Jaak AaviksooFoto: Heiko Kruusi
Eesti uudised
3. september 2019, 19:27

Mailis Reps kutsus Jaak Aaviksoo vaibale (52)

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps kutsus Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo vaibale. 

Viimastel nädalatel tähelepanu keskmes olnud TTÜ, moodsa nimega Taltechi toetusrahapettuse skandaal võttis teisipäeval järgmise pöörde, kui haridus- ja teadusminister otsustas kõrgkooli rektori vaibale kutsuda. 

“Jälgin üha kasvava murelikkusega Tallinna Tehnikaülikooli ümber toimunut ja toimuvat – vaatamata kahele vastavateemalisele pressikonverentsile ei ole avalikkusel veel selgeid vastuseid. Töörahu taastamiseks nii TTÜ-s kui ka kogu teadlaskonnas on neid aga vaja.

Kutsusin rektor Jaak Aaviksoo homseks, kolmapäevaks, 4. septembriks, ministeeriumisse kohtumisele,“ teatas Mailis Reps teisipäeva õhtul. 

Skandaal algas augusti lõpus, kui ilmnes TTÜ tehnikaülikooli Nurkse instituudis toimunud Euroopa Liidu projektirahadega skeemitamine. Töötajad võltsisid ajatabeleid ja töötunde ning kui vilepuhuja läks Jaak Aaviksoo jutule, ei teinud kooli rektor midagi. 

TTÜ moodustas rahastamise uurimiseks komisjoni. Eilsel pressikonverentsil tõdes Aaviksoo, et ülikool on reegleid natukene rikkunud. Ometi ei jagatud ajakirjanikega ühtegi tõendit ning Postimees väidab, et esitatud faktid ei kattu tõega. 

Uurimist on alustanud ka prokuratuur ning Aaviksoo on öelnud, et astub ametist tagasi, kui uurimise käigus esitatakse kuriteo kahtlustus kas talle või ülikoolile. 

Aaviksoo on ka väitnud, et vabatahtlikult ta ametist tagasi ei astu, kuigi seda on nõudnud TTÜ professorid, teadurid, vilistlased ja endised juhid.