Video: Teet Malsroos
Poliitika
10. august 2019, 20:16

ARVAMUSFESTIVAL | Poliitikud räägivad: mille eest praegust valitsust kiita ja laita? (84)

Paide Arvamusfestivalil toimus esmakordselt ühine tegevus „Säutsukohting“, kus pandi vastakuti istuma poliikud ja tavainimesed, kes said neilt küsida kõike, mida hing ihaldab. Õhtuleht palus poliitikutel nimetada, mille eest nad praegust valitsust kiidaksid ja laidaksid.

Vestlusringi „Säutsukoting“ korraldajad selgitasid, et ring oli kõikidele erakondadele avatud ja lõplik 13 poliitikust koosnev punt tekkis täiesti juhuslikult. Erakonna Isamaa esindajaid polnud selles ringis ühtegi.

Keskerakonna vastus

Erki Savisaar: 

Valitsus on palju asju teinud, aga ma arvan et meedias esinemine ei ole olnud selline, nagu ta oleks võinud olla. Ta võiks olla vähem jõuline ja rohkem selgitada. Mis puutub EKRE väljaütlemistesse, siis tasub arvesse võtta, et nad on siiski esimest korda koalitsioonis. Nad saavad sellest üle. Ma loodan, et valitsus suudab sügisel välja tulla algatustega, mis päriselt Eesti elu edendavad.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna vastus

Peeter Ernits:

Me oleme Eesti rahva poole näoga ja oleme reaalsed. Me toome reaalselt lauale asju, mida teised on üritanud lina alla pühkida: rahvasterände temaatika, eesti keele säilitamine ja nii edasi.

Ja laita....aega on liiga vähe olnud ja võib-olla rapsimist sellevõrra rohkem. Tegelikult see, mis toimub kabinettides on hoopis teistsugune kui see, mida meedia kajastab.

Reformierakonna vastus

Andres Sutt:  

Ühe asja eest ma küll kiidaks. See, millega Jaak Aab tegeleb ja see riigireform, millega ta tegeleb, on väga mõistlik. Riik ongi vajunud liiga laiali. Ma oleks võib-olla oodanud väheke jõulisemat suhtumist, sest on selge, et kui tõmmatakse kokku, siis ei jää samadele kohtadele sama palju inimesi.

Laidaks selle pärast, et selle valitsuse ajal on Eesti maine saanud nii sees kui ka väljaspool kahjustada. Piinlik, Lihtsalt piinlik on! Ma ei saa sellele valitsusele panna hindeks viit miinust kui ma näen, et seal pööratakse tagasi kunagisi saavutusi, edasi peab ikka liikuma. 

Maris Lauri: 

Hea on see, et mõned ministrid teevad siiski tööd. Ütelme nii, et haldusreformi ei ole kuskile ära lükatud ja nad püüavad seal midagi teha.

Halb on see, et meil reaalsuses ei ole tegelikult ühtset valitsust. Ei ole aru saada, kes midagi arvab. Nad omavahel veel jagelevad, avalikkuse ees. Ja mis puudutab seda, et opositsioonist tulnud erakond ei ole õppinud olema valitsuses, siis ma tuletan meelde, et Keskerakond oli äsja samas olukorras. Kaua nemad õppisid? Ei õppinud kaua, kohe said asja selgeks. Küll pisut krobeliselt aga ikkagi kiiresti. Ja see, et EKRE ei ole harjunud ja ei tea kuidas asjad käivad...kuulge, teavad küll, nad on riigikogus istunud ja näinud, kuidas see töö käib. 

Anti Haugas:

Ma kiidan valitsust selle eest, et kuigi neil on vähe ühisosi, on nad siiski suutnud kokku jääda. Tahtejõud on neil suur ja see on kiiduväärt.

Ühtlasi on see ühisosade puudumine selle valitsuse puudus.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna vastus

Katri Raik:

Kiidan minister Aaba ja katset tegeleda rohkem regionaalpoliitikaga. See, kas pöörata regionaalpoliitikale vähem või rohkem tähelepanu on ka poliitiline otsus.

Kui midagi laita, siis endise siseministrina on mul kahju, et siseministeeriumi asjad on minister Helmel vist parteiasjade kõrval jäänud unarusse. Politsei palgasüsteemi korrastamine, edasiminek riigipiiri ülesehitamisega...need asjad on jäänud tagaplaanile ja sellepärast mul süda valutab. Tegelikult on ju nii, et isegi kui me päeva lõpuks eelistame ühte parteid, siis võimule saades peab vastutama terve Eesti eest. Seda tahaks rohkem näha.

Sven Mikser: 

Ma ei tahaks praegust valitsust mitte millegi eest kiita. Eks terve hunnik ametnikke tegeleb sellega, et Eestis elu toimiks.

Ma arvan, et Jüri Ratas on teinud midagi, mis on Eestile nii välis- kui sisepoliitiliselt täiesti teenimatult löök näkku või allapoole vööd, kuidas iganes keegi soovib öelda. Ta on ise ametis püsimise nimel pannud joonele riigi huvid ja me ei ole ära teeninud seda, et meil on valitsuses erakond, kes vastandub kogu sellele väärtuspaketile, mille nimel on viimastel aastatel tööd tehtud.

Eesti 200 vastus

Marek Reinaas:

Ma laidaksin seda, et neil puudub igasugune ambitsioon midagi muuta. See, millest nad räägivad ja mida nad tegelikult teevad on kaks eri asja. See, et neil puudub ambitsioon muuta ja aru saada, kuhu võiks jõuda 10-15 aasta pärast, on kõige hullem, mis poliitikuga juhtuda võib, sest kui seda ei ole, siis ei ole mõtet ka poliitikasse tulla. 

Ma kiidaks, küll mitte kogu valitsust, aga Jüri Ratast. Ta täitsa meeldib mulle. Peab olema ikka tõeliselt hea poliitik, et praeguses olus seda peaministri ametit pidada ja sellel ametil ka vastu pidada.

Noor Eesti 200 kapten Daniel Kõiv:

Ma ei oska mitte millegi muu eest kiita neid, kui selle eest, et nad on oma nahhalsusega suutnud püsima jääda.

Kõiki neid solvamisi, seksismi, rassismi ja kõike, seda on liiga palju. Ma ei ole absoluutselt praguse valitsusega rahul.

Vabaerakonna vastus

Eesti vabaerakonna aseesimees Mart Läänemets: 

Kiita võib neid selle poolest, et nad püüavad mingeid uusi muudatusi teha. 

Laita võib neid ka, sest see sõnasõda on viinud sinna, et sinna kulub rohkem auru ja tegelikult ei ole vajalikke otsuseid hakatud isegi ette valmistama. 

Eestimaa roheliste vastus

Aleksander Laane:

Ainuke asi, mille eest neid kiita on see, et Reformierakond on hoitud natuke aega võimudieedil. Igale erakonnale on see vahel hea. Kui sa oled ikkagi 17 aastat olnud võimul, siis tegelikult peabki vahel pausi tegema. Kuigi Reformierakonna lükkas võimult juba eelmine valitsus, siis tänases valitsuses on suures osas samad inimesed.

See, mida laita...nooh, see nimekiri on väga pikk. Alustame kliimaasjadest. See on ikka kõige suurem etteheide neile.

Elurikkuse erakonna vastus

Heili Piisang:

Ma kiidaks selle eest, et vaatamata kõigele on siiski säilinud mingisugune stabiilsus. Majanduses ei ole midagi kokku kukkunud.

Ma laidaks selle eest, et otsused on ego ja isiklike huvide põhised. Vähe on näha sellist üldise ühiskondliku hüvangu poole püüdlemist. Liiga vähe tähelepanu on tulevikul - teadusel, keskkonnal, haridusel ja muul taolisel, mis meid tulevikus tegelikult kõige rohkem mõjutavad.

Piret Räni:

Ma ei oska praegust valitsust mitte millegi eest kiita.

Selle eest, et nad on suutnud sada päeva koos olla, ma ka pigem laidaksin neid. Oli algusest peale näha, et Jüri Ratas üritas selle otsusega rahvast liiga, aga tegelikult oleks aeg Jüri Ratasel tunnistada, et see plaan on luhta läinud.