Helir-Valdor SeederFoto: Stanislav Moshkov
Tele
2. september 2019, 21:14

HELIR-VALDOR SEEDER AVALDAS KARMI TÕE: riiklik pension ei võimalda lähi- ega kaugemas tulevikus kuldset pensioniiga (157)

Täna startis TV3 eetris Marii Karelli uus autorisaade "Laser", mille üheks teemaks oli palju vaidlusi ja vastakaid arvamusi tekitanud teise pensionisamba reform, mille üheks "arhitektiks" on poliitik ja erakonna Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. 

Karell kohtus Seederiga riigikogus, et teema rahva jaoks selgeks rääkida, esitades saate jooksul poliitkule teravaid küsimusi: "Kui 57 protsendil eestlastest säästud praktiliselt puuduvad ja neil ei ole kogemusi säästudega, siis miks peaks arvama, et teise samba säästude vabaks laskmisel, inimesed säästma hakkavad," küsis Karell algatuseks. 

"Anname neile suurema võimaluse ja avaruse säästmiseks," vastas Seeder saatejuhi küsimuse peale.

Karell küsitles saate jooksul ka inimesi tänavalt, kuid eranditult ei teadnud ükski vastanuist, mis teisel pensionisambal hetkel toimub."Sellepärast ongi mõistlik sellele asjale tähelepanu juhtida," lausus Seeder. "Anda inimesele õigus, võimalus ja ka kohustus otsustada, kas ta jääb teise sambasse või ei jää."

Hetkel on kõik alla 35 aastased kodanikud kohustuslikult liidetud teise pensionisambaga, makstes kaks protsenti oma palgast pensioni kogumiseks. Riik paneb omalt poolt juurde neli protsenti. Oluline on aga siin tähele panna, et neli protsenti tuleb inimese enda esimesest pensionisambast. Seega, väide, et riik paneb midagi omaltpoolt juurde, ei ole õige: ta võtab ühest taskust ja paneb teise. Esimese samba pension jääb sealjuures väiksemaks. 

"See on vale asi ja on vaja ümber korraldada. See hõlmab kogu ühiskonda," rääkis poliitik saates.  

Teise pensionisamba reform jõustub 2020 aasta jaanuaris

Isamaa eestvedamisel on valitsus kokku leppinud, et alates esimesest jaanuarist võib inimene loobuda teise samba pensioni kogumisest. Küsimus on, mida inimene siis selle rahaga teeb? "Kartused, et inimesed laristavad esimesel võimalusel raha või ei oska hinnata oma võimalusi, ei pea paika," rääkis Seeder. Kõige paremaks näiteks peab isamaalane tulumaksuvaba miinimumi, mis kehtestati eelmise valitsuse poolt. Valdav enamus ei kiirustanud oma tulu ära kasutama ja ei tekkinud riski, et nad jäävad aasta lõpus riigile võlgu, kui tuludeklaratsiooni esitavad. "Vastupidi, üle 90 protsendi inimese käitusid väga vastutustundlikult. Kui riik on ära korraldanud, siis ei tunnegi inimene vastutust," avaldas Seeder arvamust.

"Iseenesest vaba võimalus ei anna inimesele finantstarkust, aga vaba võimalus annab talle õiguse, võimaluse ja kohustuse otsustada vastutada," rääkis poliitik reformi kasulikkusest. "Kui inimene hakkab vastutama, hakkab ta ka ennast rohkem kurssi sellega viima." 

Küsimuse peale, kas reform on seotud Big Banki suuromaniku ja erakonnale Isamaa 250 000 eurose annetuse teinud Parvel Pruunsilla huvide kaitsmisega, Seeder ei vastanud. "Mis on selle panga erisus? Miks peame kaitsma selle huve? Sellel väitel ei ole mingisugust alust," vastas Seeder resoluutselt.

Kuidas kasutada teist pensionisammast?

Seeder soovitab inimestel investeerida kinnisvarasse. Poliitik on kindel, et eestlane on alalhoidlik ning ei kiirusta välja võtma teise pensionisambasse kogunenud summat. "Nad ei saa teise pensionisamba reformiga üheööga rikkaks," sõnas poliitik. 

"Riiklik pension ei ole ilmselt ei täna ega ka lähemas ja kaugemas tulevikus niisugune, mis võimaldab kuldset pensioniiga," avaldas poliitik karmi tõsiasja. "Kui inimene teisest sambast peab loobuma, siis peab igaüks ise vaatama, mida ta teeb. Anname inimesele vaba võimaluse."

"Laseri" avasaates tuli lisaks pensionisamba reformile juttu ka iluvaldkond ning mikroplast, mida leidub tänapäeval kosmeetikatoodetes. Ka tuli juttu vanadest nutitelefonidest, mida võib väga edukalt kasutada turvakaameratena. 

Hea lugeja, avalda arvamust: kuidas meeldis "Laseri" avasaade?