Pille PürgFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
14. august 2019, 16:28

Pille Pürg: nii laia ampluaaga artiste nagu Tõnu sünnib harva (6)

"Alati oli tal bussis kas siis laul suul või mõni vahva lugu rääkida, aga kui algas töö, siis oli ta üks tõsine töömees," meenutab näitleja Pille Pürg 2003. aastat, kui Roman Baskin lavastas Käsmu meremuuseumi hoovis "Südamete murdumise maja", kus ka Tõnu Aav üles astus. See oli aeg, kui Pille kõige tihemini Tõnuga kokku puutus. 

"Tõnu oli see, kes oli selle etenduse vaieldamatu nael, mille eest ta pälvis ka teatriliidu parima meesnäitleja preemia," räägib Pille. Näitlejanna iseloomustab Tõnu kui natuke kriitilist inimest, kes puistas kriitikat eelkõige iseenda, aga ka teiste suunas. "Aga ta oli väga tõsine tööinimene. Rahvas väga armastas ja austas teda"

Pille on kindel, et seda etendust käidi tol aastal vaatamas just tänu Tõnule. "Nii on vähemalt pärast kuulda olnud. Kuigi ta ei olnud seal üldse pearollis," räägib Pille.

Näitlejanna mäletab Tõnu juba Vanalinnastuudio aegadest. Ka siis paistis mees silma erakordse töökuse ja tähelepanelikkusega, märgates kolleegide töid. "Kui oli midagi öelda, siis ta seda ka ütles. Ei jätnud enda teada. Kui oli vaja kiita, siis kiitis."

"Minu mälestustes on ta hästi muhe, muidugi hästi andekas ja väga suur näitleja," lausub Pille. "Selliseid sünnib väga harva, kes on võimelised tegema nii draamarolli, estraadi kui ka meelelahutust, töötama nii raadios kui ka televisioonis. Tegu oli vaieldamatult väga laia ampluaaga näitlejaga."

Inimesena oli Tõnu olnud väga meeldiv. "Hea, et saatus viis mind kokku sellise toreda artistiga," sõnab Pille.

Aasta alguses õnnitles Pille telefonitsi Tõnu 80. aasta juubeli puhul. "Siis ta oli küll lootusrikas," mäletab Pille. "Eks tervisemured kiusasid teda juba aastaid, aga ta oli lootusrikas ja võttis tänutundega vastu kõik õnnitlused."

Pillele meenub kurb sündmus kolm nädalat tagasi, kui suri Tõnu poeg, Draamateatris butafoorina töötanud Ardi Aav. "Juba siis tekkis mul tunne, et kas Tõnu Aav jõuab selle kõigega toime tulla? Ilmselt ei jõudnud enam. Ja nüüd on nad koos. Nii nagu ta on koos kahe endise abikaasaga. Siia ilma jäävad need, kes teda mäletavad ja mälestavad."

Pille leiab, et 80 aastat oli Tõnul säravat lavaelu, mis oli kingitus nii talle kui meile. "Tõnu Aav armastas oma publikut – oli see lihtne maamees või eliit," kinnitab ta.