"Puuduta mind" - külaline Jüri Lina
Puuduta mind
19. september 2019, 19:06

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.

„PUUDUTA MIND“ 96. SAADE | Jüri Lina: „Rämpstoidu vastu peaks võitlema valitsuse tasandil, kuid kahjuks seda ei tehta.“ (24)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordse saate külaliseks on kirjanik, publitsist, muusikaprodutsent, filmirežissöör ja kultuuritegelane Jüri Lina, kes täna esineb ka toitumiseksperdi rollis.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!

"Puuduta mind" - külaline Jüri Lina Foto: Rauno Vahtre

Uurime Jürilt, kuidas sai temast toitumisekspert.

Kas toidulisandid on hädavajalikud?

Räägime vitamiinidest ja mineraalidest - kuidas nad omavahel toimivad ja koostööd teevad. 

Miks on e-ained ehk maitsetugevdajad meile kahjulikud? 

Miks me ei oska isegi õigesti kartuleid keeta?

Miks on levinud väljend, et suhkur on valge surm?

Kas teadsite, et suhkru asendaja aspartaam on sama ohtlik, kui naatriumglutamaat?

Miks on ka aromaatsoolad meile väga kahjulikud, kuid neid sellest hoolimata lisatakse toitudele?

Mis on hiina sündroom?

Miks meil peaks kõigil kodus olema purk kroomi?

Miks me kannatame üha rohkem allergiate all?

Miks on järjest rohkem hüperaktiivseid lapsi või ülekaalulisi täiskasvanuid?

Miks paljud inimesed kurdavad kroonilise väsimuse üle?

Miks me ei pruugi teada, mida tegelikult sööme?

"Kaitske end rämpstoidu eest," ütleb Jüri resoluutselt. "Selle eest peaks võitlema isegi valitsuse tasandil, kuid kahjuks seda ei tehta, sest selle taga on ahnuritest ravimitööstus. "Sinu toit olgu sinu ravim," ütles juba Hippokrates." 

Ohtlikud ained, mida toidus vältida

Dieetjoogid sisaldavad tervisele kahjulikku aspartaami

Aspartaam - selle aine kahjulikest omadustest räägitakse juba nii palju, et see ei tohiks kellelegi uudiseks olla, et tegemist on ühe mürgiseima inimeste poolt tarvitatava ainega. Aspartaami seostatakse rohkem kui 70 erineva terviseprobleemiga alates allergiast ja migreenist kuni krambihoogudeni välja. Aspartaam kuulub erutusmürkide hulka, mis põhjustavad aju närvirakkude ülestimuleerimise ning sellega kaasneva rakkude kahjustumise. Aspartaam sisaldab fenüülalaniini - aminohapet, mille ülemäärased kogused mõjutavad aju serotoniini taset, manipuleerides meeleolu, isu, nälga ja und reguleerivate mehhanismidega.

Aspartaamis sisalduv metanool (puupiiritus) laguneb peensooles ensüümidega kokkupuutumisel formaldehüüdiks ning seejärel sipelghappeks. Kuigi meie kehas moodustub neid metaboliite väikestes kogustes pidevalt, on teaduslikud uuringud tõestanud, et liigsetes kogustes aspartaami süües langetab formaldehüüd tugevalt ühe keha võimsaima antioksüdandi (glutatiooni) taset. See omakorda kutsub esile oksüdatiivset stressi, rakkude hukkumist ja DNA kahjustusi. Formaldehüüdil on tugev silma võrkkesta kahjustav ja kudesid kangestav toime. Ka ekstra lastele mõeldud Hubba-Bubba närimiskumm sisaldab aspartaami. Muu teabe hulgas tuleks ära märkida, et aspartaami toodetakse geenmuundatud bakteri väljaheidete baasil.

Naatriumglutamaat (E621) – see on üks kõige sagedamini kõrvalnähte tekitav lisaaine, mida seostatakse peavalude, allergiate, hingamishäirete, astma, ajuhäirete ja muuga. Millest aga vähem teatakse on see, et naatriumglutamaat on teaduslaborites asendamatu siis, kui katsete jaoks on vaja laborirotte kiiresti ülekaaluliseks muuta. E621 teeb selle töö kiiresti ära, kuna tekitab leptiiniresistentsust ja ajab segadusse aju küllastuskeskuse. Seega säilib  hea isu ka peale seda, kui kõht juba ammu täis. Mis toimib rottidel, mõjub reeglina ka inimestele. Jälgige ennast peale Hiina toidu söömist, juba poole tunni pärast tahaksite uuesti midagi põske pista. Hea uudis tootjale, mitte nii kasulik tarbijale. Hoiduge E621 sisaldavatest valmistoodetest, liha- ja kalatoitudest, pasteetidest, vorstidest, sinkidest, pakisuppidest ja puljongikuubikutest.

Transrasvad - need keemiliselt  muundatud rasvad on kehale rasked taluda ja kordi kahjulikumad, kui me kartagi oskame. Suur osa südame-veresoonkonnahaigustest on just transrasvade põhjustatud. Transrasvad kahjustavad rakumembraane, takistavad rakkude ainevahetust, toitainete omastamist ja rakkude vahelist kommunikatsiooni. Lisaks pikendavad transrasvad tunduvalt toidu seedimisaega, olles üheks põhiliseks happelise seedimatuse ja puhitiste põhjustajateks. Uuri pakenditelt ja väldi sõnu „osaliselt hüdrogeenitud“, samuti põgene taimerasvast tehtud toodete eest, mis küll meenutavad kohukesi või juustu, kui millel on  silt „…-laadne toode“.

Plastikpudelites vesi, plastikkarpides toidud - pehme plastik sisaldab kantserogeenseid aineid (di-2 etüülheksüüladipaat (DEHA) ja bisfenool A (BPA), mis on tuntud kui endokriinhäirete tekitajad. Uuringud on näidanud,  et plastiku kuumenedes (päikese käes, sooja toidu mõjul) on mürgiste ainete lekkimine tugevalt võimendatud. Kurb uudis on, et BPA asemel kasutusele võetud uus ühend BPS on uuringutes osutunud veelgi suuremaks endokriintoksiiniks. Niisiis on klaas ja keraamika endiselt kõige paremad valikud. Kui siiski plasti kasutad, otsi selle pealt alati üles märgistus, mille põhjal saad teada, kas tegu on turvalise valikuga.

Töödeldud toidud ja poolfabrikaadid - vähe sellest, et need toidud on kaotanud arvestatava osa oma vitamiinidest ja mineraalidest,  on sinna lisatud ka suures koguses lisa-, värv- ja mahuaineid, mida samuti seostatakse erinevate allergiate ja terviseriskide võimendumisega. Lisaks muule sisaldavad poolfabrikaadid  suures koguses varjatud soola ja suhkrut, mis omakorda immuunprobleeme võimendavad.

"Puuduta mind" - külaline Jüri Lina Foto: Rauno Vahtre

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul. 

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!