Jaan ElgulaFoto: Stanislav Moškov
Inimesed
14. august 2019, 11:51

Jaan Elgula: Tõnul oli just olnud ränk infarkt, aga ikkagi tuli ta mulle appi (5)

"Tundsin Tõnu väga hästi. Meie tutvus sai alguse 80ndatel kuskil kooli või kolhoosi lõikuspeol, kus ta käis "Vahva sõdur Švejki" lugusid ja Muhu monolooge tegemas," meenutab muusik, raadiosaatejuht ja ansambli Justament asutaja Jaan Elgula. 

Hiljem puutusid mehed kokku Vana Baskini teatris, kus Tõnu etendustes kaasa tegi ning Jaan reklaamide eest vastutas. "Kuna olen teinud kõik Vana Baskini teatri reklaamid, siis ta tihtilugu jäi kauemaks stuudiosse, kui vaja oleks olnud. Jutustasime ja rääkisime," mäletab Jaan ühiseid hetki. 

Jaanile meenub seoses Tõnuga aastal 2012 juhtunud lugu. Vikerraadio sai siis 45aastaseks ning tekkis idee taaselustada üheks korraks Eesti Raadio RAMETO toimetuse saade "Meelejahutaja", mis oli tolleks ajaks juba paarkümmend aastat tagasi otsa saanud. Jaan räägib: "Helistasin Tõnule, kes oli kosumas aasta alguses olnud rängast infarktist. Küsisin, kas ta saab saates teha ühe sketši. Selle peale ütles Tõnu, et ta ei ole olnud "Meelejahutaja" mees. Vastasin, et teemegi teistmoodi, tulgu ta lihtsalt lavale ja lugegu "Onu Remuse" jutu esimest osa."

Tõnu kostis esialgu, et kes seda "Onu Remust" veel mäletab... ei ole vaja! "Aga lõpuks ta ikkagi tuli. Tuli ja esines raadiomaja stuudios, kus oli avalik salvestus ja otse-eeter," räägib Jaan. "Kui ta selle ette luges, siis tõusis kogu rahvas püsti. Tõnu oli nii vapustatud sellest, et teda nii armastatakse."

Jaan kirjeldab Tõnu kui helget ja head inimest: "Ta ei öelnud kunagi "ei". Alati, kui oli vaja abi saada või küsida vanade näitlejate kohta midagi, võtsin Tõnuga ühendust. Ta rääkis nii palju kui teadis. Enesehinnang oli tal pisut väike, suhtumisega, et mis nüüd mina... Aga ta tähendas väga palju oma kuulajatele ja vaatajatele," on Jaan kindel. 

Viimati kohtusid sõbrad aasta alguses raadiomajas. "Põgusalt kohtusime, soovisin palju tervist," nendib Jaan. Viimastel aegadel oli Jaan enda tervitused Tõnule edasi andnud poeg Lauri Aava kaudu, kes teeb Vikerraadios Eesti kontserdi uudiseid. "Poja kaudu tervitasin Tõnu, aga helistasin samuti. Ma ikka helistan nendele "vanadele rüütlitele.""