Roosiaia vastuvõtt 2019Foto: Martin Ahven
Üritused
20. august 2019, 21:10

VIDEOD JA GALERII | Kersti Kaljulaid võõrustas taasiseseisvumispäeva puhul Kadrioru roosiaias külalisi (283)

President Kersti Kaljulaid võõrustas 20. augustil Eesti iseseisvuse taastamise 28. aastapäeval Kadrioru roosiaias enam kui tuhandet külalist. 

Vastuvõtul andsid Eesti riigipea ja Eestis töövisiidil viibiv Leedu president Gitanas Nausėda ühiselt üle iseseisvuse taastamise tänukivid. Iga aasta 20. augustil annab riigipea üle 1991. aastal Toompead kaitsnud rahnust murtud tänukivi, millega tunnustatakse inimesi ja organisatsioone, kellel on olnud iseseisvuse taastamisel oluline roll. Tänavu said kivid Enn Tarto ja Rein Veidemann. 

Varasemalt on tänukivi saanud Heinz Valk (2007); Lagle Parek (2008); Teletorni kaitsjad (2009); Jüri Leesment ja postuumselt Alo Mattiisen (2010); 20.08.1991 ülemnõukogus iseseisvuse taastamise poolt hääletanud (2011); muinsuskaitseliikumine (2012); Eesti iseseisvuse taastamise aegne Eesti ajakirjandus (2013); Kaitseliit (2014); 40 kirja algatajad (2015); loomeliidud (2016); Eesti luuletajad (2017) ja iseseisvuse taastamise aegsed laulikud (2018).

Tänavu on roosiaia vastuvõtul esmakordselt kasutusel topsiringlus ja rohelisemalt toimetamist on mujalgi. Igaüks saab joogi jaoks omale 5 euro ees soetada taaskasutatava klaasi, kuhu lasta jooki valada, ning peo lõpus klaasi tagasi viies saab oma raha ka tagasi. Sel aastal on pidu ka alkoholivabam kui varem - külalised saavad küll tervitusjoogi, kuid edasise keelekaste eest tuleb igaühel baaris maksta. 

Muusika eest hoolitsesid Lenna ja Puuluup.

Lauljatar Sissi Nylia Benita rääkis Õhtulehele vastuvõtul, et tema suvi on kulgenud päikesepaisteliselt ja roosiliselt. „Mu õde alles eile ütles, et kahe nädala pärast algab kool. Mulle ei jõudnud kohale, et suvi on juba läbi.“ Sissi julgustas ka neid, kes võitlevad koolikiusamisega. „Iga aasta on uus aasta. On võimalik, et kõik on teistsugune kui eelmine aasta. On võimalik, et sina oled teistsugune, su kiusajad on teistmoodi. Ära kaota lootust ja ära kaota oma naeratust,“ ütles Sissi. Lauljatari sõnul oleks ka väga vahva idee praegu Balti keti tuules korraldada Eesti kett. „See kõlab nii vahva ideena, mis ühendaks meid nii meie oleviku kui ka minevikuga.“