Elina BornFoto: Erlend Štaub
Inimesed
28. august 2019, 16:49

Elina Born hakkas päevapealt taimetoitlaseks: unustasin selle samal õhtul ära ja sõin singipitsat (33)

Elina Born, kes juba kuus aastat taimetoitlane on olnud, hakkas taimetoitlaseks väljakutse raames: “Ma tahtsin ennast proovile panna ja näha, kas ma suudan ilma liha söömiseta hakkama saada ja siiani saan väga edukalt,” rääkis ta “Ringvaates”.

Born hakkas taimetoitlaseks päevapealt, kuid suutis selle korraks ära unustada. “Ma unustasin ära samal päeval, sõin singipitsat, aga pärast seda enam mitte,” meenutas ta. 

Lauljanna sõnul ei olnud ta enne taimetoitlaseks hakkamist suur lihasõber. “Loomaliha ma väga ei söönudki, mulle väga maitses kala, sest vanem vend on mul suur kalamees, ta ise suitsutab kala. Kui Võrtsjärve ääres käisime, ostsime alati suitsulatikat, mis mulle meeldis,” rääkis ta, lisades, et kuigi ta käib Võrtsjärve ääres siiani, siis suitsulatikat ta enam osta ei soovi. “Ma ei suuda süüa seda enam, mu mõistus ütleb ei sellele. Mingi täielik pööre on sees olnud.”

Borni sõnul ei olnud taimetoitlaseks raske hakata. Taimetoitlusest ta sai rohkem teada siis, kui pidi koolis uurimistöö tegema. Enne seda ta taimetoitlusest ega vegalnusest väga midagi ei teadnudki, sest varasemalt räägitud nendest nii palju kui täna.

“Pidin 11. klassis tegema uurimistööd, olin väga hädas, ei teadnud millest teha, pöördusin oma teise venna poole, kes ütles, et tee taimetoitlusest,” meenutas ta. Uurimistöö raames tegi ta ka eksperimendi ja oli kaks nädalat taimetoitlane. Ta tõdes, et kuna elas toona väikelinnas, mitte Tallinnas, oli seal natukene raskem eksperimenti teha.

Elina sõnul on tänapäeval üsna lihtne taimetoitlane olla. “Mul on hea meel, et sellest räägitakse aina rohkem. Õnneks on praegu rohkem taimset valikut, rohkem taimetoidurestorane üle Eesti,” rõõmustab ta.

Loomaõigusorganisatsioon Nähtamatud Loomad lõi üleskutse nimega "Taimne teisipäev", mille raames kutsutakse inimesi üles vähemalt ühel päeval nädalas sööma taimset toitu. Borni arvates võiks inimesed aga taimselt süüa rohkem kui kord nädalas.