Iberi Foto: Facebook / Iberi
Üritused
15. august 2019, 14:01

Tallinnas annab kontserdi Gruusiast pärit vokaalansambel Iberi

16. augustil Vanalinna Muusikamajas toimuv kontsert on pühendatud varalahkunud Paul Pihlaku mälestuseks. Paul oli Gruusia kultuuri austaja ning Iberi koori liikmete hea sõber. 

Iberi koor loodi 2012. aastal eluaeg koorilaulu viljelenud vanade sõprade poolt. Iberi repertuaaris on Gruusia erinevate piirkondade laulud; laulud ja lood pärimuse erinevatest kihistustest. Samuti ka linnafolkloor ning kaasaegsete heliloojate teosed. Iberi siht ja eesmärk on Gruusia rahvamuusika ja polüfoonilise laulu uurimine, säilitamine ja edasikandmine, selle populariseerimine Gruusias ning kõikjal maailmas. 

 

Muinasajal nimetati Gruusia riiki Ibeeriaks; vokaalansambel Iberi austab lauluga oma kodumaa ajaloolisi traditsioone. Iberi laulab kaasahaarava intensiivsusega ja virtuoossusega töölaule, hümne, kirikukoraale, ajaloolisi ballaade ja hulgaliselt kristluse-eelsest ajast pärit laule.

Nende poolt kantavate mustade mantlite ja saabaste kõrval on Iberi koori kaubamärgiks ikooniline polüfooniline laul, mis sisaldab omapärast improviseeritud harmooniate plokke ning kõrgel hõljuvaid flasolettide toone koos madala bassihäälega. Iberi laulude keskmes on draama, ekstaas ja hellus. Lisaks laulmisele ühendab Iberi oma kontsertidel tantsu ja traditsiooniliste instrumentide elemente