Video: Tatjana Iljina
ÕL TV | Õhtuleht
2. september 2019, 15:12

ÕL VIDEO | Perekond sai šoki: keegi ei hoiatanud, et meie kodu ette ehitatakse mobiilsidemast! (39)

Tallinnas Haabersti linnaosas kerkiv uus mobiilsidemast tekitab tulist pahameelt vahetus läheduses elavas perekonnas. Naabrid said enda sõnutsi ehitusest teada alles siis, kui mast juba kerkis. Linna väitel olid nad aga ehitusplaanidesse kaasatud. 

Tallinna Vabaõhumuuseumi tee 63 kinnistule võib dokumentide järgi kerkida 60 meetri kõrgune mast, mida saab kasutada mobiilisideks ning televisiooni- ja raadiosaadete ülekandmiseks. Kerkiva masti vahetus naabruses elav perekond Leinemann leiab aga, et ehitisega kaasneb kiirgus, mis on kahjulik inimeste tervisele, ja objekti lähedal asuvate kinnistute väärtus langeb. 

„See on kiirgus piirkonnas ja suht suures piirkonnas. Rohkem saame infot ekspertarvamusest. Väga huvitav, et seda nimetatakse terviserajaks ja kus siis on Haabersti linnaosa, kui siia ehitatakse raadiosignaalidega masti?“ küsib imestunult Inga Leinemann. 

Telia Eesti raadiovõrgu osakonna juhataja Oliver Lekk kinnitab, et kõigile tugijaamade seadmetele, kaasa arvatud sellele, võtavad nad terviseametilt tõendi, mis näitab kui suur on piirkiirguse tsoon. „Enamasti on see 5–20 meetrit. Antud masti puhul on välistatud, et see satub sellesse kiirgustsooni," selgitab ta.

Inga abikaasa Aivar Leinemann on mures: kinnisvaraekspertide sõnul kahaneb maja väärtus märkimisväärselt, kui selle ette kerkib mast. „Meil tekiks edaspidi suur probleem, kui me tahaksime maja maha müüa. See võib osutuda võimatuks,“ sõnab Aivar.

Miks rajatakse mobiilsidemast just sinna? „Põhjus on selles, et aastate jooksul oleme elanikelt saanud pöördumisi, et levi on nõrk,“ kommenteerib Oliver Lekk.

Inga Leinemann aga pahandab: „Siin on väga hea levi! Me riskime oma elanike ja laste tervisega selle tõttu, et saada parem internetikiirus. Kas see on seda väärt?“

Raepress vastab Õhtulehele, et projekteerimistingimused masti püstitamiseks on kommunaalamet väljastanud juba 28. aprillil 2016. aastal ning kaasatud oli ka ainus vahetu naaber. Teised elamukinnistud jäävad mastist kaugemale.

„Kas neil on sellised tõendid, et nad on üldse meie nõusolekut küsinud?“ imestab Inga Leinemann, kes enda sõnutsi sai kodu ette kerkivast mastist teada alles siis, kui ehitus juba käis.

Oliver Lekk lisab: „Me rajame masti sinna, kuhu kohalik omavalitsus lubab. Kohalik omavalitsus seab tingimused, millistelt ametkondadelt on masti rajamiseks tõendeid vaja ja millistelt kinnistute omanikelt on vaja nõusolekut. Ka seal oli naaberkinnistu nõusolekut tarvis. Kõigilt nendelt võetakse nõusolek ja alles siis väljastatakse ehitusluba. Ja praegusel hetkel seal ehitusluba on. Sellest lähtuvalt ka rajame.“

Sooviga ehitustööd peatada pöördusid Inga ja Aivar Leinemann advokaadi poole.

Vandeadvokaat Merli Eichler kinnitab: „Mitte ükski sellise suure negativse mõjuga ja ka gabariitides suure rajatise ehitamine ei tohiks olla üllatuslik. Antud juhul klientidele see üllatuseks tuli. Vastutavaks isikuks on siis Tallinna linn, kes pidi haldusmenetluse nõuetekohaselt läbi viima ja puudutatud isikuteks on perekond Leinemann. Ja neil on jah, antud juhul võimalus vaidlustada väljastatud projekteerimistingimused ja antud ehitusluba. Kaasamise nõuete rikkimune on küll selline alus, mis võib kaasa tuua ehitusloa tühistamise.“