Elisa PolovFoto: Tiina Kõrtsini
Noortebänd
23. august 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist Pološywa julgustab unistama: peab tegema asju, mida kardad

"Olen päris pikalt mõelnud, et tahan osaleda Noortebändi konkursil, aga sellel aastal tundsin, et on õige aeg," räägib Elisa Polov, artistinimega Pološywa.  

21aastane Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia klaverieriala tudeng on siiani muusikat sahtlisse kirjutanud ja mõelnud, et ehk ühel päeval... saab ta omaloomingut teistelegi jagada. Noortebändi peab ta Eestis üheks soodsamaks võimaluseks enda muusika tutvustamiseks. 

Neiu on muusika keskel üles kasvanud. Juba enne, kui ta iseseisvalt kõndima õppis, viis ema ta beebide muusikakooli. "Vanemad on ka väga musikaalsed: armastavad ja austavad muusikat. Terve elu on muusika olnud mu kõrval," sõnab Elisa. 

Kuigi neiu läks õppima Tallinna Inglise Kolledžisse, käis ta paralleelselt ka muusikarada: on laulnud 12 aastat ETV Lasteekraani Muusikastuudio koorides ja õppinud Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis. Keskkooli lõpus otsustas ta jätkata muusikaõpinguid. "Otsustasin, et ma ei saa ikka ilma selleta elada," lausub Elisa. "Pean õppima seda nii palju kui võimalik. Sellepärast olengi praegu muusikaakadeemias." 

Neiu lihvib klaverioskusi Eesti pianistide creme de la creme´i Mati Mikalai ja Mihkel Polli käe all.

Sügisest jagab end kahe riigi vahel 

Sügisel pakib Elisa kohvrid ja läheb Erasmuse programmi kaudu end täiendama Austriasse, kõrgelt hinnatud Viini muusikakonservatooriumisse. Ta on sellega arvestanud, et kui pääseb edasi Noortebändi poolfinaalist, siis tuleb lennumiile Eesti ja Austria vahel iga kuu.

"Olen pikalt mõelnud, et välismaal tuleks ikka mõnd aega elada, sest see on teistlaadi kogemus," lausub Elisa. Kuigi elupõline Tallinna tüdruk armastab enda kodulinna, arvab ta, et eemalolek paneb veel tugevamini tunnetama enda juuri ja sünnilinna. "Mulle tundub, et praegusel hetkel, eriti minu vanuses peab tegema asju, mida sa väga kardad, aga mis panevad proovile. Nii et ma lihtsalt proovisin," võtab Elisa oma julged otsused lühidalt kokku. Viin oli neiu sihiks eelkõige sügava kultuuripildi poolest.

Muusika sünnib tal spontaanselt. "Tavaliselt juhtub lihtsalt nii, et ma kõnnin kusagil ja siis järsku tekib kusagilt idee," räägib Elisa. Seepärast hoiab neiu alati salvestamiseks telefoni käepärast. "Salvestan midagi salaja, olles ükskõik kus... Ja siis mõtlen, kas saan midagi edasi teha. Mingid hetkemõtted."

Elisa usub, et unistama peab ja ikka suurelt. "Tahaksin leida tee artistina. Olla tegevmuusik ja esineda, eriti omaloodud muusikaga," räägib ta enda eesmärkidest. Enda loomingu esitamine on Elisa võimalus väljendada end sajaprotsendiliselt.

Elisa leiab, et klassikalise muusika õpingud on hea võimalus end rikastada. "Klassikaline muusika on ideaalne baas, millelt teha ükskõik millist muusikat. Tegelikult võiksid kõik aktiivsed muusikud mingil tasemel klassikalist muusikat õppida," arvab ta. "On ju kaasaegne muusika sellest välja kasvanud. Tegelikult on väga tähtis aru saada, millest see kõik tuli. Nii palju on seoseid. See annab kõigele sügavama mõõtme."

Elisa tunneb, et 14 aastat muusika süvaõpet on talle ainult juurde andnud. Tõsi, temasuguse noore inimese elus on olnud ka periood, kui ta tahtnuks sellele kõigele selja keerata. Sellele mõeldes tunneb Elisa erilist tänutunnet Otsa kooli õpetajate vastu, kes õigel hetkel tüdrukul "sabast kinni võtsid" ega lubanud õpinguid katkestada. "Siis, kui on raske, peab tegema pausi ja maha rahunema, et siis uue hooga edasi minna," jagab Elisa elutarkust.

Noortebändis osalema julgustas sõber 

Kuigi Elisal oli konkursil osalemise mõte kogu aeg peas, ei osanud ta leida õiget teed, kuidas enda loomingut esitada, kuidas ja kus peaks salvestama. "Mingit kontseptsiooni oli väga raske luua," nendib ta.

Mõned päevad enne konkursi demovooru lõppu mängis Elisa lugu ette sõbrale, kes mõjutas teda ideed ellu viima ja seda Noortebändile saatma. "Kolm päeva oli siis veel aega lõpptähtajani. Salvestasime selle ruttu ära ja siis tegelikult ei osanud üldse midagi arvata, kas peaksin edasi saama. Olin väga õnnelik, kui sain."

Elisat inspireerib kõik, mis hea. Seepärast hoidub ta ka ühte žanri kinni jäämast. "Igas žanris on midagi head," leiab ta. 

Elisa loominguga saab tutvuda siin:

 

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.