Sofia Rubina koos tütre NaimagaFoto: Erakogu
Inimesed
1. september 2019, 18:00

Sofia Rubina tütar alustas kooliteed: meile oli tähtis, et laps õpiks eesti keelt (54)

"Ta ei viitsi enam lasteaias käia," naerab lauljanna Sofia Rubina, kelle tütar Naima alustab sügisel õppimist kogukonnakoolis Avatud Kool, kus õpitakse kolmes keeles. 

Sofia räägib, et oktoobris seitsmeaastaseks saav Naima tunnistati nii-öelda kooliküpseks juba eelkoolis. "Mõtlesime, et teda ei ole mõtet enam lasteaias hoida. Tal on tegelikult natuke igavaks läinud," tunnistab tüdruku ema. "Kui Naima sünnipäev oleks olnud hiljem kui detsembris, siis oleksime kooliga kindlasti veel oodanud. Aga kuna tal on oktoobris, siis need kaks-kolm kuud nii väga ei loe."

Eelkool on Sofia jaoks tähtis eelkõige sellepärast, et annab hea ülevaate, mis tunne on klassiruumis olla ja kuidas sellega harjuda. Lauljanna sõnul oli tütrele eelkooliõpe väga meeltmööda. Tunnid toimusid kaks korda nädalas. "Näen, et sellest oli kasu," sõnab Sofia ja lisab, et tänu eelkoolile oli ka koduseid töid koos tütrega märksa lihtsam teha.

"Suhteliselt raske on ju last motiveerida. See ei ole lapsele tegelikult nii lihtne," ütleb Sofia. "Mõni tõesti võtab raamatu ja hakkab lugema juba nelja-aastaselt, aga mitte kõik. Eelkool aitas selles mõttes kindlasti kaasa."

Sofia hindab tütre lugemisoskust juba päris heaks. "Lugemine on tal juba sellisel tasemel, et ei karda, et ei saa koolis hakkama. Natuke kodus harjutasime. Koostöö käib kogu aeg," naerab lauljanna.

Kakskeelse pere võlud

Ameeriklase Jason Hunteriga abiellunud Sofia Rubina pere räägib kahes keeles. Praegu on Naimal suus nii vene- kui ka inglise keel, viimane ehk isegi paremini. "Mõlemad on meie kodukeeled," kinnitab Sofia.

 Kuna Naima käis vene lasteaias, siis eesti keele kogemust tal enne ei olnud. "Meie jaoks oli tähtis, et tal oleks võimalus suhelda ka eesti keeles. Sellepärast valisime ka selle kooli," selgitab Sofia. Avatud Koolis käib õpe kolmes keeles: eesti, inglise ja vene.

Vaid mõned aastad tagasi avatud kooli on Sofia sõnul raske saada ja sinna valitakse loterii käigus. Lapse andekust Sofia sõnul arvesse ei võeta. "Meil oli hea meel, et Naima sai sinna sisse," rõõmustab Sofia.

Sofia räägib, et Pelgulinnas asuvas haridusasutuses on juba ees mitmed peretuttavad.

Miks peavad lapsed enne kooli minekut teadma kõike? 

"Ma arvan, et see on lapse jaoks mõnes mõttes stress," räägib Sofia, viidates Eesti haridussüsteemile, kus oodatakse, et lapsel on enne kooliminekut juba teadmised lugemisest ja arvutamisest. "Miks peavad lapsed esimeses klassis teadma juba kõike? Mida nad hakkavad siis koolis tegema?" ei saa Sofia aru. "Nad ei pea igas vallas lugema, kirjutama, arvutama perfektselt. Arvan, e see on liiga survestamine."

Avatud Kooli kasuks otsustas pere ka seetõttu, et seal ei tunnetanud Sofia sellist survestamist. "Seal on piisavalt vabadust, et laps ei tunneks ennast stressis. Et tal ei oleks vaja teha kodutöid kella üheni öösel, mis paljudele on reaalsus," leiab Sofia, et see oleks liig. "Kui laps ise soovib ja tahab pingutada, siis võib talle rohkem õppida anda."

Samas peab ta oluliseks, et esimese kuni kolmanda klassi lastel oleks kooli kõrval ka teisi huvitavaid tegevusi. "Kool ei ole ainus asi elus," ütleb Sofia kindlalt. "Kui sa panustad kõik sellele, et pead koolis endast andma 100 protsenti, siis kuhu jääb see teine pool?"