Sk!ve: vasakult Alex Kurjama, Helena Kurjama, Kristjan Kõva, Andreas PallFoto: Tiina Kõrtsini
Noortebänd
30. august 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist Sk!ve: lastel, keda on muusikat õppima sunnitud, kaob isu sellega tegeleda

Sk!ve on Kohilast välja kasvanud bänd, kuhu kuuluvad noored ja ambitsioonikad muusikud Kristjan Kõva, Andreas Pall ning õde-venda Helena ja Alex Kurjama.

Hoogsa nimega bänd on muusikat teinud juba mõnda aega, aga praegune koosseis on tegev olnud pool aastat. Tänavuse konkursi üks noorim osaleja, 15aastane trummar Helena on koos vennaga musitseerinud erinevates bändides ligi neli aastat.

Sk!ve laulja Kristjan Kõva sõnul on Kohila ideaalne paik noortele alustavatele bändidele: sealses Tohisoo mõisas Pille Liiva juhendamisel toimuvad bändiringid pakuvad head võimalust endas loomepisik üles äratada.

„Alex tuli ühel päeval minu juurde küsimusega, kas ma ei tahaks bändis laulda. Eelmise lauljaga oli nihu läinud. Mõtlesin, et miks mitte proovida," meenutab Kristjan ansambliga liitumist. 

"Paar kuud tegime bändi eelmise bassimehega, aga kuna ka temaga läks nihu, siis kutsusime bändi Andrease, minu tädipoja," naerab noormees. Andreasega koos on ta lapsest saati metsas vibusid teinud ja ka muusikat mänginud. "Meie side on väga hea. Mõtlesin, et tema sobiks bändi kõige paremini." Ühiseks lemmikuks muusikamaastikul on noormeestel olnud Ameerika kultusbänd Red Hot Chili Peppers.

Iseõppijad rambivalgusesse!

Bändi kitarrist Alex alustas muusikateed klaveritundidega, aga pärast kolme aastat õpinguid haaras noormees hoopis kitarri järele ja nüüd ei leia naljalt instrumenti, mida ta mängida ei oskaks. "Põhimõtteliselt oskan kõiki pille mängida," naerab 17aastane multiinstrumentalist. "Mida vaja, seda saan – trummi, basskitarri, suupilli."

Bändikaaslased noogutavad üksmeelselt ja lausuvad kui ühest suust, et Alex on noormees, kellel on uudishimu kõike proovida ja katsetada.

Bändi bassimees Andreas alustas teadlikumat muusikateed seitse aastat tagasi, olles Kristjaniga aktiivne ühes teises bändis. "Kolisin siis Võrru, päris metsade vahele. Ei osanud oma eluga midagi peale hakata, kuni leidsin ema vana akustilise kitarri," räägib noormees. Sk!ve pundiga liitudes oligi tema esimeseks instrumendiks akustiline kitarr. Ka Andreas ei pelga katsetada ja uusi teadmisi ammutada. Teinekord on ta istunud klaveri taha ja võtnud ka kätte trummipulgad.

Bändi noorim liige Helena alustas klaveriõpinguid, kuid üsna ruttu sai aru, et tema pilliks on trummid. 

Kristjan Kõva on küll muusikapisikuga olnud sõber üle kümne aasta, aga õppinud seda ametlikult pole. "Minu jaoks on võibolla isegi hea, et ma ei ole muusikat mänginud. Ei ole mingeid piire. Tunnen ainult rõõmu kitarrimängimisest ja laulmisest," räägib Kristjan, kelle sõnul on iseõppimises teatud vabadust.

Andreas nõustub Kristjani mõttega, et muusikakool seab mingid suunad ja piirid, mida peaks harjutama ja õppima. Noormees teab seda rääkida enda kogemusest Viljandi Kultuuriakadeemias, kus teda suunati džässmuusikale, ehkki ta võinuks ka teisi stiile mängida. "Muusika on siiski kunst ja kas on õige öelda, et kunsti saab teha nii või teisiti? See on siiski iga inimese enda asi," arutleb Andreas.

Muusika tegemine peaks olema kõigi vaba valik 

Kristjan teab rääkida, kuidas tema tutvusringkonnas nii mõnigi on pärast muusikakooli lõpetanud igasuguse loometegevuse. "Neil, keda vanemad on maast-madalast suunanud muusikat õppima, ei ole peale muusikakooli üldse huvi sellega edasi tegeleda," lausub noormees. "Neid on kogu aeg sunnitud. Tahe kaob ära, kui midagi on peale sunnitud."

Kristjan leiab, et tahe peab tulema inimese seest. "Minu eesmärk on alati olnud edasi anda oma muusikat ja teha album, reisida maailmas ja tunda kontsertidel ühtsustunnet, et suudan rahvast  kõnetada," räägib ta.

Noortebändi poolfinaal tuli suure üllatusena

Noortebändi kandideerisid muusikud üsna ootamatult. "Meil juhtus olema stuudioaeg, kui soovisime enda esimese loo linti võtta. Lugu sai valmis paar päeva enne Noortebändi demode esitamist ja nii otsustasime kandideerida," räägivad bändikaaslased.

See, et Sk!ve valiti poolfinaali, oli noortele küllaltki šokeeriv. "Oleme pidanud viimasel ajal üsna palju mängima ja koos harjutama," tunnistavad nad. Noortebändi peavad noored aga suurepäraseks võimaluseks jõuda suurema publikuni. "Noortebändi poolfinaali valimine tuli positiivse üllatusena – nüüd tuleb seda lihtsalt nautida!" ütleb Andreas, kes on kindel: "Kui muusika tegemist ise naudid, siis kandub see ka inimestele edasi."

Sk!ve loominguga saab tutvust teha siin:

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.