Donald Trump lubas esmaspäeval Twitteris, et Gröönimaa ostmisel ta saart selliseks ei muuda. Foto: Twitter
Maailm
21. august 2019, 16:30

Avaldatud 16. augustil, uuendatud 20. augustil kell 12.15 ja  21. augustil kell 8. 

TAANI EI MÜÜ GRÖÖNIMAAD: solvunud Donald Trump lükkas riigivisiidi Kopenhaagenisse edasi (52)

USA president Donald Trump peab juba pikemat aega plaani osta Taanilt maailma suurim saar Gröönimaa, vahendas läinud nädalal ärileht Wall Street Journal. Hiljem kinnitasid esmalt presidendi nõunikud ja seejärel ka Trump ise niisuguse plaani olemasolu. Esmaspäeval viskas USA president Twitteris ka nalja, kui avaldas pildi Gröönimaast kuldse omanimelise pilvelõhkujaga ning lubas, et selliseks ta saart ei muuda.  Kuna Taani peaminister keeldus niisugust tehingut arutamast, siis jätab Trump ära septembri algusesse planeeritud visiidi Kopenhaagenisse. 

Wall Street Journali sõnul on Trump seda ideed arutanud korduvalt oma nõunikega ning seda rohkem või vähem tõsiselt. Väidetavalt on mõned nõunikud seda ideed ka toetanud, sest Gröönimaal on palju maavarasid ning samuti asub saar strateegiliselt väga tähtsas kohas. 

Ajaloost teame, et tegelikult on Ameerika Ühendriigid varemgi suuri alasid teistelt riikidelt ostnud. Näiteks ostis USA 1803. aastal Prantsusmaalt Louisiana ja 1867. aastal Venemaalt Alaska.

Teada on ka, et 1946. aastal pakkus president Harry Truman Taanile Gröönimaa eest 100 miljonit dollarit, kuid sai eitava vastuse.

Tasiilaqi asula Gröönimaal. Foto: Reuters/Scanpix

Gröönimaa pindala on 2,166 miljonit ruutkilomeetrit ja seal elab vaid 56 000 inimest. Tegemist Taanile kuuluva omavalitsusliku piirkonnaga, mis lahkus 1985. aastal Euroopa Liidust. Kui kultuuriliselt kuulub Gröönimaa Euroopasse, siis geograafiliselt asub saar Põhja-Ameerikas. 

Taani valitsusliikmed ja ka Gröönimaa välisminister Ane Lone Bagger teatasid juba läinud reedel kommentaariks, et maailma suurim saar ei ole müügis. Sellest hoolimata kinnitab Trump, et tehingul oleks jumet.

Islandi peaminister Katrin Jakobsdottir (vasakul),Gröönimaa peaminister Kim Kielsen (keskel) ja Rootsi valitsusjuht Stefan Löfven teisipäeval Reykjavikis. Foto: AFP/Scanpix

Teisipäeval rõhutas Islandi pealinnas Reykjavikis Põhjamaade peaministrite mitteametlikul kohtumisel osalev Gröönimaa peaminister Kim Kielsen taas, et Gröönimaa ei ole müügis. See on Trumpi idee, kuid Gröönimaad ei müüda, rõhutas Kielsen. Ta lisas, et Gröönimaa on avatud äritegevuseks, kuid valitseme end ise. "Selleks on meil valitsus ja parlament," kinnitas Kim Kielsen. Varem oli visanud nalja, et Gröönimaa peaks hoopis Ameerika Ühendriigid ära ostma. 

Ka Taani peaminister Mette Frederiksen nimetas pakkumist absurdseks ja ütles, et loodab, et Trump ei mõtle seda tõsiselt. 

Viimane aga solvus ja otsustas ära jätta 2.-3. septembrile planeeritud visiidi Taani. Trump kuulutas Twitteris: "Taani on väga eriline maa uskumatute inimestega, aga peaminister Mette Frederikseni kommentaaride alusel, et tal ei ole huvi arutada Gröönimaa ostmist, lükkan ma meie kohtumise, mis oli plaanis kahe nädala pärast, edasi teisele ajale.”

Trump lisas, et (Taani) peaminister suutis oma otsekohesusega ära hoida suured kulud ja tühja töö nii Ameerika Ühendriikide kui ka Taani jaoks.

Väärib tähelepanu, et Trumpi meelemuutus tuli ootamatult. Vaid paar tundi varem oli USA suursaadik Taanis Carla Sands teatanud, et Taani on USA riigipea visiidiks valmis. Kutse visiidiks oli esitanud Taani kuninganna Margrethe II.