"O2" võtted Vabaduse väljaku ääresFoto: Tiit Tamme
Film
13. august 2019, 15:57

GALERII | Kodumaise spioonipõneviku tarbeks taastati Vabaduse väljaku ääres tenniseplats (2)

Praegu käivad Eesti esimese spioonipõneviku "O2" võtted, mille tarbeks on Tallinn saanud pisut vanaaegsema välimuse. Näiteks on Vabaduse väljaku ääres olev parkla transformeerunud tenniseväljakuks. 

Tegelikult seisid tenniseväljakud kunagi sama koha peal ja nüüd on need tagasi toodud. 

"O2" valmib Eesti, Soome, Läti ja Leedu koostöös. Tegu on ajastutruu spioonipõnevikuga, mille stsenaarium on inspireeritud 1939. aastal aset leidnud tõelistest sündmustest.

Peaosaline on Priit Võigemast, kes praegu võtetes pausi teeb, sest vigastas ühel võttel oma jalga ja pidi operatsioonilauale minema. 

Võtted toimuvad lisaks Tallinnale, Narvale ja Tartule ka Helsingis, Vilniuses ja mitmel pool mujal, samuti on kaasatud nelja riigi näitlejad. Suur võttegrupp, ajalooliste tegevuspaikade taastamine, dekoratsioonid ja tehnika mõjutavad ka filmi tootmise eelarvet – 43 võttepäeva eelarveks on 2,2 miljonit eurot.

Filmivõtted algasid 30. juulil Tallinnas ning kestavad kuni 2020. kevadeni. Võtteperioodi käigus taastatakse osaliselt Tallinna ajalooline ilme, sealhulgas kolmekümnendail Kaarli puiesteel asunud tenniseväljakud. Võtete ajal võib tänavatel näha nii ajaloolisi sõidukeid kui ka ajastutruudes kostüümides näitlejaid.

Spioonipõneviku "O2" süžee käivitub 1939. aasta augusti lõpupäevil. Kohe-kohe on puhkemas Teine maailmasõda ja just nendel kriitilistel hetkedel langeb Eesti nõukogudevastase luure juht salamõrva ohvriks. Peagi selgub, et meie luure ridades tegutseb äraandja. Reeturi tabamine tehakse ülesandeks luureohvitser Feliks Kangurile (Priit Võigemast) ja algab pingeline kassi-hiire mäng. Samal ajal jõuab luureteenistusteni info, et Stalin ja Hitler on sõlminud tervet Euroopat ja ühtlasi ka Eestit puudutava salakokkuleppe.

Olukorda ei muuda lihtsamaks ka Feliksit painav saladus, mille keskmes on kahe aasta tagune kirglik armusuhe poolatar Maria Dubrawskaga (Läti näitlejatar Agnese Cīrule).