Eesti Laul 2019, Victor Crone võidumeeskondFoto: Erlend Štaub
Saund
1. september 2019, 13:45

Heliloojad, ärgake! „Eesti laulu“ konkurss on avatud!

Täna avalikustati "Eesti laul 2020" reglement ja avati võistlus. Peaprodutsent Tomi Rahula juhtimisel on ka sel aastal sisse viidud mõned uuendused. 

Kõige suurem uuendus on tänavu see, et võistlusele oodatakse täiesti valmis lugusid. "Varasemalt oleme "Eesti laulule" oodanud lugude demosid, kuid seekord ootame juba lõppversioone. Varem sai lugu pärast veel natuke timmida, aga nüüd on nii, et see variant, mis saadetakse, see jääb," rääkis Tomi Õhtulehele augusti alguses. 

Kui peaks aga tekkima vajadus lugu siiski pärast esitamist muuta, tuleb selle eest maksta 150 eurot. 

"Uuendusega soovime veelgi rohkem tõsta laulude ja seeläbi kogu "Eesti laulu" kvaliteeti, millest võidavad nii muusikud kui ka kõik kaasaelajad," märgib peaprodutsent Tomi Rahula ja lisab, et kui varem said artistid ja autorid lugusid poolfinaali eel veel täiustada, siis tänavu peab esitama konkursile juba võistluslaulu lõpliku versiooni ja masteri. "Kuulutasime konkursi seetõttu välja ka kohe septembri alguses, et kõikidel oleks aega oma lugusid põhjalikult ette valmistada," lisab ta. "Eesti laul 2020" konkursi tähtaeg on 6. november kell 12.00.

Samuti on pisut tõusnud esitamistasud. Mullu tuli eestikeelse loo esitamise eest maksta 25 eurot, muukeelse eest aga 50. Tänavu maksab muukeelse loo esitamine 75 eurot. Selliste hindadega saab hakkama 1. septembrist 31. oktoobrini, 1. novembrist tõusevad esitamistasud kahekordseks. 

Üks esitaja või kollektiiv võib "Eesti laul 2020" konkursile esitada kuni viis laulu. Viie laulu piirang kehtib ka autoritele. Tomi Rahula julgustab muusikuid esitama konkursile ka neid lugusid, mis varasematel aastatel pole võistlusele pääsenud ja senimaani avaldamata on. "Tuletan meelde Uku Suviste eelmise aasta laulu näitel, et lugu mis jääb ühel aastal joone alla, võib hiljem osutuda tõeliselt edukaks. Head laulukirjutajad, ärge kartke seega uuesti oma "vana" lugu esitada, kui tunnete, et see on seda väärt!" Originaalloominguna valminud sõnad ja muusika ei tohi olla osalejate või kolmandate isikute poolt avalikustatud enne 01.12.2019.

2019. aastal valiti esmakordselt "Eesti laulu" poolfinaalidesse 24 lugu, finaali jõudis neist 12. Ka "Eesti laul 2020" konkursilt valitakse žürii hääletuse tulemusena poolfinaalidesse 24 lugu, et anda võimalikult paljudele muusikutele platvorm oma loo esitamiseks elava publiku ees ja tagada lõppvõistlusele jõudvate laulude mitmekesisus.

“Loodame rohket osavõttu, sest tulemas on jälle live poolfinaalkontserdid ja suurejooneline finaal Saku Suurhallis!” ärgitab Tomi Rahula muusikuid aktiivselt konkursil osalema. "Eesti laulu" finaal toimub 29. veebruaril 2020. aastal, poolfinaalid 13. ja 15. veebruaril. Tomi kinnitab, et ka sel aastal toimuvad poolfinaalid väljaspool Tallinnat, kuid toimumiskoha jätab ta praegu veel saladuseks. 

"Eesti laulu" võitja sõidab Eestit esindama Eurovisioni lauluvõistlusele, mis toimub mais Rotterdamis, Hollandis.

"Eesti laul 2020" täismahus reglement ja kogu osalemiseks vajalik informatsioon on leitav Eesti Rahvusringhäälingu veebikeskkonnas www.eestilaul.ee.