Pärast skandaalsete kohtudokumentide avalikustamist demonstreeris kuningakoda toetust prints Andrewle, kui mees käis ema, kuninganna Elizabethiga koos kirikus.Foto: Jane Barlow / AP / Scanpix
Maailm
25. august 2019, 10:07

Pilastamisskandaali keskmes prints Andrew: ma ei kahtlustanud Epsteini kunagi (10)

Briti kuningakoda on suure löögi all: kuninganna Elizabeth II vanuselt teine poeg, prints Andrew on segatud alaealiste neidude kupeldamisega tegelenud Jeffrey Epsteini skandaali. Mitu nädalat keerelnud süüdistuste tõttu otsustas Andrew ka ise lõpuks suu avada.

Epstein sooritas oma New Yorki vangikongis enesetapu päev pärast seda, kui päevavalgele oli tulnud tuhandeid lehekülgi kohtudokumente mehe varasematest perverssustest. Teiste seas mainiti paberites ka prints Andrewd, kel olevat olnud seksuaalvahekord alaealise neiuga. Toona 17aastane Virginia Roberts väitis, et Epstein sundis teda Andrewga magama kolmel juhul. Lisaks oli Andrew sage reisija ameeriklasest ärimehe eralennukil, mis on skandaali tõttu saanud hüüdnimeks Lolita Ekspress.

Kuningakoda andis skandaali lahvatamise paiku teada, et on kategooriliselt vale süüdistada prints Andrewd alaealistega sobimatus käitumises. Prints tunnistas, et 2010. aastal, pärast seda, kui Epstein oli kandnud ära 13kuulise karistuse alaealiselt seksi ostmise eest, oli väär temaga kohtuda ja et rohkem mehed omavahel läbi ei käinud. Sellega avaldus piirdus. Järgnes mitu nädalat vaikust, kui skandaalil lasti omasoodu podiseda.

Laupäeval saatis kuningakoda välja uue teate, kus esmakordselt võttis sõna ka prints Andrew. Mehe sõnul soovis ta kunagise „läbikäimise või sõpruse“ kohta fakte täpsustada.

„Kohtasin härra Epsteini 1999. Selle aja jooksul, mil ma teda tundsin, kohtusin temaga korrapäratult ja tõenäoliselt mitte rohkem kui kord või kaks aastas. Olen peatunud mitmetes tema elupaikades,“ vahendavad Briti meediaväljaanded prints Andrew sõnu. „Mitte ühelgi juhul selles piiratud ajavahemikus, mida ma temaga veetsin, ma ei näinud, tunnistanud või kahtlustanud käitumist, mis järgnevalt viis tema arreteerimise ja süüdimõistmiseni.“ Viimane märkus käib 2008. aasta süüdistuste kohta.

Prints nentis taas, et pärast Epsteini vanglast vabanemist oli väär mehega uuesti kohtuda. „Saan ainult korrata oma kahetsust, et ma arvasin ekslikult, et see, mida mina temast teadsin, ei olnud tema tegelik isiksus, kui praegu teadaolevat arvesse võtta.“ See viimane lause on ka tõlgituna täpselt nii konarlik, kui kuningakoja ametlikus teates.