Inimesed
15. august 2019, 13:30

Ivo Linna: iseseisvuse taastamise tänukivi pean üheks suuremaks tunnustuseks oma elus

"See tänukivi on mul ilusti riiuli peal aukohal ja ma pean seda üheks kõige suuremaks tunnustuseks, mida ma olen elu jooksul saanud," räägib Ivo Linna, keda president tunnustas iseseisvuse taastamise tänukiviga möödunud aastal Kadrioru roosiaias toimunud vastuvõtul.

"Nii põnevat aega kui taasiseseisvumise periood pole olnud ei varem ega hiljem. See on täitsa loomulik, sest see oli Eesti rahva jaoks võibolla läbi ajaloo üks suuremaid pöördeid ja sündmusi," arvab armastatud laulja. 

Linna meenutab, kuidas sündmused hakaksid arenema juba enne 1987. aastat. Alates sellest, kui võimule tuli Mihhail Gorbatšov. "Siis oli tunda, et mingid tuuled hakkavad teisiti puhuma. Rääkimata sellele järgnevast aastast, kui algasid laulev revolutsioon, öölaulupeod ja hiljem ka Balti kett."

Linna meenutab, et sellal loeti palju ajalehti ja jälgiti televisiooni-raadiot. "Jube põnev aeg, sest iga päev toimus kuskil mingi sündmus. See oli pidev ärevusseisund, et mis nüüd küll saab ja milliseks meie tulevik kujuneb," meenutab ta. 

Õnnekombel läks kõik hästi ja Eesti saigi vabaks. Taasiseseisvumisaegseid sündmusi on Linnal raske ette kujutada tänase päeva kontekstis. "See aeg ei kordu ja jumal tänatud, et ei kordu. Sest me oleme praegu vabal maal. Annaks taevas, et sellist situatsiooni enam ei tuleks!" sõnab ta. "Kui tekiks kriitiline olukord, küllap siis rahvas mobiliseeruks, tuldaks jälle kokku, et taas näidata oma ärksust ja protestivaimu. Aga praegu ei ole selleks mingit vajadust. Kui on ümmargune tähtpäev, korraldatakse kontserte ja konverentse, siis see on täiesti loomulik. Iga juubel vajab natuke tähistamist. Aga see on hoopis teine situatsioon. Tore, kui selline asi kordub üks kord tuhande aasta jooksul."