles ägedalt Vene piiritusega (2)

„Loksa lahingu tegelastest on kaheksa meest ühes kaheksa hobuse ja vankriga tabatud. Kindlaks on tehtud, et salakaubana sissetoodud piiritus Venest pärit on. Praegu seisab neutraalvetes Vene piiritusega neli laeva,“ kirjutab Koit 4. septembril 1924.

26. augustil oli metsateel Loksa ja Kasispea vahel peetud kahetunnilist tulevahetust piirivalvuri ja piiritusevedajate vahel. Hobusekoormatest leiti 1290 liitrit piiritust ja hiljem veel heinaküüni peidetult 230 liitrit.

„Viimasel ajal on mitmest rahvusest alkoholisahkerdajad oma tegevusalaks Balti mere valinud. Seda seletatakse sellega, et Ameerika Ühendriikides, mis mõned aastad sarnaste ärimeeste tõotatud maaks oli, võitlus alkoholi vastu nii põhjalik on, et sahkerdajatel pind jalge alt kaob,“ mõtiskleb Päevaleht ja lisab, et Eesti osaühing Balmeka veab Vene piiritust Riia kaudu Läänemerele ja osa sellest voolab ka Eestisse. Balmekal oli kuni pankrottiminekuni 1925. aastal ka ainuõigus Eestis toodetud piirituse ekspordiks.

Tšekipiiritus maksis 400 marka toop, ehk siis 1,2 liitrit. 20aastased ja vanemad mehed said tšeki kas poole toobi piirituse või toobi tavalise viina ostmiseks kuus. Väljaveetud piirituse hind oli samas vaid 100 marka toop. Kasulik oli sellega sahkerdada. Ka välismaalt toodud salakaup oli odavam. Nii jõudiski Eestisse alkoholi isegi Kuubalt.