Foto: Arno Saar
Eesti
26. august 2019, 00:16

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas peaminister üleöö miljonäriks sai (20)

Täna 1998. aastal paljastasid ajalehed, et peaminister Mart Siimann oli üleöö miljonäriks saanud. Ta ostis vanalinnas Müürivahe tänavas supersoodsalt, 25 394 krooniga 11/20 osa 171ruutmeetrisest korterist ja müüs selle seejärel pooleteise miljoni krooni eest maha. „See on ju naeruväärne!“ hüüatasid kinnisvara asjatundjad. Isegi lagastatud korterit hinnaga alla 5000–6000 krooni ruutmeetri eest vanalinnas toona ei leidnud.

Siimann kinnitas, et ostis jah odavalt. Mingi varjatud tehinguga polevat tegemist olnud. Notari paberitel seisab hind, mida ta maksis, ja hiljem hõlma alt ei lisanud kroonigi. Tema sõnul olevat tuttav, kelle sugulane on Siimanni abikaasa, lähedased ja sõbrad kokku kutsunud ja öelnud, et tema tegeles vahepeal kinnisvaraäriga ja ostis ära Müürivahe 31 korterid. Ütelnud, et müüb nüüd need sugulastele ja headele sõpradele maha täpselt sama hinnaga, millega ostis. „Et vahelt ei võta üht sinist senti ka,“ kirjeldas Siimann tuttava sõnu.

Peaminister tagasi ei astunud. Sügisel prooviti riigikogus arupärimine teha, aga selle võttis esitaja tagasi. „Tülisid, pahandusi ja solvanguid on isegi hirmus palju. Ma ei tahtnud veel ühte enam lisada,“ ütles arupärija, lisades, et tegelikult koostasid selle Rahvaerakonna saadikud. „Kui maaerakonnad oleksid pöördumise teinud, siis oleksin mõelnud veel.“