Foto: Julia Vakina
Krimi
12. august 2019, 11:54

GALERII | Skandaalset ärimeest Meelis Laod ähvardab üldkasulik töö (40)

Riigiprokuratuur süüdistab kunagi Eesti üheks allilmaliidriks peetud Meelis Laod (53) miljoni euro väljapressimises osalemises. 

Lao kõrval pidid Tallinnas kohtupinki istuma ka Siim Kossar (28), Mark Raul Laanela (44) ja Viktor Tiuliukov (58). Väidetavalt hoidsid nad 2017. aasta novembris kinni üht 42aastast Vene ärimeest. Kannatanut peksti korduvalt, samuti ähvardati teda ja pereliikmeid vägivallaga ning nõuti miljoni euro tasumist. Uurimise andmeil oli asjaga seotud ka viies mees, kes on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. 

Täpsemalt süüdistatakse Kossarit kannatanult vabaduse võtmises ja Laod sellele kaasaaitamises. Laanelale ja Tiuliukovile heidetakse otseselt ette väljapressimist ehk vägivallaga vara nõudmist. Õhtulehe andmeil ühendasid väljapressimise ohvriks langenud meest kahtlase seltskonnaga ärisidemed. 

Ainsana viibib neljast süüdistatavast praegu vahi all Tiuliukov, kes tabati mullu novembris Poolas ja anti alles hiljuti Eestile välja. Tegemist on Venemaalt pärit mehega, kel siinmail elu- ja töökohta ning lähedasi ei ole. Eestiga seovad teda ainult süüdistuses kirjeldatud sündmused. 

Kõik neli süüdistatavat otsustasid prokuratuuriga kokkuleppele minna. Riigiprokurör Vahur Verte küsis Meelis Laole karistuseks kaheksakuulist vangistust, mis asendataks 238 tunni üldkasuliku tööga. Kossar peaks tegema süüdistaja hinnangul kaheaastase vangistuse asemel 728 tundi tööd. Tiuliukovile küsis prokurör kuueaastast vangistust, millest tal tuleks kohe reaalselt ära kanda aasta. Lisakaristuseks nõudis süüdistaja Tiuliukovile Eestisse väljasaatmist ja kümneks aastaks sissesõidu keeldu. Laanela taotles prokurör karistuseks viieaastast tingimisi vangistust viieaastase katseajaga.

Kohus teeb otsuse 21. augustil.

Värvikas minevik

Juba 1980. aastatel tutvus Lao poksitrennis mitmete tulevaste allilmategelastega – näiteks Haron Dikajevi, Imre Arakase ja Assar Paulusega. Kriminaalsetel üheksakümnendatel nimetas ta end "suhtekorraldajaks", kes aitas lahendada erinevaid ärivaidlusi ning pakkus firmadele ja ärimeestele kaitset kriminaalsete jõukude võimutsemise vastu. Samas peeti ka Laod ennast allilmaautoriteediks. Mehe sõnul elas ta neil tormilistel aastatel üle lausa seitse tapmiskatset. 

Hiljem oli Lao aktiivne transiidiäris ning sai 2008. aastal koos oma firmaga karistada maksukuriteo eest. Samuti on ta olnud kohtu all seoses erinevate vägivallategudega, kuid on paaris asjas ka õigeks mõistetud. 

Mullu kevadel kuulutas kohus maksu- ja tolliameti avalduse alusel välja Lao pankroti. Ärimehelt ja tema raamatupidajalt nõuti solidaarselt OÜ Inimõiguste Kaitse Büroo maksuvõlga, mis ületas 560 000 eurot. Lao ainsaks isiklikuks varaks olid kaks jahipüssi ja kolm püstolit, kirjutas Eesti Ekspress.

Siim Kossar sai laiemale avalikkusele tuntuks selle aastakümne alguses, mil ta saadeti kohtu ette koos endise Rahvaliidu peasekretäri ja inkassoärimehe Lauri Vitsutiga (53). Kui ekspoliitik sai 2013. aastal karistada omavoli eest, siis Kossar ja veel kolm meest mõisteti samas asjas süüdi väljapressimises. Nad nõudsid aastail 2008–2010 Pärnus, Tallinnas ja Järvamaal mitmelt inimeselt ähvarduste ja vägivallaga väidetavate võlgade või teenuste eest kokku üle 34 000 euro tasumist.