"Rööparalli" reisisaadet juhivad Lauri Pedaja ja Inga Tislar.Foto: Stanislav Moškov
Tele
27. august 2019, 11:53

UUES ROLLIS: Lauri Pedaja ja Inga Tislar juhivad seikluslikku reisisaadet: „Meilt ei hakka tulema pooletoobised reality-staare!“ (1)

Varem telesaadetes külalise rollis olnud Lauri Pedaja ja Inga Tislar võtavad koos ette esimese tõsisema saatejuhtimise. Haare on lai: 5. septembril astuvad Tallinnast Berliini lennukile kuus noort, keda ootab Euroopas ees seiklus „Rööparalli“: mööda raudteed rongidega reisides tuleb neil erinevaid ülesandeid lahendades jõuda sihtpunkti, mis on saladus.

Saateidee välja nuputanud Lauri Pedaja sõnul sündis see mõte Rail Balticu hankest. „Maikuus võttis minuga ühendust Madis agentuurist Vurr ja ütles, et Rail Balticul on üleval hange, et teha noortele mingit asja, mis tutvustaks Euroopas rongiga liikumist,“ sõnab kaasrežissöör Pedaja, kelle sõnul algne idee oli palju lihtsam – teha YouTube’i aga tema hakkas tegema Hollywoodi. „Minu poolt tuli algidee ja ma arendasin seda koos sõprade ja tuttavatega, vormisime midagi laiemale sihtrühmale, mitte ainult noortele. Sealt tuligi selline seikluslik, aardejahilaadne mäng.“

Osalejatel tuleb reisi jooksul täita erinevaid ülesandeid, mis viivad neid lõpp-punktile lähemale. „Seiklus ei käi aja peale, et kes jõuab kiiremini kohale, kuigi ka aeg oluline faktor. Ent võidab see, kes suudab reisi jooksul rohkem punkte koguda,“ kirjeldab ta. „Need ülesanded on väga erinevad, seinast-seina. Näiteks et saada koju postkaart, mine ujuma, leia üles mingid maamärgid või kunstimärk,“ on Pedaja sõnul mäng pigem hariv ning nad ei otsi mingit draamat, nagu tavaliselt reality puhul.

Üks saatejuhte on Lauri ise ja enda kõrvale valis ta laulja Inga Tislari. Kuigi nad on kaassaatejuhid, külg-külje kõrval nad saadet eriti ei juhigi ja reisi jooksul kuigivõrd kokku ei puutu.

„Minule ongi see esimene tõsine saatejuhtimine,“ on Inga enda sõnul puhas leht. „Ma tean, et mul on üks hea omadus – ma olen kiire õppija. Juba nende esimeste saatesalvestuste jooksul ma üritasin hästi palju võtta Laurilt juurde,“ sõnab lauljatar.

Kuigi ka Lauril saatejuhi kogemust teles ei ole, on ta olnud külaline erinevates saadetes, teinud YouTube’i saateid ja juhtinud õhtuid. „See mulle võõras ei ole, aga mul ei ole olnud saadet, kus ma olen juht. Aga kuna ma olen selle idee autor, siis ma mõtlesin, et miks me peame eraldi palkama saatejuhi, kui nagunii olen asjas sees ja saan selle ise ära teha,“ selgitab ta.

„See ongi kõige uuem asi, et sa pole ise mitte vastaja rollis, vaid oled küsija. Vaatad asjale uuest perspektiivist,“ lisab Inga.

„Rööparalli“ osalejate valimise põhiliseks kriteeriumiks oli Lauri sõnul karakter ja särav isiksus. „Me teame kõik, et keskmine eestlane on õlgu kehitav „mökk-mökk“ hall hiireke. Me ei tahtnud saadet teha nii-öelda halli igava inimesega. Ja kindlasti hea kõne- ja eneseväljendusoskus,“ loetleb Lauri määravaks saanud tegureid. Lisaks muidugi X-faktor.

„Lisapunkt, millest me ei lähtunud, aga see juhtus nõnda, et koos oleksid võimalikult erinevad inimesed,“ täiendab Inga omalt poolt.

Kokkusaanud punt on Lauri sõnul intelligentne. „Meilt ei hakka tulema mingisugused pooletoobised reality-staare, siit ei tasu oodata kollast pläma. Nad on adekvaatsed inimesed, kes saavad aru, kus nad on ja mida nad teevad,“ sõnab Lauri, rõhutades, et nende eesmärk on rõhku panna sisule, mitte draamale.

Küsimusel, mis on üks asi, mille peaksid osalejad kaasa pakkima, vastab Inga kiirelt: „Hea tuju! See on lastelaagritest sisse tambitud.“

„Veepudel on kindlasti üks asi, sest vedelikku peab tarbima. Pigem peaksid nad kaasa võtma vähe asju, sest nad peavad ise neid kaasas tassima,“ on Lauri nõuanne.

Lisaks soovitab ta enda reisikogemuste järgi, et nutitelefon võib ju taskus olla, aga paberkaart peab olema. "Seda on raske kaasa pakkida, kuna nad ei tea, kuhu lähevad, aga kui nad jõuavad järgmisesse riiki, siis võiksid paberkaardi osta,“ sõnab Lauri..

Kuigi käib võistlus, on Lauri sõnul oluline normaalselt magada. „Väsinuna me ei funktsioneeri normaalselt. Rahulikuks tuleb jääda. Ei tasu pingelistes olukordades plähmerdama hakata,“ on tema väike nõuanne osalejatele.

Kuus vaprat noort stardivad Tallinna lennujaamast Berliini 5. septembril ja naasevad seitse päeva hiljem. Võitjameeskond saab auhinnaks kolmekuulise passi Euroopas rongidega reisimiseks. Millal saade teleekraanile jõuab, pole veel teada.