Enn Tarto (vasakul), Leedu president Gitanas Nauseda, Kersti Kaljulaid ja Rein Veidemann. Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
20. august 2019, 19:26

FOTOD | Kersti Kaljulaid tänas kahte Eesti vabaduse eest võidelnud meest (30)

President Kersti Kaljulaid tänas teisipäeval roosiaias toimunud vastuvõtul kahte eestlast, kes võitlesid Eesti taasiseseisvuse eest – Enn Tartot ja Rein Veidemanni. 

Eesti president andis Enn Tartole ja Rein Veidemannile üle tükikese kivi, mis pärines Toompea barrikaadidelt, iseseisvuse taastamise eelsete ärevate päevade ajal toodud rahnust. Kersti Kaljulaid andis kivid üle koos Leedu Vabariigi president Gitanas Nausedaga. 

"Mõlemast kivist, mõlemast vägiteost, mõlemast sündmusest ma tegelikult juba ka rääkisin. Need kivid lähevad inimestele, kes ei vaikinud. Lihtne on seista oma väärtuste eest samameelsete hulgas. Aga tunnustust väärivad need, kes õiguste ja vabaduste eest seisavad siis, kui see on pigem raske kui iseenesestmõistetav," sõnas Kaljulaid peetud kõnes. 

"Esimest kivi palun vastu võtma hr Enn Tarto, üks neljast eestlasest, kes 40 aasta eest pani käe alla Balti apellile.

Kui Balti apellist möödub tänavu 40 aastat, siis kümme aastat hiljem seisid juba sajad tuhanded eestlased, lätlased, leedulased üheskoos käsikäes Balti ketis. Teine kivi on kummardus ja tänu selle ühe maailma ajaloo silmapaistvaima rahumeelse vabadusenõudluse korraldajatele. Palun seda vastu võtma hr Rein Veidemanni," tänas Kaljulaid kaht eestlast.