Johanna Kristina ArtjušinFoto: Julia Vakina
Noortebänd
6. september 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist Johanna Kristina: Brasiilias elades mõistsin, kui väga ma armastan Eestit (3)

20aastane Johanna Kristina Artjušin on üks tänavustest Noortebändi poolfinalistidest. Esinemismaitse sai Kiilist pärit neiu suhu kaheksa-aastaselt, kui esimest korda laval esines. "Sealt see kõik alguse sai. Sain aru, et see on lahe ja mulle meeldib! Midagi sellist, millega tahan edasi tegeleda," räägib ta õhinal.

Unistus lauljakarjäärist oli esimese esinemisega idanema pandud. Nüüdseks on Johanna Kristina laulnud lugematutel lavadel ja vaikselt hakanud katsetama ka enda lugude kirjutamist. 

Kiilist pärit särava loomuga Johanna Kristina räägib Õhtulehele, kuidas alustas isegi muusikakooliõpinguid, aga pikalt ta ei suutnud nendes raamides püsida. Pärast kaht aastat jättis ta kitarriõpingud katki. 

"Juhtus see, et trots tuli sisse," tunnistab ta. "Mingis vanuses on ikka see, et ei taha teha seda, mida vanemad ütlevad. Kuna ma ise sellest rõõmu ei tundnud, sain aru, et mul ei ole vaja pillimängu," meenutab Johanna Kristina. Loomulikult ei teinud see emale heameelt. "Aga ütlesin kindlalt, et ei võta enam kitarri kätte."

Soojendas kitarriga taas sõprussuhteid

Üheksandas klassis otsustas tüdruk kitarriga sõjakirve maha matta ja anda endale uus võimalus. Kuna koolis laulis musikaalne neiu tihti kontsertidel, oli ta silmitsi küsimusega, kes teda instrumentaalselt saadaks. "Tekkis mõte, et oleks kihvt ennast kitarri peal saata," räägib ta. 

Johanna Kristina tunnistab, et esialgu oli ehk isegi pisut kummaline minna vanemate juurde jutuga, et ta soovib sünnipäevakingiks saada uut kitarri. Vanemad on aga neiut muusikateekonnal igati toetanud ning täitsid ka selle soovi. "Kitarrioskus ja iseenda saatmine instrumendiga avab palju rohkem uusi uksi," on ta kindel.

Lisaks laulu- ja kitarrioskusele, on Johanna Kristinal olemas näitlemiskogemus. Nimelt töötab Noortebändi poolfinalist hooaegadel Pärnumaal asuvas Lottemaa teemapargis, rõõmustades külalisi temperamentse rebase rollis.

Noortebändi konkurss ei olnud lauljannale võõras. Esimest korda tutvustas võistlust talle ema, kes küsis, ega tütar soovi sellest juhuslikult osa võtta. Küsimuse peale kehitas Johanna Kristina vaid õlgu. "Aga tavaliselt on nii, et kui keegi midagi ütleb ja alguses võibolla kõhkled, siis tegelikult võib see mõte vaikselt juurduda ja peas edasi kasvada," räägib ta. "Kuna ma nägin juba eelmisel aastal nii palju tuttavaid ja minuvanuseid noori, kes võtsid sellest võistlusest osa, siis mõtlesin, et miks ka mitte!"

Johanna Kristina leiab, et esinemiskogemus ei jookse kunagi mööda külgi maha. Kõige suuremaks plussiks peab muusik aga enda loomingu tutvustamist laiemale kuulajaskonnale.

Leiab inspiratsiooni kõigest

Johanna Kristinat inspireerivad inimesed ja nendevahelised suhted. Suureks inspiratsiooniallikaks on ka loodus. "Tavaliselt panen iseennast laulu sisse. Laulud peegeldavad mind ennast ja minu emotsioone, mida olen kogenud," tunnistab ta.

Artistina soovib Johanna Kristina jõuda võimalikult kõrgele ja kaugele. "Unistada tuleb suurelt ja seda ma ka teen. Loodan, et minu muusika jõuab kuulajateni, see puudutab neid ning nad suudavad sellega suhestuda," räägib neiu, kes naudib laulude kirjutamist. 

Johanna Kristina on viimaste aastate jooksul oluliselt enesekindlamaks muutunud. "Ärevust on ikka, pähe tulevad küsimused, kuidas publik mind vastu võtab või kas neile meeldib mu looming," nendib ta.

Muusikaline eeskuju tuleb Ameerikast

Johanna Kristina on imetlenud Ameerika talendisaate "America´s got talent" 11. hooaja võitjat Grace Vanderwaali: 12aastast imelast, kes võitis miljonite televaatajate südamed oma ukulelega. Johanna Kristina imetleb ameeriklanna julgust ja pealehakkamist kirjutada enda loomingut.

Noortebändi poolfinaali saamine andis Johanna Kristinale kinnitust, et ta on õigel teel. See andis mingi tunde või lükke. Tahan väga muusikuks saada. Aga et see lüke tuli juba praegu, siis tunnen, et see on hea hüppelaud.“

Johanna Kristina on laulnud WAF kooris ning tänu sellele saanud osa suurtest teleprojektidest. Veebruaris andis ta esimese soolokontserdi Kiili rahvamajas. "Lendasin kolmeks kuuks Brasiiliasse elama ja enne seda mõtlesin teha kontserdi, kuna paljud tahtsid mind näha," meenutab neiu.

Brasiiliasse läks Johanna Kristina vabatahtlikku tööd tegema, elades peres, mille pereemal oli kool, kus eestlanna käis lastele inglisekeelt õpetamas. Elu Brasiilias andis Johanna Kristinale teadmise, kui väga ta armastab Eestit ja kui tähtsad on pere ja sõbrad.

Ta loodab näha ennast laulmas suurematel lavadel ja festivalidel. „Ega Saku suurhalli lavast ka ära ei ütle,“ muigab ta.

Kristina Johanna loominguga saad tutvuda siin:

 

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.