NUKKER: mura hõimu rahvas seisab keset lageiraieplatsi.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
23. august 2019, 20:26

AMAZONAS OHUS: lekkinud saladokumendid paljastavad Brasiilia presidendi sünged plaanid „maakera kopsude“ tulevikuks (44)

„Ta tahab meid hävitada!“ Nõnda arvab ühe Amazonase pärismaalaste hõimu juht Brasiilia presidendist. Tema ja kogu inimkonna jaoks hindamatu väärtusega vihmametsades möllavad praegu rekordilised tulekahjud. Äsja ilmsiks tulnud dokumendid president Bolsonaro plaanidest vihmametsadega põlisrahvaste muresid ei leevenda.

Ehkki põliselanike seas leviv kuulujutt, et Bolsonaro plaanib nad kõik pommitamisega maha tappa, on liialdus, ei saa just öelda, et riigipea Brasiilia vihmametsade asukaid just hästi oleks kohelnud. The Guardian kirjutab, et Bolsonarole pole põlisrahvad mitte ainult tülikaks takistuseks, vaid ta üritab jätkuvalt ka takistada niigi krooniliselt alarahastatud asutuse tööd, mille ülesandeks on Brasiilia enam kui 300 põlishõimu õiguste eest seismine.

Lapsed murade hõimust seisavad maa-alal, kus enam vihmametsa pole. Foto: Reuters/Scanpix

Sel nädalal lekkisid avalikkuse ette dokumendid, mis näitavad Brasiilia valitsuse murettekitavaid plaani Amazonases. Tegemist oli valitsuse presentatsiooniga ettevõtetele, kellel on vihmametsades ärihuvid. Need projektid võivad metsi, mis toodavad kuni viiendiku maakera hapnikuvarudest, väga tõsiselt ohustada.

Ühel dokumendil seisab, et Amazonase aladele tuleb luua uusarendusi, et seda ülejäänud riigiga integreerida ning seeläbi võidelda rahvusvahelise survega vihmametsi kaitsta. Selleks peab sinna plaani järgi ehitama hüdroelektrijaama, silla üle Amazonase ning kiirtee, mis viib Suriname piirini välja.

Vajalik on valitsuse jõuline kohalolek Amazonase piirkonnas, et kõiksugu looduskaitseprojekte tõkestada, seisab ettekandes. Kõigepealt tuleb aga alustada retoorikast: võidelda mittetulundusühingutega, mis Amazonases looduse ja põlishõimudega tegelevad. Kohalikke tuleb veenda valitsust usaldama, sest, nagu paberil seisab, piirab MTÜ-de tegevus valitsuse vaba voli.

Seega pole üllatav, kui Bolsonaro teatas, et tema arvates võisid just MTÜ-d olla praeguste metsatulekahjude süütajaks. Ta seletas, et nood protestivad vihmametsi põletades tema parempoolse poliitika vastu, mille osaks on MTÜ-de toetuse vähendamine. Ka ei ole ta rahul teadusinstituudiga, mis praeguseid metsatulekahjusid uurib.