Lauljatar Sissi Nylia BenitaFoto: Robin Roots
Inimesed
22. august 2019, 15:51

Sissi Nylia Benita esitab „Eesti laulule“ väga isikliku loo: see tuleb mu kõige sügavamast hingesopist

Lauljatar Sissi Nylia Benita, kes 2019. aasta “Eesti laulul” looga “Strong” neljandaks jäi, sukeldub ka järgmisel aastal “Eesti laulu” karusselli. “Mul polnud mitte mingit plaani sel aastal osaleda Ja siis umbes kolm nädalat tagasi, kirjutasin ma oma toas laulu. Ma saatsin selle oma emmele, kes oli sellel hetkel mu issil haiglas külas, kes on nüüd kodus taastumas, ja nad issiga kuulasid seda. See laul kuidagi kõnetas meid kõiki nii sügavalt, et me saime aru, et seda laulu tahaks jagada nii paljude inimestega kui võimalik,” räägib neiu põhjusest, miks ta loo lauluvõistlusele esitada soovib.

Sissi kirjutatud laul on väga sügava ja tugeva sõnumiga. Kui tema esimene “Eesti laulu” lugu “Strong” rääkis sisemisest tugevusest, eesmärkide saavutamisest ja unistuste täitmisest, siis seekord jutustab ta lauluga täiesti teistsugust lugu. 

“See laul sündis mu enda kogemustest ja tuleb mu kõige sügavamast hingesopist. Mul pole kunagi elus olnud sellist sidet ühegi lauluga ja ma pole üheski laulus nii aus ka olnud kunagi varem,” räägib ta. “Ma kirjutasin selle laulu kõigile nendele inimestele maailmas, kes päevast päeva peavad seisma silmitsi meeletute raskuste ja valudega. Kes tunnevad et on enda kehas või enda elus vangis,” räägib neiu, kes oma üürikese elu jooksul kõhuhaiguse tõttu valude käes on vaevelnud ning ärevuse ja depressiooniga silmitsi seisnud.

Lisaks teistsugusele sõnumile, on Sissi uus “Eesti laulu” jaoks mõeldud lugu popiliku biidiga “Strongist” erinev ka žanri poolest. “See laul on täiesti teistsugune, selles on rohkem mina. Žanri poolest on see ballaadilikum kindlasti, aga jõud jääb sellesse alles,” selgitab ta.

See, kas väga isiklikust kogemusest sündinud sügava sõnumiga lugu talle ka lauluvõistlusel edu tagaks, ta öelda ei oska. “Ma usun et tugev sõnum on tähtis mitte ainult Eurovisionil vaid üleüldse muusikas,” sõnab ta.

Eurovisionile saamine on endiselt suur unistus

Sissi, kes lauljakarjäärile hoo superstaarisaatest sisse sai, rääkis juba esimestes intervjuudes, et tema suur unistus oleks käia isa Dave Bentoni jälgedes ning laulda sadade miljonite inimeste ees Euroopa suurimal lauluvõistlusel. Kuid see ei ole põhjus, miks ta ka järgmise aasta “Eesti laululust” osa tahab võtta.

“Eurovisionile minek on muidugi ikka veel mu unistus, aga seekord motiveerib mind selle kindla lauluga sinna jõudmine rohkem, kui lihtsalt seal laval olemine. Ma tõesti ei oska sõnadesse panna mida see laul minuga tegi ja mida see mulle tähendab. Ja see laul teeb tahtmise Eurovisionile minna veel tugevamaks,” ütleb ta. 

Soov “Eesti laulust” osa võtta ja Eurovisionile saada on olnud ka mitmete teiste kodumaiste lauljate südameis - näiteks on Rolf Roosalu lausa 18 korda “Eesti laulul” osalenud, seda nii soolo- kui taustalauljana. Sissi aga ei arva, et ta iga-aastaselt “Eesti laulust” hakkab osa võtma, et kindlasti kunagi Eurovisioni lavale jõuda. 

Neiu sõnul oleneb see, kas ta võtab lauluvõistlusest osa või mitte, siiski muudest faktoritest. “Minu jaoks on oluline sisetunne. Kui mul on laul millesse ma ma usun, siis ma lähen aga ma ei tunne, et peaksin iga aasta proovima,” ütleb ta.

“Kui ma poleks seda laulu kirjutanud, siis ma tõenäoliselt ei prooviks sel aastal. Mulle on tehtud kolm laulupakkumist selle suve jooksul, kuid ükski neist ei sütitanud tuld hinges,” lisab ta. 

Isa jälgedes oleks imeline minna

Sissi sõnul õppis ta selleaastasest “Eesti laulu” kogemusest palju ning seetõttu on tal palju õppetunde, mille pealt järgmine aasta asju teisiti teha. “Kui ma võistlusele peaksin saama, siis on nii mõnigi asi mida tunnen, et teeksin teisiti. Näiteks kasvõi see, et ma alustan kõigega juba varakult. Mõtlen ka oma sammud paremini läbi. See laul tuleb nii teisest kohast mu sees. Ja see vajab teistsugust lähenemist,” tõdeb ta.

“Aga on ka asju mida teen samamoodi, nagu näiteks kaasan terve oma pere taaskord ja kavatsen kaasata veel inimesi, kes on mulle väga lähedased, kes pole küll DNA poolest mu pere, aga  keda mina näen perekonnana. Kogu mu suhtumine on teistsugune seoses eelmise aastaga,” kinnitab ta.

Veebruaris toimunud “Eesti laulule” kaasas Sissi tõepoolest oma terve pere - nii tema ema kui isa olid tütrele terve lauluvõistluse ajal kaasa elamas ning teda toetamas ning Sissi jagas lava oma tantsijannast õega.

Sissi tõdeb, et kuigi isa on talle suureks eeskujuks, on Eurovisionile pääsemine siiski tema isiklik unistus. “Muidugi isa jälgedes oleks ka imeline minna. See oleks esimene kord, kui kaks generatsiooni on Eurovisionil käinud,” ütleb ta. 

Sissi isa Dave, kes eelmise aastast tervisemuredega kimpus olnud, toetab oma tütre unistusi sajaprotsendiliselt. Olenemata sellest, et ta hetkel neeruoperatsioonist taastub, käis ta Sissiga isegi esinemas. “Mu issi taastub praegu ilusasti kodus ja ta uus neer töötab kenasti hetkel. Ta peab vastu!” rõõmustab Sissi.