Katrin LustFoto: Arno Saar
Tele
3. september 2019, 00:25

LÜNK SEADUSES VÕI VALE TÕLGENDUS? Naine käib kohut eksabikaasa võlgade pärast (79)

Katrin Lusti juhitud telemagasin "Kuuuurija" kaheksanda hooaja avasaade rääkis loo Eesti riigi seaduselüngast, mis võib varast ilma jätta tuhanded lahutatud abielupaarid.

Saates rääkis enda loo Kristina Stepanova. Naine, kes enda eksabikaasa võla tõttu on sunnitud kohut käima.

"Kuuuurija" pihitooli tuli Kristina Saksamaalt, kus ta elanud viimased kümme aastat, kuid ootamatud kirjad Eesti vabariigi kohtust sundisid ta kodumaale naasma. 

Kristina oli 21 aastat abielus Leonidi nimelise härraga ehk "Kuuuurija" avasaate võtmetegelasega. Mehe võla tõttu lõi üks kiirlaenu kontor naisele kuulunud Mustamäe kahetoalisele korterile "hambad sisse". Vaatamata sellele, et selleks ajaks oli Kristina ja Leonid aastaid lahutatud ja notari poolt vara ametlikult ära jagatud.

Ootamatud kirjad Eesti vabariigi kohtust

Kristina ja Leonid abiellusid 1992. aastal Tallinnas ja lahutasid oma abielu 2006. aastal. Aasta pärast lahutust kolis naine Saksamaale, et rajada uus elu enda uue armastusega, sakslasega. 

Aasta tagasi sai naine aga mitu ootamatut kirja Eesti vabariigi kohtust, mis viitas eksabikaasa Leonidi laenule. Kuigi tegemist oli laenuga, mis võetud pärast Kristinast lahkuminekut, oli ekskaasa teemasse kaasatud. 

Mustamäe korter oli Kristinal ja Leonidil ostetud abielu ajal. Korteri ostu olid panustanud nii Kristina ema kui Leonidi vanemad. Pärast lahutust otsustati aga üksmeelselt, et korter jääb Kristinale.

Kui 1996. aastal korter ostetud sai, läks see Kristina nimele, sest naise osa oli ostes olnud suurem. Nii pandi kinnistusraamatusse Kristina Stepanova nimi kui korteri ainuomanik. 

Lahutuse ajal ei tahtnud Leonid korterist midagi endale saada. Aasta hiljem, kui naine oli Saksamaale minemas, kirjutasid ekskaasad notaris lepingu, kus Leonid kinnitas, et annab oma osa sada protsenti Kristinale. Leping sai kirjalikult allkirjastatud notari poolt. 

Naine arvas ekslikult, et ekskaasade vahel on kõik lõplikult läbi

2018. aastal saabus Kristina meiliaadressile nõudekirjad Eesti vabariigi kohtust, mille järgi sooviti eksabikaassa Leonidi tasumata võla katteks nende ühisvara ehk tema Mustamäe korteri jagamist. "Ma tõesti mõtlesin, et see on mingi nali," tunnistas Kristina "Kuuuurija" pihitoolis. 

Kristina võttis Saksamaalt telefoni teel ühendust kohtuga ja selgitas, et tema ei saa kuidagi Leonidi võlgade eest vastutada. Kohtus teatati aga, et asi on halb ja korter võib minna haamri alla. Kristina otsustas saklasest abikaasaga kiiremas korras Tallinnasse sõita. 

Esimesena mindi notariaalse ühisvara jagamise lepinguga kohtumajja. Sealne kohtusekretär tegi lepingust koopia ja sellega asi piirdus. Samal päeval mindi ka Leonidile laenu väljastanud ettevõtte kontorisse, et välja selgitada, mis on juhtunud. Kuigi Leonidil ei olnud tol hetkel õigust eksabikaasa korterile, soovitas laenufirma naisel oma endise abikaasa võlg ära maksta. 

Hiljem selgus, et notar, kes oli toimetanud Kristina ja Leonidi ühisvara jaotamise lepinguga, oli Kristinale andnud vale nõu selgitamata seda, miks oli selline juriidiline segadus tekkinud. 

Tuli välja, et laenukontori juristid olid leidnud 2013. aasta riigikohtu lahendi, mis ütles, et enne 2013 aastat ei pidanud pärast vara jagamist tegema kinnistusraamatusse uut kannet. Peale 2013. aastat oli see aga vajalik. Kuna uut kannet ei olnud notar teinud, siis leiti, et tegu on Leonidi ja Kristina ühisvaraga. 

"Kui tegemist on abikaasade ühisvaraga ja kinnistusraamatusse on kantud ainult üks abikaasa. Ka siis, kui vara jagamisel jäetakse kinnisasi samale abikaasale, on vaja teha ka uus kanne," selgitas justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Vaike Murumets saates. "Aastal 2016. ütles Riigikohus selgelt, et ka sellises olukorras tuleb teha uus kanne, sest muidu läheb see tehing kaduma. Riigikohtu lahend ei muuda kuidagi õigust sellest hetkest, kui see lahend tehakse. Vaid see riigikohtu lahend ütleb, et alates sellest hetkest, kui see säte jõustus, oleks pidanud seda tõlgendama nii."

Notarite koja esinaine Merle Saar-Johanson pani inimestele südamele ühisvara teemad üle vaatama: "Kui teil tuleb meelde, et olete jaganud ühisvara ja vara jääb sellele, kelle nimi on kinnistusraamatusse kantud, siis vaadake üle, kas on vaja kanne uuesti teha."

Notar, kelle juures ühisvara jaotamise leping sai Kristinal ja Leonidil omal ajal tehtud, keeldus saatesse tulemast. Kristina juhtum ootab siiani riigikohtus lahendit.