Worn Öut. Vasakult: Ekke Janisk, Chris Oliver Rahumägi, Markus Nurmsaar, Joel LaanemäeFoto: Julia Vakina
Noortebänd
13. september 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist Worn Öut: Eestis on väga keeruline muusikuna ära elada (6)

Noortebändi konkursi võidukarikale ihub hammast Worn Öut: testosteroonist pakatav rokkbänd, kuhu kuuluvad Tallinna noormehed Chris Oliver Rahumägi, Markus Nurmsaar, Ekke Janisk ja Joel Laanemäe.

Viis aastat tagasi tuli Prantsuse lütseumi kasvandikul Markus Nurmsaarel idee sõbrad kokku kutsuda ja bänd luua. Mõeldud-tehtud! Laulja Chris Oliver on Tallinna poistekoori tausta ja jalgpallikirega noormees, kes asub sügisel Tartusse juurat tudeerima. Ka bändi trummar Joel Laanemäe on "heade mõtete linnas" kraadi saamas materjaliteaduses. Bändi asutaja ja kitarrist Markus on ainus, kellel on valitud akadeemiline muusikutee kitarriõpingute näol Otsa koolis.  

Kui Markuse ja Joeli sõprus sai alguse malevas, siis Ekke ja Chris Oliveri teed ristusid jalgpalliplatsil: noormehed juhtusid pärast trenni muusikateemadel rääkima ja leidsid muusikamaitse osas üsna pea ühise keele. 

Worn Öut, nagu selle nimigi viitab, teeb "kulunud" muusikat: kulunud teksad, nahkjakid ja rokkmuusika. Bändi üheks suuremaks iidoliks on Ameerika kultusbänd Guns N' Roses. Ka bändi repertuaar on vaid ingliskeelne, mis laulja Chris Oliveri sõnul on mõnikord publikus nurinatki tekitanud.

Muusika – võimalus end õnnelikuks teha

"Muusikategemine on koht, kus end välja elada," sõnab laulja Chris Oliver. "Kui selline tunne on peal, kirjutan sõnad. Kui need teistele meeldivad, teeme sellest loo." Kindlat süsteemi, kuidas laul sünnib, noormehe sõnul ei ole: "See tuleb lihtsalt kuidagi."

Kuigi Worn Öut on praegu massidele veel tundmatu, on noormeestel juba selja taga hea ports lavakogemust. Markuse sõnul on kontsert korda läinud isegi siis, kui publikus on ainult viis inimest. "Kui meie muusika vähegi õnnelikumaks teeb, on hästi," lausub ta.

Head otsused sünnivad spontaanselt

19. korda toimuvale Noortebändi konkursile kandideerimise otsus tuli bändil spontaanselt, kuigi teema on õhus olnud kaua. "Sellel aastal oli lihtsalt tunne, et oleme selleks valmis!" Noormehed kinnitavad, et olid tegelikult edasipääsus suhteliselt kindlad. Chris Oliver toob välja, et žüriiliikmeteks olid teiste muusikažanrite esindajad. "Me oleme ikka rokkbänd! See ei pruugi igale inimesele meeldida," naerab ta.

Noormeeste sõnul on see konkurss suurepärane viis enda Eestis kuuldavaks tegemiseks. Eriti kui tegu on rokkbändiga, kelle looming võib muidu ainult motoklubi seinte vahele jääda. "See on hea võimalus end laiemale kuulajaskonnale tutvustada,“ on bändi laulja kindel.

Lisaks Ameerika rokkhiiule on Markuse sõnul neile heaks eeskujuks Karl-Erik Taukar koos bändiga. "Nende keemia on selline, mis võiks olla igal bändil," sõnab ta.

Worn Öuti poisid sõnavad, et muusikategemise eesmärk on ikkagi jõuda võimalikult paljude inimeste kõrvu ja südamesse. Hea muusika väljalaskmine ei ole aga ainult loojates kinni. Bändiliikmed sõnavad kui ühest suust, et väga suur roll bändi edus on mänedžeril. "Paljud bändid on head selles, mida teevad, aga neil ei pruugi olla häid mänedžerioskusi," lausub Chris Oliver.

Eesti muusikamaastikul ainulaadne kamp

Worn Öut on kindel, et nad on Eestis ja Noortebändi konkursil erilises seisus: "Meiesuguseid pole Eestis hetkel näha, kuigi rokkbände on ikka olnud," lausub bändi laulja, kes mäletab Noortebändi varasemaid aastaid, kus olidki esindatud ainult metal- ja rokkbändid. "Nüüd on nii palju teisi žanre. Meie teeme ikka rokki ja seda puhast," ütleb ta. 

Kuigi muusikaga võiks leiva ühel päeval lauale saada, tegelevad noormehed lisaks bänditööle ka teiste teemadega. "Väga tahaks muusikuna ära elada. Eesti riigis on see aga väga keeruline, kui mitte võimatu," leiab Chris Oliver. 

Bändi Worn Öut loominguga saad tutvuda siin: