Non Grata suur grupiperformance “ReStart!”
Inimesed
18. august 2019, 22:52

GALERII | Non Grata suur grupiperformance „ReStart!“ andis sümboolselt restardi võimaluse kogu ühiskonnale (5)

Diverse Universe Performance Festival toimus sel aastal koos IN August festivaliga, mille nimi on tuletatud traditsioonilisest Graafika IN festivalist. IN August kunstiprogrammi peakorraldaja Al Paldrok koondas Pärnusse Diverse Universe Performance Festivali aktsioonid, Graafika IN näitused ja atraktsioonid, pannes kokku tegevused, mis ühendasid endas muusika, kunsti, luule, meelelahutuse ning koondas Pärnusse inimesed ühiseks suvelõpufestivaliks üle kogu linna. 


Multimeediaetendus "Fusionism"

Festival algas võimsa multimeediaetenusega reede öösel Pärnu Raekoja ees ja peal. Kasutati ligi 20 videoprojektorit ja 50 laserit, 30 muusikut, tantsijat, skulptorit, modelli, performaatorit, maalikunstnikku ja skulptorit-installaatorit. 

Osalesid Fusionismi rajaja Shalom Neuman, fotograaf Robert Carrithers (New York / Prague) tantsijad Juliana Berezhnaya, Yulia Gormydova, Jana Fedosova,  muusikud Helen Rockhousle,  Martin Dvorak, Ladi Kolsky, tuletantsijad Mira Zak (CZE), Malwina Kowalska (The Netherlands) ja Joonas Niiholm (USA),  installaatorid Greg Schenk, Keith Patchel (USA),  kunstnikud Doron Polak, Ophira Avisar (ISR) Ian Crofts (Scotland) Norma Drimmer (Berlin), modellid Ulrika Arula, Geity Miilberg, Sandra Tereza Ruul (EST) jt. 

Fusionism on 20 - 21. sajandil tekkinud kunstiliikumine, mille eesmärk on sujuvalt ühendada eksisteerivaid loomevaldkondi, nagu maalimine, skulptuur, valgus, heli, tegevuskunst, teater, digitaalne kunst, kirja- ja  sõnakunst ning muusika. Selle eesmärk on muuta individuaalsed distsipliinid üksteisest lahutamatuks, sulandades need kokku, luues seeläbi mitmekülgse ja sensoorse keskkonna, kus kunstnikud on vabad kasutama kõike, mis on nende käsutuses lõpmatute kunstiliste kombinatsioonide loomiseks.

Seejuures traditsioonilisi meetodeid mitte hüljates, saab kunstnik jätkuvalt tuua klassikalise kaasaega, kasutades traditsioonilisi meetodeid ja artefacte kombinatsioonis uute meediatega. Ühendades heli, lõhna, teksti, liikuva pildi, maali, skulptuuri, helisüsteemid, digitaalsed “loop'id”, liikumisandurid, videoprojektsioonid ja arvukad tehnoloogilised meetodid, mis võimaldavad kunstnikel kommunikeeruda. Sel viisil ühendab fusionism mineviku ja kaasaja, klassikaline traditsioon sulandub meie kultuurilise ja tehnoloogilise arenguga.


Eesti luule invasioon linnaruumi 

Luulerünnakuks Pärnu linnaruumi oli Jürgen Rooste ehk seekordne tema alter ego Tallinna Deemon lisaks endale kutsunud esinema Fagira D. Morti, Kristjan Haljak, Eda Ahi, Kalev Vapper, Erik Juhandi, Karl Kuusk jt. luuleperformance'i lavastusega: “Luulerünnak”. Päeva jooksul esitatati eri kohtades üle Pärnu - ühistranspordis, rannas, kohvikutes jt. live muusika taustaga spetsiaalselt kokku pandud luulekava, milles luuletajad võtsid eri rolle, kehastudes usukuulutajaks-poliitikuks-hulluks-müügimeheks. LÄÄNERANNIKU luuletajad - ( : ) kivisildnik, Leonora Palu, Raul 'Porfa' Majas, Kädi Kallau, Jaak Känd, Rasmus Paesüld  sekundeerisid programmilise kavaga, kus põletati sillad luule ja elu, unenäo ja reaalmaailma vahel. Kava kestis keskpäevast südaööni, Pärnu inimesi täis öised tänavad said verbaalintellektuaalset kosutust hommikutundideni oma vabast tahtest hoolimata, pealesurutult ja kompromissitult, vaimse töö proletaarlased tegid hoolega ületunde, otsides piire elu ja sõna, improvisatsiooni ja lavalise etlemise vahel. 


Kummardus Hiina alternatiivkultuurile 

Hiina poliitilise tegevuskunsti festival "OPEN ART"  jõudis sel aastal oma aktsioonidega Eestisse: Pekingis juba kaks aastakümmet Open ART festivali korraldanud Chen Jin eestvõttel. Politsei on korduvalt tunginud tema performance festivalile, lõiganud läbi elektrijuhtmed, veetorud ja arreteerinud korraldaja ning lubanud ta nuudlipoe käest ära võtta, kui ükski aktsioon toimub. 2009 aastal korraldas Chen Jin maailma suurima performance festivali - 8 nädala pikkuse ja 3000 kunstniku osavõtul rohkem kui 50 riigist ja müüs selle finantseerimiseks maha oma maja, majutamaks ja toitmaks osalevat performaatorite armeed. 

Valitsusjõudude ja politsei eest eelmisel aastal Gwanzhousse ja Guilinisse evakueerunud tegevuskunstifestival Open Art Performance Festival toimuski sel aastal hoopis Berliinis ja Diverse Universe raames Pärnus. Osalesid Chen Jin, Yifei Hu, Xiang Yurong, (Hiina) Andrew Lam ning To Yeuk (Hong Kong) ja Noah Ng (Macau). Aasialaste minimalistlikke etteasteid vaadates saame aru, kui tugev on ametliku keelamise mõju ühiskonnas - see on tekitanud selle tegevuskustivaldkonna täieliku mütologiseerumise, tõstnud selle tänavaprügist jumalikesse kõrgustesse ja seda just teisitimõtlejate hulgas.

Just tänu ärakeelamisele on see kunstivorm ülimalt populaarne ja massidele saatanlikult huvitav. Kunstnikud on Hiinas ühiskonnast eraldatud kui plahvatusohtlik element,seetõttu elavad nad seal, erilistes kommuunides-inkubaatorites, nagu näiteks Pekingi välispiiril, 7 ringi äärealal Songzhuang Art Village’sse on riigiaparatuur mitu tuhat kunstnikku oma valvsa silma alla koondanud. Pekingi välispiiril, 7 ringi äärealal Songzhuang Art Village’sse on riigiaparatuuri poolt mitu tuhat kunstnikku oma valvsa silma alla koondanud, sealhulgas Chen Jin ja Yifei Hu. 

Armastuse ääreladel

Endla teatris osales performancega Ieva Naglina - "Nagu Läti luuletaja Janis Rokpelnis on öelnud: "Armastusel puuduvad eeslinnad": "Mõnikord on meil tunne, et meie ümbritsev maailm on väga materialistlik, et tunnetele ja emotsioonidele pole ruumi. Seekord tahame olla väga isiklikud ja rääkida intiimsusest, suhetest ja muudest ehk ebamugavatest teemadest. Me tahame meenutada, et maailma keskmes on inimene ja võib-olla peamine küsimus on: kuidas sa end tunned? Kui illusioon on füüsiline nähtus, siis pettekujutus puudutab vaimset aspekti. Illusiooni ja pettekujutuse erinevus seisneb uskuja tunnetuses ja mõistuses jõuda äratundmiseni, provotseerida mõnd mälestust, tekitada arutelu või teha nalja, kuid vaieldamatuks diskuteerimiskohaks siinkohal on inimese üldine konditsioon ning ihalus ülima järgi."

Beate Linne struktureeritud maailm

Beate Linne uurib elu põhiküsimusi ja tema etendused testivad sageli kehalisi ja vaimseid piire, seades kahtluse alla sotsiaalsed käitumisviisid ja -normid. Kasutades oma keha jõuliste ja eluliste kujundite loomiseks, näeb Linne oma esitust kui võimalust väljendada end pidevas dialoogis keha- ja mõttevabaduse ideedega. See ei tähenda konkreetsete vastuste  esitamist aktuaalsetele sotsiaalsetele ja poliitilistele teemadele, vaid pigem aktiveerib pealtvaataja oma tõlgenduste leidmiseks, algatades alternatiivseid ja julgeid mõtlemisprotsesse. Tema performance Pärnu Kunstnike Maja galeriis oli festivali üks tipphetki, konsentreeritus ja vormi täiuslikkus oli viidud maksimumini. 

Non Grata süüdatud kehad ja maailma taaskäivitus 

Non Grata jutustas maailma peidetud jõududest, Loojast, kes aastaid olnud kaose jumalate vahendaja, kunstnik, pühak, mereloom ja komeet: "Sündinud Aries'i spiraali all maakera selgrool, on ta lummatud sellest, kuidas asjad kasvavad, kui nad hävitatakse. Ta on enesehävitamise teekond. Ta jättis oma silmad loori taha. Ta mattis oma luud kadakate alla, kus nad koos juurtega purustati. Ta toitis enda tükkidena väikesele karjuvale kilpkonnale, kelle fuugad olid häälestamata." 

Non Grata suur grupiperformance“ReStart!” Ultimate Beauty Illusional Delusion" ühendas kogu tänavatel olnud inimhulgad, kunstnikud-esinejad Taje Tross, Anonymous Boh, Mikk Pärg, Sten Õitspuu, Kristo Kaljuvee, Hannes Paldrok, Monika Lajal, Peeter Vettik, Ulrika Arula, Brigita Kasemets, Ruslan Avakjan, Ewa Treufeldt, Kädi Eisoo, Alina Orav, Sten Savi, Sandra Mäesepp,  Kaspar Rabby, Silver Tõnisson, Katriin Krimm, Sandra Tereza Ruul, Grusenka muusikud Hanna Toiviainen, Mikko Einari Merioksa ja Pekko Rinkinen ja Hulkuri-Non Grata suure double-decker kunstibussi tohutuks lavaks, kus kadusid piirid esinejate ja publiku, elu ja une, reaalsuse ja väljamõeldise vahel. Kulminatsiooniks süüdati kaks võimsat eluskeha, sümboolset algollust, andes restardi võimaluse kogu ühiskonnale. 

Vaata pilte!

Non Grata suur grupiperformance “ReStart!”