Foto: Teet Malsroos
Eesti
13. august 2019, 00:18

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Koidula tütar teel Eestisse paljaks varastati

„Pühapäeva hommikul saabus Tartu Koidula tütar. Emajõe ööbiku tütart prl. Anna Michelsoni oodati juba mõne aja eest. Ta pidi saabuma oma alalisest elukohast Florentsist (Firenzest) Itaalias. Käidi koguni vaksalis vastas, kuid oodatut ei saabunud siiski,“ kirjutab Kaja esmaspäeval, 13. augustil 1934.

Koidula tütrel varastati teel olles rahakott koos dokumentidega. Poolas küsiti dokumente, mida ei olnud, ja ta saadeti Tšehhoslovakkiasse tagasi. Seal kuulati ta teraselt üle, sest ametnikud arvasid: tegu on salakuulajaga. Hädast aitas ta lõpuks välja üks endine Vene valgekaartlaste ohvitser ja lõpuks jõudis ta Eestisse.

Koidula tütar oskas mitut keelt. Ta õpetas Tartus keeli, aga eesti keelt ei õppinudki ära ja jäi üksi saatuse hoolde. Ometi elas ta Tartus 1944. aastani ja lahkus alles koos Saksa vägedega. Mitu aastat oli ta Mecklenburgi vanadekodus ja lõpuks läks 1949. aastal Firenzesse tagasi. Eesti pagulased tegid korjandusi, et teda toetada. Ta pidas kirjavahetust Karl Mihklaga Kodu-Eestis ja kurikuulsa Hjalmar Mäega Austrias, kuid ei saanud ka vanuigi päris omaks. Ega ta end eestlaseks pidanudki, pigem venelaseks või rahvusvaheliseks naiseks. 

Ta suri rinnavähki nagu varem ka ta ema Lydia Koidula. Anna Michelsoni tuhastatud põrm maeti ühele Firenze kalmistule.