Ago-Endrik KergeFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
14. august 2019, 16:56

Ago-Endrik Kerge: kui Tõnul tekkisid raskused, oli mul au teda laval asendada (11)

"Tõnu oli näitlejana suurepärane – võimeline mängima mitmes žanris. Pikemalt mängisime koos etenduses "Viimane sigar", mis tuli Vana Baskini teatris lavale 2007. aastal," meenutab näitleja Ago-Endrik Kerge.

"Esimest korda kohtusin Tõnu Aavaga 1964. aastal, kui mängisin oma esimeses filmis "Supernoova". Mis tunne sai olla minul, tol ajal noorel balletitantsijal, kes võeti mängima filmi, kus kohtusin paljude näitlejatega?Muidugi oli hea tunne!" 

"Mis teeb näitleja heaks? Kui tal on annet. Kui ta on andekas ja ta oskab seda ka rakendada," räägib Kerge, kes imetles Tõnu töökust. "Ta võttis oma tööd tõsiselt ja armastas seda."

Ago-Endrik meenutab lõbusat lugu, mis neid Tõnuga ühendas: "Kui me kohtusime, siis rääkisime, et oleme sündinud ühel aastal, ühes ja samas lastehaiglas, mis asus praeguse Viru hotelli asemel. Hoonet ennast enam ei ole. Meie Tõnuga olime – jutumärkides – "nördinud", et seda maja enam ei ole ja mõtlesime, kuhu saaks paigutada tahvli teatega, et selles majas on sündinud kaks teatriinimest. Meile oli see alati naljakas," meenutab Kerge.

Nende viimased kokkupuuted olid seotud "Kvarteti" etendusega. "Tõnu pidi mängima etenduses "Kvartett", aga kahjuks see ei õnnestunud, kuna tal oli mälu ja teksti meelespidamisega raskusi, ning mul oli au teda asendada," sõnab Ago-Endrik.