Foto: Anni Õnneleid
Eesti
3. september 2019, 00:11

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas riigivanema rong üheksa korda kraavis käis (1)

Rong riigivanem Jaan Teemanti ja tema rohkearvulise saatjaskonnaga sõitis Tallinna–Pärnu uut raudteed avama reedel, 4. veebruaril 1927. Oli juba õhtune aeg, kui Eidaperre pidama jäädi, et laupäeval edasi sõita.

Õnnetuseks oli sel ööl torm ja lumetuisk. Mindi paar kilomeetrit edasi, kui ühel vagunil katkes telg ja mõni vagun kraavi sõitis. Edasi saadi vaid kahe vaguniga. Tootsi juures oli auvärav püsti, rahvast murdu kohal ja raudtee pidulik ühendamine peeti ära. Edasi jõuti õhtuks Sinti. Sealt oli Pärnusse 7-8 kilomeetrit, mida rong sõitis kaheksa tundi, sest vagunid jooksid alatihti rööbastelt välja.

Kokku satuti õnnetusse üheksal korral, mis arvatavasti on tänapäevani Eestis rekordiline ühe rongiga ühel sõidul juhtunud avariide arv. Lõpuks ei seisnud vedur teekäänakul enam rööbastel ja sõit jäi pidama pool kilomeetrit enne Pärnu jaama.

„Külalised olid vintsutusest ääriseni tüdinenud ja neile saadeti autod vastu, mis võõrad Grand-hotelli viis, kuhu linnavalitsus oli korraldanud eine,“ kirjutas toonane ajaleht Pärnumaa, et Teemant jälle pikki tunde ei pidanud vagunis veetma. „Riigivanemale lauldi mitu korda elagu. (Hotellis) viibimine möödus ülevas meeleolus üle kesköö.“

Jaan Teemantil olid tugevad närvid, sest veel samal ööl kella kolmveerand kolme ajal riskis ta lõpuks Rääma jaama jõudnud rongiga Tallinna poole tagasi tossutada.