Andrea Bocelli lauluväljakulFoto: Robin Roots
Üritused
20. august 2019, 18:14

GALERII | Andrea Bocelli andis Tallinna lauluväljakul kontserdi (26)

Taasiseseisvumispäeva õhtul andis Tallinna lauluväljakul kontserdi maailmakuulus tenor Andrea Bocelli. Tegu oli tema ainsa välikontserdiga Baltimaades. 

Andrea Bocelli kontsert Tallinna lauluväljakul meenutab mastaabilt laulupidu – huvilistega on täitunud nii vipiala, istekohad kui ka eemal paiknev muruala. Võib julgelt väita, et (peamiselt) itaaliakeelne klassikaline muusika ei ole ainult väheste huviliste jaoks: see ühendab tuhandeid eestimaalasi, kelle Bocelli fenomenaalne hääl värisema paneb.

Bocelli kontsert Tallinna lauluväljakul algab napilt veerand tundi pärast väljakuulutatud aega. Kuigi itaallased teadupärast kellale liialt suurt tähelepanu ei pööra, siis lugematutel lavadel esinenud Andrea Bocelli ilmselgelt nende killast olevat ei tundu – ta näib teadvat, et rahvast pole vaja liigselt ootama jätta. 
Esimese loo ajal Bocellit ennast laval pole, dirigent Carlo Bernini koos Eesti riikliku sümfooniaorkestriga rõõmustavad kuulajaid oodatust ehk veidi särtsakama muusikapalaga. Ja siis ta tuleb. Meeletute ovatsioonide saatel astub lavale Andrea Bocelli isiklikult! Ta kummardab ja hakkab esitama Mozarti „Väikest öömuusikat“.Kolmandat korda (varem 2003 ja 2014) siinmail viibiv Andrea Bocelli tuleb rahva ette vähem kui kolm tundi pärast Tallinna jõudmist – armastatud tenori eralennuk saabus pool viis õhtul. Mees sõitis lennujaama vipialast ära musta Mercedese kõrvalistmel. Lennu ajal kantud must lühikeste varrukatega särk on kontserdi ajaks vahetunud soliidse pintsaku vastu.

Publikus on rohkelt välismaalasi

Kontserdi ajal on liikumist võrdlemisi vähe – ühelt poolt on korraldaja manitsenud rahvast kohale tulema võimalikult vara (hilinejad ei pääsenud istekohtadele!) ja teisalt ei müüda kontserdi ajal sööki ega jooki. Kuna on päikeseline ja soe õhtupoolik, siis on suurimad fännid kohale saabunud juba kell neli, kohe, kui väravad avati. Mööda lauluväljakut jalutades kuuleb üsna palju nii inglise keelt kui ka muid võõrkeeli. Pole ka ime, sest tegemist on Andrea Bocelli ainsa kontserdiga Baltimaades.

Kontserti nauditakse täielikus vaikuses. Isegi telefonid on palutud suursündmuseks välja lülitada nagu teatris viibides. „See on hingemattev,“ sosistab üks muruplatsil istuvatest naistest teisele. „Mul tulid külmavärinad,“ lisab teine. Tõepoolest, nii on – Andrea Bocelli täidab sooja augustiõhtu kaunite tunnete ja hingestatud muusikaga, samal ajal päike laulukaare taha vajumas. Muide, Kanada lauljatar Celine Dion on kunagi öelnud, et kui jumalal oleks lauluhääl, siis kõlaks see nagu Andrea Bocelli. Dionile pole põhjust vastu vaielda.

Bocelli rahvaga ei lobise

Eestlased on harjunud, et taasiseseisvumispäeval rõõmustatakse neid kaunite (ja isamaaliste) kontsertidega. Samamoodi ka tänavu. Üllatav on aga tõik, et tegelikult ei olnud kontserdikorraldaja jaoks eesmärk omaette saada Bocellit Tallinnasse just 20. augustiks. Artistipoolne korraldaja andis kuupäevade valiku ning juhtumisi oligi võimalik kontsert organiseerida taasiseseisvumispäeval. Bocelli kinnitas aga Eesti Päevalehele antud intervjuus, et tema jaoks on suur rõõm esineda Eesti riigi jaoks niivõrd tähtsal päeval. „Maailmas pole midagi, mis oleks vabadusest väärtuslikum!“ lausus ta.

Kontserdi esimene pool koosnes kaunitest ooperiaariatest ning teisel poolel rõõmustati rahvast laiale üldsusele tuntumate poplugudega nagu „Time to say goodbye“. Millegipärast jäi aga esitamata „Perfect“, mida Bocelli esitas koos Ed Sheeraniga.Bocelli võimas hääl paneb värisema ka kõige külmema hinge. Oma lugude vahel ei ütle ta publikule ainsatki sõna, aga ehk ongi see mõjusam. Tema lauluhääl ütleb rohkem kui tuhat sõna.

Itaalias, Pisa piirkonnas sündinud Andrea Bocelli on maailma armastatuim klassikatäht. Andrea Bocelli suurim hitt koostöös Sarah Brightmaniga “Con Te Partirò” või inglise keeles “Time to Say Goodbye” on üks enim müüdud singleid läbi aegade. Itaallane on müünud üle 80 miljoni plaadi, laulnud paavstidele, presidentidele, kuninglikele perekondadele ning esinenud maailma kõige mainekamates kontserdisaalides ja ooperimajades. Superstaar Bocelli on tuntud ka kui “neljas tenor”.

Üle 14 aasta andis Bocelli 26. oktoobril 2018 välja oma uue albumi “Si”, mis on pühendatud armastusele, usule ja perekonnale. Plaat on salvestatud Itaalias ja selle produtseeris legendaarne Bob Ezrin, kes on teinud koostööd Pink Floydi ja Lou Reediga. 

Andrea Bocelli näol on tegu praeguse aja kõige nõudlikuma artistiga Euroopas ja nii oligi kontsert nii muusikaliste lahenduste kui ka efektide poolest erakordne. Kontserti korraldava Monster Music OÜ tegevjuhi Tanel Sammu sõnul on artisti tehniliste soovide list ülikeeruline ja ületab kõik seni nähtu. Bocelli kontserte Euroopas teenindava Eventech OÜ esindaja Raul Jürgensoni sõnul on itaallane hetkel Euroopas tuuritavatest artistidest kõrgeimate helitehniliste nõudmistega artist. Kõrged nõudmised tagavad aga nauditava ja elamusterohke kontserdi.

Fakte Bocellist:

- Andrea Bocelli on müünud üle 80 miljoni albumi ja nomineeritud neljal korral Grammy auhinnale

- Bocelli nimetati 1998. aastal People’s Magazine’i poolt üheks maailma ilusaimaks inimeseks

- Celine Dion on öelnud, et kui jumalal oleks lauluhääl, siis see kõlaks nagu Andrea Bocelli

- Andrea Bocelli on märgitud „Guinnessi rekordite raamatusse“ albumiga „Sacred Arias“, kui saavutas samaaegselt esikohad kõigis USA klassikamüügitabelites

- 2006. aastal lisati Andrea Bocelli täht Hollywoodi kuulsuste alleele „Hollywood Walk of Fame“

- Andrea Bocelli on tänaseks salvestanud 15 stuudioalbumit nii klassika kui ka popmuusika žanrites, nende hulgas kolm parimate lugude kogumikku ja üheksa täispikka ooperit. Bocelli on tuntud kui artist, kes toob klassikalise muusika rahvusvahelistesse muusika tabelitesse.