Foto: TÕNU TALIVEE
Eesti
30. august 2019, 00:08

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Tartus lõhkesid saladuslikud põrgumasinad

Tartus plahvatas 1934. aasta suvel Meltsi villatööstuses tilluke välgumihkel. Selle oli ühele töötajale äsja toonud ekspress. Tillukeses pakikeses oli ka karp paberosse. Üllatunud mees hakkas proovima, kas paberossid ka head on ja kui ta tuld tõmbas, siis välgumihkel plahvatas. Mehel lendas üks sõrm otsast, kaks lömastusid. Vaevalt oli politsei saanud plahvatusest teate, kui jaoskonda tuli ka üks rätsepmeister välgumihkliga, mille oli just toonud ekspress. Rätsep hakkas ootamatus kingituses kahtlema. Politsei uuris - ja selgus, et ongi põrgumasin.

Siis tuli politseisse poisikene koos isaga. Hiljem tuli ka teine poiss. Nemad kinnitasid kui ühest suust, et olid saanud pakid ekspressile andmiseks kaubaõues sinises kleidis daami käest. Poiste kirjelduse järgi leiti sarnane naine üles. Selgus, et ta on ohvitseriproua ja oli sel ajal koos mehega hoopis Otepääl. Poisid uurisid veel pooltsada naist. Ei midagi.

Avastati, et rätsepmeistri naine oli ühe rauatreialiga intiimvahekorras olnud, kuid seejärel oma mehega ära leppinud. Rauatreial saanud tigedaks. Järeldati, et ju tema muutiski kättemaksuks välgumihklid põrgumasinaks. Koguni mitu tükki, et ei saadaks aru, kelle pihta on rünnak tegelikult suunatud.

Kohus arvas, et tõendid pole vettpidavad. Rauatreial mõisteti õigeks. Saladuslike välgumihklite valmistaja jäigi teadmatuks.