Foto: Jörgen Norkroos
Eesti
21. august 2019, 00:17

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Moskva asemel Vikerraadio sisse lülitati (1)

Vaid mõni tund pärast seda, kui Toompeal oli vastu võetud otsus Eesti iseseisvumise kohta, jõudsid Vene soomukid ja dessantväelased 21. augusti varahommikul 1991. aastal teletorni juurde. Nad ei teadnud veel, et putšistid varsti alla annavad ja kindralstaabi ülem käsib dessantnikutel end Eestist minema koristada. „Hüvastijätuks“ tegid nad teletorni baari tühjaks.

Teletorni kaitsjad blokeerisid ülakorrusele viiva lifti ja kui sõjaväelased olid treppidest üles rühkinud, panid nende nina ees raudukse kinni. Küll seda klopsiti ja ähvardati isegi õhku lasta, aga kasu sellest ei olnud – end ukse taha sulgenud mehed ähvardasid, et lasevad torni tuletõrjegaasi täis ja sõduritel on lõpp peal.

Peamised sündmused hargnesid allpool, saatjate ning elektrivarustuse ruumides. Venelased olid osanud elektri välja lülitada, aga see saadi sisse, kui öeldi, et voolu on vaja pumbajaama jaoks – muidu pole sõduritel ei juua ega võimalust end pesta.

Anti käsk Kesktelevisioon sisse lülitada – las muu olla vait ja vaga. Osavalt lükkasid sidekeskuse mehed hoopis Vikerraadio saatja sisse. Kogu linnast tormas inimesi kohale teletorni kaitsma. Kesktelevisiooni pilt niikuinii Tallinna ei jõudnud, sest Aegviidu mastist seda edasi ei tulnud. Vikerraadio oligi kuni lõunani ainus kanal, mis uudiseid edastas. Moskvast tuli ainult testtabel. Ühendus Soomega säilis.