Emmanuel MacronFoto: SIPA/Scanpix
Maailm
24. august 2019, 08:30

EMMANUEL MACRON: „Meie maja põleb.“ (22)

Prantsusmaa kuurortlinnas Biarritzis algab täna 13 200 politseiniku kaitse all maailma seitset juhtivat tööstusriiki ühendava G7 tippkohtumine. Tippkohtumisel võõrustaja rollis olev Prantsusmaa president Emmanuel Macron kirjutas neljapäeval Twitteris: "Meie maja on leekides. Sõna otseses mõttes. Lõõmab Amazonas, mis toodab 20 protsenti kogu hapnikust. See on rahvusvaheline kriis. G7 liikmed - arutame kahe päeva jooksul seda hädaolukorda." 

Brasiilias on aasta esimese kaheksa kuuga puhkenud pea 74 000 metsatulekahju. Viimati oli seal nii palju metsatulekahjusid 2013. aastal. 

Tulekahju Amazonase vihmametsas. Foto: Reuters/Scanpix

Brasiilia keskkonnaaktivistid süüdistavad toimuvas president Jair Bolsanarot, kes lubab farmeritel ja metsatöösturitel puid maha võtta.

Bolsonaro seevastu kahtlustab just keskkonnakaitsjaid Amazonase piirkonna vihmametsades tulekahjude süütamises, et teda sellisel viisil maailma silmis halvemas valguses näidata.

Jair Bolsonaro Foto: AFP/Scanpix

Bolsonaro teatas vastuseks Prantsusmaa presidendile, et tema ettepanek arutada  Amazonase küsimusi G7 tippkohtumisel  ilma regiooni riikide osavõtuta meenutab kohatut kolonialistlikku mõtteviisi, mis ei kuulu 21. sajandisse.

Reede õhtul kuulutas Bolsanaro, et saadab tulekahjude kustutustöödele appi sõjaväelased.