Enn TartoFoto: Martin Ahven
Inimesed
20. august 2019, 20:33

Enn Tarto: Eesti taasiseseisvumine toimus tänu eesti rahvale (16)

„Kõigepealt oli mulle meeldivaks üllatuseks vabariigi presidendi kõne, et ta oli end niivõrd põhjalikult end Balti apelliga, 45 Eesti-Läti-Leedu kodaniku kirjaga, ennast kurssi viinud. Kui tema sellest rääkis, saavad sellest teada eestlased, lätlased ja leedulased,“ räägib Enn Tarto, üks kahest presidendi käest tänavu vabaduse taastamise tänukivi tüki saanud inimesest.

„Muidugi oli selle kivi saamine suureks üllatuseks. Ma ei uskunud, et mulle selline suurepärane kingitus antakse,“ ütleb Tarto Õhtulehele antud intervjuus. „Mul on hea meel, et mul lasti [laval] rääkida. Enne oli mind küll hoiatatud, et pikalt ei tohi rääkida, sest ega see ole mõni konverents, kus igaüks võtab ja pool tundi räägib,“ muheleb Tarto. „Siin räägivad presidendid. Aga siiski on mul hea meel, et sain oma põhilised mõtted edasi anda, tänada Eesti vabariigi presidenti, Leedu vabariigi presidenti ja tema kaudu ka Leedu rahvast, kellega meil on tõesti olnud koostöö ja ühine võitlus,“ sõnab Tarto.

„Mina olin selles eriti tunnistaja raskel okupatsiooniajal. Mul oli hea meel, et sain õnnitleda neid, kes okupatsiooniajal toetasid vabadusvõitlust, olgu siis mõtte, sõna või teoga. Me teadsime, et ka südames elati meile kaasa. Mul oli hea meel tuua esile peamine tõde, mille üle paljud vaidlevad – et Eesti iseseisvuse taastamine toimus tänu eesti rahvale. Kui eesti rahvas ei oleks kaasa tulnud ja läinud, siis meie täna siin ei istuks. Lõpuks tahan soovida palju õnne taasiseseisvumise päeva puhul ja uskliku inimesena loodan, et Jumal meid aitab.“