Video: Alar Truu
Puuduta mind
29. august 2019, 18:00

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.

„PUUDUTA MIND“ 93. SAADE | Haldjamees Martin Kivisooga Muhu saare hiiepaikades (8)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi 93. saate külaliseks on Muhumaal Hellamaa külas asuva Tihuse talu peremees Martin Kivisoo. 

Tihuse hobuturismitalu asub maagilisel Muhu saarel, kus on säilinud 65 ennekristlikku riituspaika. Meie tutvusime koos Martiniga muinaskultuuri õpperajal vanade aegade kommete ja tavadega. Matkasime haldjariiki kalessiga.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!

Tihuse hobuturismitalu ei tõmba ligi üksnes ratsahuvilisi ja kalessisõidu harrastajaid, võimalik on tutvuda muinaskultuuri marsruudil selle kauge aja mälestiste ja endisaegsete tavadega.

Väisame seitsme tee risti, kus soovitakse head

"Olles kord juba metsa tulnud, tuleks meil ka metsavanale midagi ohverdada," selgitab Martin, kui oleme jõudnud salapärase seitsme tee ristumispaika.  “Metsavana nimetatakse Eestimaal Tõniseks või Tõnniks. Kui toodi lihaohvrit, siis piisas ka väikesest lambavillatutist. Mina puistan teie pihku mõned viljaterad. Ohverdamine on lihtsalt meie oma mõtte juhtimiseks, et jõuaksime metsaga samale lainele. Ja meeles tasuks pidada, et metsavana on alati meist lääne pool ja  ümber Soovikivi liigutakse alati päikesele vastassuunas.” 

"Puuduta mind" Muhu saarel - Tihuse talu peremees Martin Kivisoo; Anu Saagim; Sirje Presnal Foto: Alar Truu

Kivid salvestavad ajalugu

"Soovikivi juures võib ühe käega kivi puudutades ja teisega kolm korda vastu kivi koputades midagi soovida," õpetab Martin. “See on ohvriand Ukule. Vana soome-ugri traditsiooni järgi ei saa me soovida mitte endale, vaid teistele. Inimene peab mõistma oma seotust ühiskonnaga - teiste heaolu on ka tema heaolu. Soovikivil saab soovida ühe soovi ühele või mitmele inimesele, teatud kollektiivile või kogu eesti rahvale. Soovienergia suundub ida poole, maakera pöördub ja sestap jõuabki sama energia meie juurde veelgi võimsamana tagasi.”

Martin pakub läbimiseks veel üheksat erinevat rada, nende kogupikkus on umbes 150 kilomeetrit.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!