Loomeduosse 5Horses kuuluvad Elina Masing ja Jaan Männima.Foto: Julia Vakina
Noortebänd
20. september 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist 5Horses: igaühel on õigus olla erinev, kartmata kriitikat (5)

Loomeduo 5Horses südameks on Tallinna balletikooli noored vilistlased Elina Masing ja Jaan Männima, kes võistlevad tänavu Noortebändi võidukarika nimel. Ühtlasi ka selle nimel, et igaühel on õigus olla just nii eriline ja erinev, kui ta soovib, ilma et teda selle eest kritiseeritaks.

Muusika ja sõnade kõrval on nende jaoks olulisel kohal ka tants. Õhtulehele antud intervjuus avaldavad noored, et osaliselt ajendas muusikaloome sündi range distsipliiniga kool, mis surus kirglikud tantsuõpilased raamidesse.

5Horses muusika kannab sõnumeid, mis muusikuid parasjagu kõnetavad: ühiskond, poliitika ja tarbimine – kõik see, mis on meie ümber. "Oma sõnumite edastamine lauludes tundus suur avastamine," räägib Elina Masing.

Ühendavad kunstivormid tervikuks

Lüke hakata muusikat tegema sündis pärast esinemist Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi kohvikus. "Tegime peo, kus tahtsime ühendada ööelu ja kunstilisi vorme," lausub Jaan. 5Horses ei ole pelgalt muusika: nii Jaanil kui ka Elinal on huvi etenduskunstide ja performance'ite maailma vastu. 

5Horses Foto: Julia Vakina

Ei Elina ega Jaan polnud eelnevalt suurt teadlikud sellisest võistlusest nagu Noortebänd. "Tuttavad kirjutasid meile küsimusega, kas meile meeldiks selline asi. Noortebänd tundub täiega äge platvorm, mis pakub palju võimalusi, et suhelda inimestega muusikamaailmas, milles oleme veel üsna uued," räägib Elina. 

Ühine mõttemaailm viis loomingurajale 

Balletikoolis olid Jaan ja Elina klassikaaslased, kes hakkasid tihedamalt suhtlema ühise maailmavaate pinnalt. "Esialgu olime lihtsal tuttavad nagu klassivend ja klassiõde ning siis jõudsime selleni, et meil on nii teistsugune maailmavaade, mis vajab mingit väljendust," lausub Jaan. Inimestel on õigus olla erinev, ilma kriitikata, leiab loomeduo üksmeelselt.

Muusika ei ole noortele midagi kauget: toimuvad ju ka balletikoolis kõik tantsutunnid klaveri saatel ja muusika on neil alati kaasas käinud. Praegu täiendab Elina end Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonnas, kus on ühendatud tants, muusika, näitlemine ja valgustehnika õppimine.

Elina ja Jaan püüavad muusikutena vastanduda reegleid täis balletikoolile. "Minu jaoks surus balletikool peale arvamust, milline PEAN olema," lausub Jaan. 

Jaan ja Elina leiavad, et neid eristab Noortebändi teistest võistlejatest tugevam kriitikameel. "Meile tundub nii tähtis, et me ütleme oma muusikaga midagi," räägib Elina. "Kõik, mida me teeme, näitabki ju meie arvamust või ütleb midagi meie kohta: see ei ole ju neutraalne, mida me ostame, vaatame ja sööme. Arvan, et see pakubki huvi, mida me saame öelda, mingi konkreetsus, teadlikkus ja ühiskonnakriitilisus."

Bändile nime nuputasid nad pikka aega. "Juurdlesime tunde ja päevi küsimuse üle, mida bändi nimi peaks ütlema, kas see peaks rääkima rohkem meie kohta või olema midagi tabavat," naerab Jaan.

Väljavalitud nimi 5Horses tundus neile kõige õigem just neutraalsuse tõttu. "See võib tähendada kõike! See nimi on midagi sellist, mis on kontekstist väljas ja neutraalne," lausub Elina.

Bändi loominguga saad tutvuda siin:

 

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.